Úterý 28. září 2021, Den české státnosti
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 28. září 2021 Den české státnosti

Staré pečivo či zbylou rýži zrecyklujte s noblesou na další skvělé jídlo

  14:04
Naše babičky nic nevyhodily a nebyla to jen z nouze ctnost. Byl to respekt k surovině, i kdyby to mělo být „pouze“ obilí; i to muselo vyrůst, dozrát, někdo ho musel sklidit a zpracovat. Nepochybujte tedy, že by se ze starého pečiva nebo zbytků rýže na rizoto nedal vyčarovat gastronomický zážitek.
Část 1/4
Supplì al teléfono (telefonní dráty), tedy italské smaženky se sýrem

Supplì al teléfono (telefonní dráty), tedy italské smaženky se sýrem ze zbylé vařené rýže

Jitka Rákosníková, spisovatelka, novinářka a překladatelka, mj. i kuchařek Jamieho Olivera, ví o jídle úplně všechno a poradí si jak s drahými luxusními surovinami, tak s tím nejzákladnějším. A jako osobní protest proti plýtvání v domácnostech sepsala do Recykované kuchařky na 40 receptů a jejich užitečných variací, díky kterým chytře zrecyklujete nejrůznější zbytky. Vybrali jsme z nich tři, i s originálními komentáři autorky: 

1/ Supplì al teléfono (telefonní dráty), tedy italské smaženky se sýrem

Koule či obdoba karbanátků připravených ze zbylého italského risotta, naplněné sýrem a osmažené, mají v tamní kuchyni řadu názvů, ale já se kdysi dávno, když jsem recept četla poprvé, zamilovala do tohoto. Když totiž kouli rozlomíte nebo rozkrojíte a půlky od sebe oddělíte, což je prý oblíbená zábava italských dětí, roztálý sýr vytvoří provázky podobné – telefonním drátům. 

Jako mnoho podobných receptů vznikly jako chytrý a ekonomický způsob zpracování zbytků, ale posléze si začaly žít vlastním životem a nejrůznějším způsobem se doplňovat a obměňovat. Například k rýži je možné přidat i rajčatovou nebo rajčatovo-masovou boloňskou omáčku, koule pak budou mít krásně červenohnědou barvu. Což samozřejmě můžete udělat, když vám zbude jak rýže, tak omáčka. Uvedený způsob včetně množství surovin je tedy spíš vodítkem „jak na to“ než přesným popisem.

Potřebujete: cca 400 g zbylého uvařeného risotta (včetně případné omáčky), plátek másla, trocha nastrouhaného parmazánu, 2 vejce, 200 g mozzarelly nebo podobného vláčnějšího sýra nakrájeného na kostičky, vejce a strouhanka na obalení a rostlinný olej na smažení.

Zbylé risotto promíchejte s máslem (pro vláčnost), parmazánem (pro chuť) a vejci (pro soudržnost) a na chvíli rozestřete na plech vyložený papírem na pečení, aby hmota trochu oschla. Lépe se pak tvaruje. Tento krok udělejte i v případě, že budete koule smažit až později.

Z hmoty vytvarujte namočenýma rukama koule, uprostřed udělejte palcem důlek a naplňte ho kostičkami sýra. Kouli opět uzavřete. Rýži můžete také v dlani vytvarovat do placky, poklást sýrem a uzavřít. V rukou pak naplněnou kouli poválejte do pravidelného tvaru.

Hotové koule protáhněte v rozšlehaných vejcích a obalte ve strouhance – i nadvakrát, supplì budou křupavější. Nechte je krátce zpevnit v chladu a pak smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova. Koule podávejte ihned a horké, abyste při rozkrojení nepřišli o efekt „telefonních drátů“.

P.S.: Je to hodně vydatné jídlo, v němž se uplatní i celá řada různých zbytků a úlomků sýrů, které vám už možná okorávají v ledničce. Doplníte-li koule svěžím zeleným salátem, určitě neprohloupíte. Přílohy už celkem není zapotřebí, ale můžete doplnit pár krajíčky čerstvé nebo nasucho opečené bagety. I když hmotu je nejlépe zpracovat ihned, smažení má probíhat až těsně před podáváním. Ale můžete také připravit celý polotovar včetně obalení a supplì svěřit příteli mrazákovi, který je pohlídá až do doby, kdy se vám budu hodit. Je to i skvělé mejdanové jídlo.

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Když vařili street food v Brně Punčochář s Kašpárkem, všem tekly sliny

Na Zelném trhu to žije a místní street food nelze než závidět. Šéfkuchař Přemek Forejt to dobře ví, proto také pozval v...

Vepřové nikdy nezklame. Hvězdou je pomalu pečená plec i krkovice

Maso „z prasátka“ chutná skvěle jen tak upečené nebo v guláši, ale vy můžete překvapit své hosty třeba jeho trhanou...

Itálie a smažená jídla vyřadily první dva adepty na titul Masterchefa

Jen co byla minulý týden konečně jasná finálová šestnáctka amatérských kuchařů letošního ročníku soutěže Masterchef...

S těmi správnými trvalkami může vaše zahrada na konci léta zářit

S koncem léta nastal čas, kdy se zahrada pyšní zářivými květy pozdních trvalek a letniček. Kochejte se jejich krásou na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Černé jeřabiny se řadí mezi superpotraviny, připravíte z nich džem i likér

Zná ji téměř každý, ale možná o tom ani neví. Aronie je totiž vznešený název pro starý známý jeřáb černý neboli...

Mizejí už i chodníky. Ústecké ghetto se vymyká, čeká ho nový režim

Premium Ve čtvrti Mojžíř v Ústí nad Labem, která se za dvacet let změnila ze solidního sídliště v ghetto, nastane nový režim....

Zabaveno. Policie hon na Savova nevzdává, vzala mu nemovitosti a sto milionů

Premium Kontroverzní podnikatel František Savov je už sedm let obviněn v případu obřích daňových úniků a zhruba stejnou dobu se...

Vlak do Chorvatska klidně zruším, pokud problémy s ním neustanou, tvrdí Jančura

Premium Skupina Student Agency se během léta zvedla z covidového dna, přesto za sebou táhne půlmiliardový účet a chybí jí i...

  • Další z rubriky

Itálie a smažená jídla vyřadily první dva adepty na titul Masterchefa

Jen co byla minulý týden konečně jasná finálová šestnáctka amatérských kuchařů letošního ročníku soutěže Masterchef...

Topná sezona: kominík důkladně provádějící kontrolu, musí být špinavý

Pokud patříte mezi majitele rodinných domů, patrně aktuálně řešíte přípravu na topnou sezonu. Máte zkontrolované...

Na přípravu zauzené křepelky na Vysočině použili seno, smůlu i foie gras

Křepelka je takové malé nic, ale v kuchyni z ní lze vykouzlit voňavé mistrovské dílo, přesvědčili se šéfkuchaři Přemysl...

Nepoznáte rozdíl. Firma chce v Evropě prodávat rybí prsty z laboratoře

Premium Maso vypěstované v laboratoři z rybích buněk by se už za pár let mohlo objevit v evropských supermarketech. První krok...

Kolo štěstí se sebamedem: Vytočte si kosmetiku pro celou rodinu!
Kolo štěstí se sebamedem: Vytočte si kosmetiku pro celou rodinu!

Celý týden hrajeme o 400 hodnotných cen a slevy na kosmetiku značek sebamed, sebamed PRO! a sebamed Baby. Vytočte si i vy na kole štěstí kompletní...

Jsem zohavená, říká Linda Evangelista. Po kryolipolýze je k nepoznání

Topmodelka Linda Evangelista se rozhodla bojovat s projevy stárnutí pomocí kryolipolýzy a skončila podle svých slov...

Marek Ztracený na koncertě spadl z pódia na hlavu a skončil v nemocnici

Zpěvák Marek Ztracený bude na koncert v Pardubicích dlouho vzpomínat. Během vystoupení si nevšiml, že je už na okraji...

Anife Vyskočilová má chatu v Suchdole s krásným výhledem na Prahu

Vzpomínáte si na poslední díl seriálu Sanitka, natočený podle skutečné události, kde na zahrádkářskou kolonii v...

Nechávat teď ležet peníze na účtu v bance je holý nerozum

S rostoucí inflací si teď láme hlavu nejedna domácnost s volnými penězi. Řeší otázku, kam peníze uložit, jak je...

Sedm nejčastějších důvodů, proč muži odchází ze vztahů i po letech

Dlouhé roky, tři děti, stabilní zázemí, každý den teplé večeře, ani to vám nezajistí, že s partnerem bude mít vaše...