2/ Těstoviny se strouhankovým pestem
Přesto a možná právě proto, že jsem rozená recyklátorka, když se někde objeví potvrzení faktu, že podobná jídla mohou dosáhnout na hodně vysoké mety, pokaždé zažívám obrovský pocit uspokojení. Když se před mnoha lety začal na světové gastronomické „scéně“ ve všech pádech skloňovat pojem cucina povera, tedy chudá kuchyně italského venkova, bylo to pro mnohé jako zjevení. Jídla, v nichž počet přísad spočítáte na prstech jedné ruky a pro které často nemusíte ani do krámu, ovšem neoblažují jen šetřílky. I ty, které nehřeje pocit, že se nic nevyhodilo a vše zužitkovalo, okouzluje jejich chuť, přímočarost a jednoduchost. Ale abychom se tou chválou prostoty zase nezakuckali – pro olej i sýr platí i bonmot Oscara Wildea o tom, že má velmi prostý vkus. Má totiž rád jen to nejlepší.
Ingredience: velká hrst lístků bazalky, 50 g strouhanky z den starého pečiva, 1 stroužek česneku, 75 ml extra panenského olivového oleje, 100 g parmazánu, 400 g špaget (1 balíček)
Lístky bazalky, strouhanku, česnek a špetku soli rozmixujte. Nechte mixér běžet a do směsi pomalu přikapávejte olej a 30 ml studené vody. Mixér zastavte a seškrabte směs ze stěn mísy, pak šlehejte dál. Pesto přesuňte do podávací mísy a vmíchejte k němu parmazán.
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu tak, aby zůstaly al dente. Sceďte je, ale ne úplně dosucha, trochu vody z vaření na nich ponechte. Vsypte je do mísy k pestu, zlehka promíchejte a podávejte. Vždyť v jednoduchosti je krása a strouhanka neslouží jen k obalování.