Vyzkoušejte nejlepší finty, jak vyfiletovat kapra a zbavit ho kostí

  • 6
Je pravdou, že některým lidem kapří maso nechutná, ale ještě větší obavu budí kosti, které „straší“ hlavně děti. Přitom kapra lze připravit tak, abyste si kostí vůbec nevšimli.

Čisté filety z podkov

To je nejjednodušší způsob, už jen proto, že se drobnými podkovami daleko snáze manipuluje než celým kaprem, který je kluzký a začátečník si snadno může přivodit úraz.

Postup je jednoduchý: podkovu si postavte na kuchyňské prkénko a přepulte ji tak, abyste se zbavili páteře. Tím dostanete „zárodek“ filetů, ze kterých je pak už jenom třeba seříznout žeberní kosti.

Na tuto operaci si vezměte úzký ostrý nůž, „zaveďte“ ho pod žebra a seřízněte. Postup bude nejlépe vidět na obrázcích.

Pak už jenom stačí zhruba po půl centimetru napříč proříznout maso, tak aby se narušily malé kůstky ve hřbetní masité části. Tepelnou úpravou pak zbytky kostiček změknou, takže už se nebudete muset obávat návštěvy pohotovosti.

A hlavně: určitě budete mít ořezy, které nevyhazujte, ale zpracujte je do polévky. Takto vánoční rybí polévku připravuje foodbloger Martin Kuciel:

24. prosince 2016

Kapr z vany

Kdo máte malé děti, možná jste podlehli a pár dní ho budete mít živého ve vaně. Po zabití si budete muset poradit s jeho vykucháním a rozporcováním.

Pro názornost nabízíme dvě návodná videa, která připravili profesionálové z Makra. První z nich ukazuje, jak kapra vykuchat, abyste nepropíchli žluč, a jak se vyznat v kapřích vnitřnostech.

24. prosince 2011

Druhé video ukazuje, jak snadno kapra vyfiletovat, když budete pracovat s celou rybou.

24. prosince 2011

A poslední video přináší návod, jakým způsobem z kapra snadno stáhnout kůži. Někdo ji nemá rád, zvláště u lysců bývá nepříjemně silná, a když budete dojídat kapří řízky druhý den za studena, nebývá to příliš pochoutka.

U šupináčů se pak vyhnete pracnému čištění od šupin, které většinou v kuchyni udělá takový nepořádek, že suché šupiny nacházíte ještě půl roku.

Existuje však důvod, proč kaprovi kůži nechat. Když budete maso prořezávat kvůli eliminaci drobných kostiček, kůže slouží jako spolehlivá pomůcka, aby se maso nerozpadlo.

24. prosince 2011