Varianta s klobáskou

Varianta s klobáskou | foto: Petr Svoreň

Pleníme spíž: nenechte zásobu brambor zkazit. Uvařte šulánky

  • 9
Bramborové šulánky jsou geniálně jednoduchým jídlem našich babiček, které můžete podávat ve sladké i slané verzi. Vlastně se s nimi může pracovat podobně jako s italskými nočky, které koupíte hotové běžně v obchodě. Prostě uvaříte a smícháte s tím, co máte rádi, třeba s mákem, špenátem nebo tvarohem.

Proč zbytečně chodit do obchodu, když máte zásobu brambor a můžete si je velmi jednoduše vyrobit sami s minimem nákladů. Návod zvládne i kuchař začátečník. 

Takto je vaří Petr Svoreň, executive chef brněnského hotelu Passage a mentor hotelů po celém Česku. Pro rodinu je vaří ve vegetariánské variantě s brynzou, pro sebe přidává klobásku nebo uzené maso.

Budete potřebovat: 250 g brambor, 2 vejce, 200 g hrubé mouky (ale záleží na bramborách, někdy to může být i více), sůl, polévkovou lžíci solamylu.

Postup: Uvařené brambory ve slupce necháme vychladnout. Oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. 

Suroviny na šulánky běžně najdete ve spíži.

Necháme odpočinout v lednici asi 10 minut. Pak vytvarujeme kuličky a z těch šulánky. Vaříme v osolené vodě. 

Vyndáme a necháme okapat a promastíme. Pak je opečeme na oleji, sádle nebo na výpeku ze slaniny. Vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Pak ještě asi minutu. Pak dáme do ledové vody. 

„Já musím použít vegetariánskou verzi pro část rodiny, ale pro sebe přihodím klobásu,“ upozorňuje šéfkuchař na další varianty.

Brynzu smícháme se zakysanou smetanou (smetany jen trošičku) a s orestovanou cibulí a česnekem. Kdo nemá rád brynzu, může prohodit se špenátem a doladit opečeným uzeným masem, klobásou.