Potraviny přesýpejte do dóz. Osm pravidel, aby se do nich nedali moli

  • 18
Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je však uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž.

1. Přesýpejte

Takto to vypadá ve většině spíží. Nedostatečně uzavřené sáčky lákají škůdce.

Pravidlo číslo jedna při ukládání suchých potravin zní jasně – přesýpejte. Mouku, cukr a další potraviny po nákupu přesypte do potravinových dóz.

Ideální je nejdřív vše prosít a zkontrolovat, abyste zachytili možné škůdce, které byste si donesli už z obchodu. Na ukládání pak volte plastové či skleněné dózy s pevným uzávěrem.

Nikdy nekončící boj s potravinovými moly. Vyzkoušejte bobkový list

Nespoléhejte na různé reklamní plechovky, které jste kdysi dostali zdarma k nákupu, protože jejich víčka pravděpodobně netěsní a hmyz by zásoby rychle našel. Dózy musí být čisté a těsnící – design už můžete vybírat podle svého vkusu.

2. Mouka, cukr, těstoviny, luštěniny

Po nákupu je lepší trvanlivé potraviny přesypat do uzavřených dóz.

Sypké potraviny prosejte a přesuňte do plastových či skleněných dóz a označte štítkem s datem spotřeby. Uložte je na suchém místě a nevystavujte přímému světlu.

3. Oříšky

Nepražené kešu oříšky

Oříšky jsou náchylné na napadení škůdci, proto je hned po nákupu uzavřete i v původním obalu do dobře těsnící dózy nebo ponechte v uzavíratelném sáčku.

Uložte na chladném a suchém místě, kde nebudou vystaveny vysokým teplotám. Ořechy můžete také zmrazit – v mrazničce vydrží několik měsíců a nehrozí žluknutí, k němuž jsou náchylné hlavně vlašské ořechy.

4. Káva a čaj

Futurino - caje

Káva a čaj, které často kupujeme do zásoby, mají tendenci přijímat pachy okolí. Většina balení již obsahuje vzduchový ventil, který pomůže udržet kávu čerstvou.

VIDEO: Cascara z kávových slupek chutná jako čaj, povzbudí jako káva

Pokud nakoupíte kávu klasicky zabalenou a nevakuovanou, přesypte ji do tmavé dózy a umístěte do chladného a suchého místa, tak, aby aroma vydrželo co nejdéle.

Sypaný čaj po otevření rychle ztrácí vůni, proto ho vsypte do těsnící dózy. A pozor – někteří škůdci si rádi pochutnají i na bylinkových čajích.

5. Oleje

Nádoba na ocet a olej

Oleje na světle mění své senzorické vlastnosti, proto byste je měli skladovat na tmavém místě, ideálně ve vzduchotěsné nádobě. Časté otevírání a přísun kyslíku oleji nesvědčí.

Pokud v kuchyni využíváte specifické druhy oleje jako třeba lněný, ukládejte je po otevření v lednici, aby nežlukly.

6. Marmelády

Ostružinovo-jablečná marmeláda

Marmelády vydrží leccos – kdo by nepamatoval na „archivní“ kousky, které lovily babičky ze sklepů a spíží. Doma je nicméně skladujte v suchu a temnu a v závislosti na způsobu zavaření.

Domácí marmelády vždy označte datem výroby!

7. Zkuste to bez obalu

Jak vypadá nákup potravin bez obalu?

Pokud vás po uložení potravin děsí, jak velká hromada plastových obalů po nich zůstala, zkuste nakupovat bezobalově. U týdenního nákupu pro běžnou rodinu v bezobalové variantě ušetříte skoro tři čtvrtě kila zbytečného plastu, což za rok dělá téměř 40 kg.

A to už za zvážení stojí. Bezobalové nákupy nabízejí některé supermarkety, drogerie, specializované obchody i online prodejci potravin.

Bezobalové prodejny rozšiřují sortiment. Nabízejí potraviny i zubní pasty

„Výhodou bezobalového sortimentu je možnost nakoupit tolik, kolik skutečně potřebujeme, a zbytečně tak neplýtvat. Naši zákazníci si nákup na váhu rychle oblíbili a oceňují i menší množství obalového materiálu. Potraviny jim dorazí v papírovém sáčku, který je snadno recyklovatelný. Doma pak mohou bezobalové potraviny uskladnit v dózách nebo bavlněných prodyšných sáčcích,“ radí Jana Pleskačová, specialistka na trvanlivé potraviny z online obchodu Košík.

Ty lze využít třeba k uložení sušeného ovoce nebo česneku a cibule, jež potřebují přísun vzduchu.

8. Kontrolujte a nelítostně vyhazujte

Ani u trvanlivých potravin nesmíme zapomínat na průběžnou kontrolu. Škůdci jako potravinoví moli, potemník moučný nebo červotoč dokážou během pár dnů nadělat v zásobách poměrně slušnou paseku.

Řada z nich si navíc bez problémů poradí s plastovými obaly, a proto se vyplatí potraviny uschovávat do dóz.

Spíž průběžně kontrolujte – hledejte drobné pavučinky, typické pro potravinové moly, všímejte si černých teček v mouce či cukru. Pokud škůdce objevíte, napadenou potravinu zlikvidujte a ostatní podrobte důkladné kontrole.

Jako prevenci můžete do spíže umístit lapače na moly, případně zkuste sušenou levanduli nebo hřebíček, jejichž aroma škůdcům vadí.