Plané rostliny je třeba vnímat jako doplněk talíře, nikoliv hlavní ingredienci. A víc než u jiné zeleniny u nich hraje roli, jakým způsobem jsou před konzumací upravovány. Každopádně se mohou vařit, restovat, krájet do salátů, ale také jen tak ochutnávat a zobat rovnou z louky.
Podle Jany Vlkové, zkušené propagátorky jedlých rostlin, naše babičky například žvýkaly místo brufenu na bolest hlavy sedm sedmikrásek denně a místo febicholu si ordinovaly stonky pampelišek. I ji samotnou prý karanténa přinutila více zkoumat ozdravné účinky planých bylin.
Pokud se mladé výhonky jen tak uždibují a žvýkají při toulkách přírodou, mohou přinést nesporné benefity i naší rozkolísané psychice. Samotný proces žvýkání přesměrovává pozornost z přetíženého mozku jinam.
Vždyť i obraz sedláka, kovboje nebo bosonohé dívky se stéblem v ústech je symbolem klidu a pohody. Žvýkání čehokoliv je v lidském těle od pravěku zakódováno jako pozitivní stav, proto uklidňuje. Pokud se člověk zastaví a bude zkoušet, co mu chutná, může svému organismu výrazně pomoci.
Jana Vlková pro všechny tři inspirativní variace do kuchyně vybrala kombinaci mladých výhonků sedmera bylin, z nichž každá je něčím přínosná. Vyzkoušet je můžete i do svých oblíbených salátů:
- Kopřiva dvoudomá jako „zeleninový“ základ, který se hodí do polévek, do nádivky i ke zpracování jako špenát.
- Pampeliška s mladými poupátky má očistné účinky, hořčiny podporují činnost jater.
- Bršlice kozí noha, která zlepšuje kloubní funkce.
- Šťovík kyselý pro kyselost, působí tedy jako aperitiv, povzbuzuje chuť k jídlu; používat ovšem v rozumné míře, aby příliš nezatížil ledviny.
- Česnek podivný, protože je nedostupnější z planě rostoucích česneků; navíc je invazivní rostlinou, takže jejím sběrem přírodě určitě neuškodíme.
- Česnáček lékařský má stejně jako pampeliška očistné účinky, podporuje činnost ledvin
- Ptačinec prostřední pro křehkost a vysoký obsah vitaminu C i obsah chlorofylu zlepšujícího krvetvorbu (což platí pro všechny zelené byliny).
- Sedmikráska chudobka na ozdobu a pro placebo efekt vůči bolesti hlavy.
Vyrazte na jarní bylinky, řada z nich nahradí drahou zeleninu:
16. dubna 2015 |
Veganská variace s fazolemi
Pro 4 osoby: 200 g fazolí, 100 g vlašských ořechů, na zálivku 1 lžička dijonské hořčice, 1 polévková lžíce balzamikového octa, šťáva z půlky citronu, sůl, pepř a 100 ml olivového oleje + sedmero bylin
Sedmero bylin nasbírejte v tomto poměru(platí pro všechny tři recepty):
|
Fazole namočte přes noc. Poté vodu vyměňte, uvařte je do měkka a slijte vodu. Hořčici rozmíchejte v octu a citronu, osolte a opepřete podle chuti, přidejte olej, vymíchejte hladkou emulzi a nalijte na ještě vlažné fazole.
Fazole se zálivkou můžete nechat uležet i delší dobu. Pak přidejte nahrubo nasekané ořechy a přimíchejte všechno zelené lupení, poupátka pampelišek zamíchejte do fazolí. Nakonec salát ozdobte sedmikráskami a hned podávejte.
Jak zpracovat sedmero bylin?Všechny zelené byliny dobře omyjte a zkontrolujte. Kopřivy nasekejte na velmi jemné kousky. Ze středových částí pampelišek vyberte nerozvitá poupátka a části listů směrem ke středu nakrájejte na nudličky. Okrajové části listů vyhoďte. Bršlici, česnek, česnáček a šťovík nasekejte podle vlastní chuti. Větší kousky dodají příjemnou strukturovanost. Ptačinec natrhejte na kousky rukama. |
Rodinná variace s těstovinami a sýrem
Pro 4 osoby: 400 g těstovin, 250 g tvrdého sýra ementálského typu, na zálivku 1 lžička dijonské hořčice, 1 polévková lžíce balzamikového octa, šťáva z půlky citronu, sůl, pepř a 100 ml olivového oleje + sedmero bylin
Těstoviny uvařte podle návodu a propláchněte studenou vodou. Hořčici rozmíchejte v octu a citronu, osolte a opepřete podle chuti, přidejte olej, vymíchejte hladkou emulzi a nalijte těstoviny.
Přidejte sýr nakrájený na kostičky, zpracované byliny včetně poupátek pampelišek, ozdobte sedmikráskami a ihned podávejte.
Zeleninová variace s mrkví
Pro 4 osoby: 200 g mrkve, 3 nakládané okurky, na zálivku 1 lžička dijonské hořčice, 1 polévková lžíce balzamikového octa, šťáva z půlky citronu, sůl, pepř a 50 ml olivového oleje + sedmero bylin
Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Okurky nakrájejte na kolečka. Obojí smíchejte.
Připravte zálivku: hořčici rozmíchejte v octu a citronu, osolte a opepřete podle chuti, přidejte olej a vymíchejte hladkou emulzi.
Nalijte na mrkev s okurkou, můžete nechat chvilku odležet a mezitím zpracujte byliny. Sedmero pečlivě zpracovaných bylinek pak zamíchejte do mrkve, ozdobte jídlo sedmikráskami a hned podávejte.