Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

  1:18aktualizováno  1:18
Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina ovoce a zeleniny si lépe uchová živiny spíš mimo ni. Jak tedy co nejlépe zaopatřit banány, rajčata nebo třeba česnek či jahody, aby se nezkazily?
Část 1/7
Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Nižší teplota sice zpomalí zrání ovoce, jenže to není vždy žádoucí. Tma a vlhkost uvnitř chladničky navíc nahrávají nastartování hniloby.

Ovocné sady v Horním Bousově

Jablka mají „superschopnost“ urychlovat zrání ovoce či zeleniny ve své blízkosti. A květiny ve váze vedle jablek dříve zvadnou.

Většině ovoce je prostě lépe mimo chladničku a na dlouhé skladování moc není. Zvláštní pozornost je třeba věnovat uložení jablek, které výrazně urychlují proces zrání ostatního ovoce a zeleniny ve své blízkosti. Produkují totiž etylen, rostlinný hormon podporující zrání. Zelenině jako jsou brambory, dýně či zázvor se pro změnu nejlépe daří ve sklepě či na jiném tmavém, chladném, ale suchém místě. 

Především se nevyplatí sklízet či nakupovat čerstvé ovoce a zeleninu do zásoby, je lepší je nakupovat raději v menším množství a častěji. Jednoduše proto, že ovoce i zelenina jsou nejbohatší na živiny, když jsou čerstvé, delším skladováním přicházejí o prospěšné látky, které obsahují.  

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Z hlívy ústřičné uděláte dršťkovou i řízek. Navíc vám posílí imunitu

Hlíva ústřičná má lahodnou chuť s příjemně jemným houbovým aroma a právě v tomto období ji můžete najít nejen v lese,...

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Premium

Můžu najít chyby na Pohlreichovi i na Babicovi, vypráví kuchař Sapík

První má vyhlášenou rodinnou restauraci v Klokočné u Prahy, kde vaří především českou klasiku, druhý je šéfem v Terase...

Premium

Život bez michelinské hvězdy. Otřáslo to se mnou, říká šéfkuchař Paulus

V tuzemsku patří už řadu let mezi nejlepší kuchaře, v roce 2012 dovedl pražskou hotelovou restauraci Alcron poprvé k...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz