Ať se vám ovoce neslepí
Z ovoce si můžete zamrazit jahody, rybíz, švestky, hrušky, angrešt nebo ostružiny. Pokud budete potřebovat i po rozmrazení jednotlivé plody, rozložte nejprve zralé, omyté a osušené ovoce v jedné vrstvě na tác a nechte cca 2 hodiny zamrazit, pak ho přesypte do mikrotenových sáčků. Takto zpracované vydrží v mrazáku až půl roku.
Můžete ho také prosypat cukrem, ale v této podobě už nebude možné po rozmrazení oddělovat jednotlivé kousky.
Vyrobte si rajčatové pyré
Mražená rajčata můžete později využít při vaření. Nejlépe se mrazí celá. Omyjte je a důkladně osušte, rozložte na tác a dejte na pár hodin zamrazit. Až poté je naskládejte do sáčků či krabiček a uložte do mrazáku.
Před použitím rajčata vytažená z mrazáku spařte vroucí vodou a oloupejte, půjde to jako po másle.
Čerstvé plody můžete také nakrájet, podusit na olivovém oleji, nechat vychladnout a zamrazit, případně je ještě rozmixovat na pyré, které pak přidáte do rajské polévky či omáčky.
Zeleninu oblanšírujte
Očištěnou a pokrájenou zeleninu krátce ponořte v sítu do vroucí vody s trochou citronové šťávy a prudce ochlaďte studenou. Stejně dlouho by měla trvat i fáze ochlazování. Plody si díky tomu zachovají svěží barvu, strukturu i chuť a horká voda zničí nežádoucí mikroorganismy.
Takto upravená zelenina vám vydrží v mrazáku 10 až 12 měsíců. Blanšírování není vhodné pouze u paprik, pórku nebo bylinek.
Nastrouhejte si cuketu
Urodilo se vám letos hodně cuket? Jsou dvě možnosti, jak s nimi naložit.
Oloupejte je a zbavte semínek, poté je můžete nastrouhat na hrubém struhadle a vložit do uzavíratelných, dobře těsnících krabiček. Neplňte je však až po okraj, zmrazená cuketa zvětší svůj objem a krabička by mohla prasknout.
Nebo cuketu pokrájejte na stejně velké kousky, rozložte je na plech na pečicí papír tak, aby se nedotýkaly a dejte na pár hodin zamrazit.
Teprve po zamrazení je nasypte do uzavíratelných krabiček či sáčků a schovejte do mrazáku.
Broskve řádně proslaďte
Plody nejprve spařte, oloupejte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky, případně na osminky. Naskládejte je těsně vedle sebe do nízkých mističek a zalijte vychladlým cukerným roztokem. (Případně použijte skleničky, ovocem a cukerným roztokem je ovšem nezalívejte až pod okraj, a uzavřete je až po zamrazení.)
Cukerný roztok připravíte jednoduše: na litr vody použijte 550 gramů cukru a přiveďte k varu, před zalitím ještě do roztoku přimíchejte špetku kyseliny citronové či trochu čerstvě vymačkané citronové šťávy.
Takto upravené broskve vám po zamrazení vydrží v mrazáku až 6 měsíců.
Jablka předem rozmixujte
Také jablka je před zamrazením třeba pokrájet, případně rozmixovat. Do jablečného pyré můžete přidat rozinky namočené v rumu či jemně nastrouhaný křen s trochou citronové šťávy. Směs mírně povařte, nechte ji vychladit a vlijte do kelímků.
Nakrájíte-li jablka na plátky, povařte je dvě minuty ve vodě se špetkou kyseliny citronové, nechte vychladit, naskládejte do vaniček a zalijte cukerným roztokem. V mrazáku vám takto upravená vydrží až čtyři měsíce.
Hrušky naložte do vína
Hrušky oloupejte, překrojte na polovinu a zbavte jádřince. Poté je na chvíli namočte do cukerného roztoku, naskládejte do kelímku a znovu přelijte roztokem, do kterého můžete přidat i lžíci bílého vína.
Hrušky se však dají zamrazit i předvařené. Oloupané je nakrájejte na plátky a vložte do vroucí vody se špetkou kyseliny citronové. Nechte cca dvě minuty povařit, vychladlé rozdělte do vaniček a zalijte roztokem. Skladujte v mrazáku maximálně půl roku.