A nakonec ještě jeden úžasný tip Jitky Rákosníkové, který se hodí, když kvůli potížím s laktózou hledáte náhradu mléka. Nebo když doma sice chybí mléko, ale suchou rýži máte. Recept na alternativu živočišného mléka za pár korun a zároveň tip na další využití rýže, kterou máte zrovna ve spíži. A pokud jste se kvůli koronaviru hodně předzásobili, možná jí máte i víc, než je zdrávo.
Rýžové mléko
Z rýže se připravuje celá řada dalších výrobků, jako jsou mouka, škrob, nudle, vločky, krekry. U nás je to málo známé, ale její otruby jsou zdrojem vynikajícího oleje, na němž smaží a peče snad celá Asie. V poslední době jsou veganskou alternativou nebo při obtížích s nesnášenlivostí laktózy řešením rostlinná mléka včetně rýžového. To si ovšem můžete s podstatně menšími náklady připravit sami doma. Je to velmi snadné.
Na zhruba 1 l mléka budete potřebovat 150 g syrové dlouhozrnné rýže, 960 ml vody (použijete-li o něco méně, bude nápoj hustší) a špetku soli.
Nejprve zalijte rýži 500 ml horké, ovšem ne úplně vroucí vody a nechte ji aspoň 2 hodiny stát. Rýže by měla změknout tak, že její zrnko snadno přepůlíte nehtem. Sceďte ji a dejte do výkonného mixéru. Přidejte oněch 960 ml vody, případně o trochu méně, sůl, a asi 1 minutu mixujte. Tekutinu pak slijte přes dvojitou vrstvu hustě tkané látky, dobré je třeba staré, leč čisté bavlněné tričko nebo oblíbené bavlněné plenky, kde se zachytí pevné složky.
To je vše. Pokud chcete mléko sladké, ale bez klasického cukru, rozmixujte v něm datli nebo ho dochuťte asi 1 lžící javorového sirupu. Můžete z něj také udělat mléko čokoládové, když v něm rozmícháte asi 2 lžíce kakaa, či ovocný koktejl, na to stačí hrst drobného ovoce.