Exotické ovoce
Ananas podobně jako některé další druhy exotického ovoce dozrává i po sklizni, proto pro něj lednice není ideálním místem na skladování. Vyhovuje mu pokojová teplota, při které ho lze skladovat asi tři dny. Do lednice ho uložte jen v případě, že je zralý, ale chystáte se ho konzumovat později. Nakrájený ananas vydrží v lednici v uzavřené nádobě 2 až 4 dny, zmražený až 6 měsíců.
Nezralé ovoce nechte dozrátExotické ovoce často musíte nechat ještě takzvaně dojít. Obvykle stačí nechat ho pár dnů v pokojové teplotě a na denním světle. (To platí například i pro rajčata či broskve.) Pro urychlení přirozeného zrání avokáda nebo citrusů lze využít „superschopnosti” jablek: nezralé ovoce zabalte do papírového sáčku spolu s jablkem a druhý den zkontrolujte. Ale pozor na mango nebo kiwi, u těch hrozí nastartování hnilobného procesu nebo plesnivění. |
Ani nezralé avokádo nepatří do ledničky, chlad by totiž zabránil jeho dozrání. Uložte ho tam pouze v případě, že je zralé, ale nechcete ho ještě sníst.
Ani papája uložená do lednice vám nedozraje. Ideální je uložit ji v kuchyni na misku v kuchyni a občas ji otočit pro rovnoměrnější zrání. Jakmile si všimnete, že papája začíná žloutnout a měkne a vy ji neplánujete ihned konzumovat, dejte ji do chladničky. Pro prodloužení trvanlivosti ji můžete oloupat a nakrájet a skladovat v lednici v uzavřené nádobě.
Stejně tak u kiwi nebo manga se v lednici zastavuje proces jejich zrání, a navíc v ní ztrácejí živiny. Uložte tedy raději i toto ovoce na nějaké suché a chladné místo, a co nejdříve ho zkonzumujte nebo zpracujte. Také citrusové plody potřebují pro své dozrávání pokojovou teplotu a pobyt v lednici je ničí. Proto je raději nechte na misce nebo v košíku na kuchyňské lince.