Jitka Rákosníková, spisovatelka, novinářka a překladatelka, mj. i kuchařek Jamieho Olivera, ví o jídle úplně všechno a poradí si jak s drahými luxusními surovinami, tak s tím nejzákladnějším. A jako osobní protest proti plýtvání v domácnostech sepsala do Recykované kuchařky na 40 receptů a jejich užitečných variací, díky kterým chytře zrecyklujete nejrůznější zbytky. Vybrali jsme z nich tři, i s originálními komentáři autorky:
1/ Supplì al teléfono (telefonní dráty), tedy italské smaženky se sýrem
Koule či obdoba karbanátků připravených ze zbylého italského risotta, naplněné sýrem a osmažené, mají v tamní kuchyni řadu názvů, ale já se kdysi dávno, když jsem recept četla poprvé, zamilovala do tohoto. Když totiž kouli rozlomíte nebo rozkrojíte a půlky od sebe oddělíte, což je prý oblíbená zábava italských dětí, roztálý sýr vytvoří provázky podobné – telefonním drátům.
Jako mnoho podobných receptů vznikly jako chytrý a ekonomický způsob zpracování zbytků, ale posléze si začaly žít vlastním životem a nejrůznějším způsobem se doplňovat a obměňovat. Například k rýži je možné přidat i rajčatovou nebo rajčatovo-masovou boloňskou omáčku, koule pak budou mít krásně červenohnědou barvu. Což samozřejmě můžete udělat, když vám zbude jak rýže, tak omáčka. Uvedený způsob včetně množství surovin je tedy spíš vodítkem „jak na to“ než přesným popisem.
Potřebujete: cca 400 g zbylého uvařeného risotta (včetně případné omáčky), plátek másla, trocha nastrouhaného parmazánu, 2 vejce, 200 g mozzarelly nebo podobného vláčnějšího sýra nakrájeného na kostičky, vejce a strouhanka na obalení a rostlinný olej na smažení.
Zbylé risotto promíchejte s máslem (pro vláčnost), parmazánem (pro chuť) a vejci (pro soudržnost) a na chvíli rozestřete na plech vyložený papírem na pečení, aby hmota trochu oschla. Lépe se pak tvaruje. Tento krok udělejte i v případě, že budete koule smažit až později.
Z hmoty vytvarujte namočenýma rukama koule, uprostřed udělejte palcem důlek a naplňte ho kostičkami sýra. Kouli opět uzavřete. Rýži můžete také v dlani vytvarovat do placky, poklást sýrem a uzavřít. V rukou pak naplněnou kouli poválejte do pravidelného tvaru.
Hotové koule protáhněte v rozšlehaných vejcích a obalte ve strouhance – i nadvakrát, supplì budou křupavější. Nechte je krátce zpevnit v chladu a pak smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova. Koule podávejte ihned a horké, abyste při rozkrojení nepřišli o efekt „telefonních drátů“.
P.S.: Je to hodně vydatné jídlo, v němž se uplatní i celá řada různých zbytků a úlomků sýrů, které vám už možná okorávají v ledničce. Doplníte-li koule svěžím zeleným salátem, určitě neprohloupíte. Přílohy už celkem není zapotřebí, ale můžete doplnit pár krajíčky čerstvé nebo nasucho opečené bagety. I když hmotu je nejlépe zpracovat ihned, smažení má probíhat až těsně před podáváním. Ale můžete také připravit celý polotovar včetně obalení a supplì svěřit příteli mrazákovi, který je pohlídá až do doby, kdy se vám budu hodit. Je to i skvělé mejdanové jídlo. |