Sobota 30. května 2020, svátek má Ferdinand
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 30. května 2020 Ferdinand

Když nakoupíte zbytečně moc zeleniny, využijte ji na ratatouille

aktualizováno 
Ratatouille je zeleninové ragú, které je typickým francouzským pokrmem. Přitom toto národní jídlo patří k těm, který každá hospodyňka připravuje trochu jinak a recepty se dědí z generace na generaci

Nakonec porci ozdobte bazalkou. | foto: Petr Svoreň

Nejde jen o to, že když zásoby zeleniny včas nespotřebujete, zkazí se a zbytečně ji budete muset vyhodit. Když se správně připraví, jde o skutečnou lahůdku na talíři, žádné náhražkové jídlo. Jen si vzpomeňte na slavný kreslený film Ratatouille, jak uchvátilo i kritika gastronomie.

Pro nás ratatouille uvařil a vyfotil Petr Svoreň, executive chef brněnského hotelu Passage.

Suroviny: 200 g rajčat, 100 g barevných paprik, po 150 g cukety a lilku, lžička rajčatového protlaku, 100 ml olivového oleje, víno, bylinky (tymián, bazalka a další které máte rádi), 100 g cibule, dva stroužky česneku, sůl, pepř, bageta a sýr na gratinováni.

Co budete potřebovat na přípravu ratatouille?

Co budete potřebovat na přípravu ratatouille

Přikusovat můžete bagetu zapečenou se sýrem.

Přikusovat můžete bagetu zapečenou se sýrem.

Postup: Orestujte nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte nakrájené papriky, bylinky a dále společně restujte. 

Pak přidejte nakrájená rajčata. „Můžete je spařit, oloupat a zbavit středu se semínky, já osobně doma nechávám rajčata bez této úpravy,“ říká kuchař. Vyvařte tekutinu a přidejte protlak. 

Zarestujte, přilijte víno, osolte, opepřete. Celé to nechejte probublat. 

Zvlášť na pánvi orestujte lilek a cuketu, přidejte k zelenině a vše spojte. Nakonec vyndejte bylinky a podávejte. Přikusovat můžete bagetu, kterou pod grilem zapečete se sýrem.

Autor:
  • Nejčtenější

Víte, co chce vaše kočka říct? Překladatelský manuál vám poradí

Často si lidé nerozumí ani mezi sebou, a to mluví stejnou řečí, natož aby porozuměli své kočce. Přitom určitě stojí za...

OBRAZEM: Balkonová zahrádka i zahradní jezírko. Tak se staví během karantény

Až do 26. května můžete posílat své projekty, kterými jste se bavili v době, kdy bylo více času na práce kolem chalupy....

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Oteplování planety dělá z lesů místo plic hrobaře, dokázali i čeští vědci

Stromy v tropických lesích dovedou i při oteplení vázat velké množství oxidu uhličitého. Teplota však nesmí překročit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Prezervativy, manikúra, toaletní papír. Co nacházejí knihovníci v knihách

Premium Pohodlně uvelebeni louskáte román svého oblíbeného autora. Otočíte na další stránku a... z knihy se snese sprška drobků...

Tužebník nahradí acylpyrin, aniž by dráždil žaludek. Lze ho i pěstovat

Na co je tužebník jilmový dobrý, dokládá jeho lidový název zimničné koření. Roste zejména na vlhkých loukách, lesních...

Radek Kašpárek umí i po Skypu. S redaktorkou vařil pórkovou polévku

Premium Obavy z toho, že člověk musí prodat kravku a zastavit dům, aby se mohl najíst v michelinské restauraci, se snaží...

Vaření pro kamarády, restart, sport. Jak se kuchaři vyrovnávali s krizí

Jeden ze segmentů, kterého se zavření provozů nejvíce dotklo, je bezpochyby gastronomie a hotelnictví. Nikdo nebyl...

Najdete na iDNES.cz