Češi se chlubí, jak jedí zdravě. Pak si dají řízek nebo guláš se šesti

aktualizováno 
Chceme jíst zdravěji, ale nakonec si v restauraci dáme smažený řízek nebo svíčkovou. Vyplývá to z průzkumu mezi tisícovkou uživatelů stravenek společnosti Cheque Dejeuner. Hlavně ženy tvrdily, že dávají přednost lehkým jídlům, ale z provozních dat vyplývá, že také dávají přednost „klasice“.

Řízek s bramborovým salátem. Kdo by odolal. | foto: Profimedia.cz

„Z nedávno publikované série studií amerických vědců vyplynulo, že zaměstnanci, kteří během polední přestávky nejí, mají nižší produktivitu než ti, kteří si udělají pauzu na kvalitní oběd,“ tvrdí ředitel společnosti Jiří Kráčmar, a zdůrazňuje tak důležitost pořádného poledního jídla.

Z průzkumu vyplývá, že si přes všechna výživová doporučení stále dopřáváme k obědu tradiční česká jídla a že muži jsou v anketě pravdomluvnější než ženy.

Ženy totiž v odpovědích uváděly, že si k obědu dávají převážně těstoviny nebo salát. Zato muži otevřeně přiznávají, že si nejčastěji objednají řízek, smažený sýr nebo svíčkovou.

České obědové TOP 10 menu

České obědové TOP 10 menu

Suverénně první místo si drží smažený řízek. Ten si objedná dvakrát více poledních strávníků než svíčkovou, která se v žebříčku umístila na druhé pozici. Saláty se do první desítky nedostaly vůbec, i když se v létě na talířích objevují stále častěji. Těsně pod ní se umístily i ovocné knedlíky a ani jiná sladká jídla nehrají v poledních menu prim.

Našly se i odlišnosti mezi jednotlivými kraji. V Praze respondenti uváděli mnohem častěji než v jiných krajích salát, na Moravě se na prvních příčkách oblíbenosti objevily halušky a v Ústeckém kraji zase s přehledem vyhrál smažený sýr.

Více než třetina dotázaných si k obědu objedná pravidelně i polévku. U mužů je podíl ještě větší, polévku si dopřeje každý druhý. Pouze polévku s pečivem obědváme jen zřídka.

Zvláštní kategorií jsou moučníky. Ten si dopřejí převážně lidé, kteří mají k dispozici stravenky vyšší hodnoty, a to zejména jako alternativu k dočerpání celkové hodnoty stravenky. Většinou si jej však odnášejí do kanceláře k odpolední kávě. Tu si také po obědě v restauracích přiobjedná málokdo. K obědu si každý druhý Čech objedná limonádu. Vede točená a domácí.

Stravenkami platí lidé v celé republice. V poledne je v restauracích využívá přibližně 54 % lidí. Průměrná nominální hodnota stravenky dosahuje u nových klientů letos už 71 korun. V současné době v Česku dostává příspěvek na stravování ve formě stravenky přibližně 1,3 milionu zaměstnanců. Optimální hodnota stravenky z hlediska daňového řešení letos vzrostla na 101 korun.

Mezinárodní průzkum skupiny Cheque Dejeuner v roce 2014

Mezinárodní průzkum skupiny Cheque Dejeuner v roce 2014

Skupina Cheque Dejeuner operuje ve třinácti zemích světa. Podle jejich průzkumu vyplývá, že každá země se drží historických zvyklostí a zaběhlých stereotypů.

Na Slovensku vedou známé halušky, bramborové placky na mnoho způsobů nebo guláš. V Polsku bychom nejčastěji na talířích viděli typický boršč, bigos (zelí a maso) nebo pirohy. V Německu asi nikoho nepřekvapí klasické klobásy, eintopf nebo pizza. Ta se objevuje na prvních třech místech i mezi poledními jídly v Itálii spolu s těstovinami a rizotem. Ve Francii si v poledne lidé nejčastěji dopřejí vařené hovězí, ragů ale také sendviče či bagety.

Připravte si evropské dobroty i vy

Na Labužník.cz najdete recepty na nejoblíbenější jídla, která se objevují v žebříčku obědových menu. Uvařte si boršč, kuřecí piri piri nebo pravé slovenské halušky.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Údržbu domova zvládnou Češi z velké části svépomocí, ukázal průzkum

Drobné opravy většinou zvládáme sami.

Na práci řemeslníků dovedou Češi výrazně ušetřit. Více než polovina lidí by se totiž sama pustila například do zbourání...

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Milujete industriální styl? Místo jarní výmalby zkuste betonovou stěrku

Efektu betonové stěrky na stěnách svého domova můžete docílit i sami, pokud si...

Charakteristická struktura surového přírodního betonu je pro řadu milovníků minimalismu přitažlivá natolik, že po ní...

ZKUŠENOSTI: Kolik utratíte jako rodina měsíčně za jídlo?
ZKUŠENOSTI: Kolik utratíte jako rodina měsíčně za jídlo?

Zajímalo by mě, kolik utratíte za jídlo jako rodinka, my jsme čtyřčlenná, dvě děti (větší kluci, co maj furt hlad).V poslední době se nestačím divit co kolik stojí, jak vše hodně zdražuje! Snažíme se jíst docela zdravě. Obden když jdu nakoupit, nákup 500-1000.- a to mi přijde že tam nemám bůhví co, vozík poloprázdný…pečivo, jogurty, mléko, zelenina, ovoce, obden maso, těstoviny, rýže, luštěniny, máslo, sýry, vejce…vybírám skoro vše co je v akci. Máte to taky tak? Utratim prostě pálku za jídlo.

Najdete na iDNES.cz