Úterý 25. ledna 2022, svátek má Miloš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 25. ledna 2022 Miloš

Zásoby másla v mrazáku: vařit se z něj dá, ale čerstvá chuť zmizí

Mrazení másla je zcela běžná věc, i strategické zásoby se zamrazují. A ač z něj lze běžně vařit a podle kuchařů to ve výsledku nikdo nepozná, cukráři varují před mražením másla, které už jednou bylo zmrazené.

Pro mrazení používejte raději čerstvé máslo. | foto: Adam Hájek

Taková másla se vždy používala, dřív se často označovala jako máslo dvojka a bez problémů se z nich vařilo. „Jen pozor na to, abyste nezmrazovali už jednou zmrazené máslo a takových je v obchodě hodně,“ varuje cukrářka Pavlína Berzciaová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

„Když uchováváte čerstvé máslo v mrazáku při minimálně minus 18 stupních, klidně ho takto můžete měsíc dva uchovávat. Jenže když je zmrazené už dvakrát, může se z něj po rozmrazení uvolňovat tekutina. To máslo už není tak hladké. Pokud je skladované správně, na chuti samotné to nepoznáte, pokud ale teplota není dostatečná, může mít tendenci žluknout,“ vysvětluje cukrářka. A doporučuje ho skladovat v té přihrádce mrazničky, kterou tak často neotevíráte, aby se při častém otevírání nezvyšovala teplota nad -18 °C.

Zmrazování másla

  • Pro mrazení vybírejte čerstvé máslo. Je to takové, na kterém najdete slovní spojení „čerstvé máslo“. U jiných nemáte jistotu, že už někdy nebylo skladované zmrazením, či nejde o výprodej strategických státních zásob, ať už tuzemských či zahraničních.
  • Minimální teplota pro zmrazování je -18 °C.
  • Máslo skladujte v přihrádce, kterou často neotvíráte, aby se nezvýšila jak teplota, tak nebezpečí oxidace mléčného tuku, tedy žluknutí.
  • Máslo rozmrazujte pozvolna v chladicí části ledničky.

Zmrazené máslo sice neodsuzuje, ale jedním dechem připomíná, že kdo si oblíbil chuť čerstvého másla, z mrazáku ho opravdu nevydoluje. Ale to je stejné u všech potravin: čerstvou rybu nenahradí ani ta sebelíp zmrazená.

V mrazení másla nevidí problém ani šéfkuchař Radek David. „Tak se to dělalo vždycky: když byl něčeho přebytek, tak se to zmrazilo. Mléčný tuk je navíc velmi stabilní, takže při správném skladování podle mě v mrazu vydrží klidně i rok,“ říká.

Podle něj je pak ideální nechat ho pomalu povolit v chladničce. A při vaření nikdo nemůže poznat, že nešlo o čerstvé máslo. „Chová se na pánvi úplně stejně a chuť je totožná. My máme například na Ukrajině sesterské restaurace a ty v tamním Metru běžně mražené máslo kupují a když tam jezdíme připravovat nové sezonní recepty, vaříme z něj a žádnou odlišnost nevidím,“ přidává osobní zkušenost.

Legislativa

Legislativa rozlišuje tři pojmy: čerstvé máslo, máslo a stolní máslo (viz Vyhláška č. 397/2016 Sb. Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje). Jako čerstvé máslo, může být označeno máslo prodávané do 20 dnů od výroby, déle než 20 dnů může být prodávané "máslo", nesmí se však zmrazovat.

Zdroj: VŠCHT

Jeho slova potvrzuje i profesorka Jana Hajšlová, která se na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze zabývá kvalitou potravin. „Máslo obsahuje 82 procent tuku, který mražením nijak nedegraduje. Jediné, co může způsobit žluknutí másla, je nesprávné skladování. Ale toho se běžný spotřebitel, který si jen vyrovnává sezonní výkyv ceny, nemusí obávat,“ říká.

Ke žluknutí dochází spíš při dlouhodobém skladování zmrazeného másla, kde může docházet k riziku rychlejší oxidace během rozmrazení, a tedy k dalšímu a rychlejšímu rozkladu mléčného tuku a procesu žluknutí.

Ač je tedy zmrazené máslo v kuchyni pro vaření vhodné a pro pečení použitelné, je přece jen rozdíl, a to hlavně v senzorických vlastnostech. Skutečně čerstvému máslu se mrazené chuťově jen těžko může vyrovnat.

Autor:

Sledujte krmítko v americkém Ohiu živě

  • Nejčtenější

Česko hledá národního ptáka. Hlasujte, zda orla, sokola, či kachnu se zelím

Nová vláda v programovém prohlášení oznámila, že České republice chybí národní pták. Proto se zavazuje, že spolu s...

Jak se daří psům a kočkám, u nichž radili Nevečeřalová a Desenský

Domácnosti, do jejichž osudu zasáhli díky pořadu Kočka není pes odborníci na kočičí a psí duši, tedy Klára Nevečeřalová...

VIDEO: Kutilové podcenili Vodochodského, na jejich houpačku se neodvážil

V dalším díle reality show Dream Team – Mistři dílny dostali soutěžící za úkol vyrobit zahradní posezení s grilem. Tým,...

Dvouletou boxerku lze převychovat, i když tahá na vodítku a loví kočky

Boxerku Pepinu má paní Daniela od štěňátka, dokonce s ní chodila na cvičák, jasné povely a důslednost ovšem nejsou její...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Skokan volský je obří žába, která se klidně popere i s hadem

Tradice hlásá, že hadi žerou žáby, v případě skokana volského tomu může být klidně naopak. Tato dvaceticentimetrová...

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

  • Další z rubriky

Fenykl, to je svěží zdravá chuť v zimní kuchyni. Receptů máme spoustu

Pro mnohé z nás tak trochu neznámý, ale úžasný fenykl patří mezi zeleninu, která se dá zužitkovat a spotřebovat celá:...

Nová superpotravina? Hroznové víno sníží cholesterol už za čtyři týdny

Zdravější střeva, imunita i srdce, nižší cholesterol a menší riziko infarktu. S tím vším by nám podle amerických vědců...

Bohémský styl ctí volnost a přírodu, autentické dekorace si vytvořte sami

Ruční práce, záměrná nedokonalost i patina neodmyslitelně patří k bohémskému neboli boho stylu, který v sobě nese prvky...

Automat sice měří častěji, ale na manuál nemá, říká pozorovatel počasí

Petr Janoušek z Jihlavy má nezvyklého koníčka. Je dobrovolným pozorovatelem počasí. Záznamy si systematicky vede už...

Opět jsme to roztočili: Ohlédnutí za Vánočním kolotočem v roce 2021
Opět jsme to roztočili: Ohlédnutí za Vánočním kolotočem v roce 2021

Vánoční kolotoč se stal nedílnou součástí eMimina. Letos si už po třinácté naše uživatelky vzájemně poslaly dárečky, které opět udělaly velkou...

Praktiky ve vile Playboy: orgie, orální sex se psem i ošklivé prostitutky

V novém dokumentu Secrets of Playboy (Tajemství Playboye) promluvily bývalé playmates o praktikách ve vile zakladatele...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...