Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Voňavé mýdlo si snadno vyrobíte doma, můžete to vyzkoušet i s dětmi

Výroba mýdla od základu není žádná legrace, protože se při ní používá louh, tedy hydroxid sodný. Pouštět by se do ní měli jen ti, kdo si uvědomují rizika s tím spojená. Nicméně voňavé bylinkové mýdlo - třeba citrusové, růžové či levandulové - vyrobíte i doma v kuchyni. Z mýdlové hmoty či běžného olivového mýdla.
Domácí mýdlo obohacené například bylinkami, semínky či sušenými kousky ovoce či...

Domácí mýdlo obohacené například bylinkami, semínky či sušenými kousky ovoce či ovoněné 100% přírodními esenciálními oleji si kdokoliv může snadno vyrobit z mýdlové hmoty nebo olivového či marseillského mýdla. | foto: Profimedia.cz

Domácí výrobu voňavého bylinkového mýdla si ideálně nejprve zkuste s mýdlovou hmotou, která může být obohacena například bambuckým máslem, kozím mlékem nebo i transparentní. Tuto hmotu stačí rozpustit, přidat do ní barvu, bylinky či aromatický olej pro vůni a nalít do formičky.

Použít ale lze i olivové či pravé marseillské mýdlo, které obsahuje 72 % rostlinných olejů a žádné syntetické přísady. Má-li v sobě vysoký podíl olivového oleje, bývá zelené s olejem kokosovým či krémové s palmovým.

Mýdlo jednoduše nastrouháte do vhodného kastrůlku, přidáte destilovanou vodu (350 ml destilované vody na 150 g mýdla) a zahříváte a mícháte, až se mýdlo rozpustí. Nesmí se ovšem vařit!

Pak do směsi přidáte vybrané sušené květy, případně výživná semínka vhodná současně i na peeling: lněná semínka nebo třeba ovesné či jiné obilné vločky.

Do zchladlé směsi pak přidejte pár kapek vybrané přírodní silice: oblíbené citrusy, levandule či vůni získanou z růžových lístků. Pak mýdlovou směs nalijte do formiček - mohou být silikonové, využít lze ale i jakékoliv vhodné plastové krabičky. Nechte ztuhnout, vyklopte, zabalte do voskovaného papíru a nechte zhruba měsíc odležet.

Výroba mýdla s hydroxidem už není pro každého

Tradiční výroba mýdla pracuje se zmíněným hydroxidem sodným, jehož rozpuštěním ve vodě se získá louh sodný, který po uzrání mýdla ze směsi vyprchá. Své recepty si každá mýdlárna střeží, nicméně manželé Šukalovi z Mýdlárny Š.Iva ze Slatiňan nám alespoň ukázali a nafotili postup, jak vyrábějí svůj kopřivový šampon ve formě mýdla.

Pozor! Hydroxid sodný je silně žíravá látka způsobující hluboké poleptání tkání, které se dlouho a obtížně hojí. Navíc se při rozpouštění hydroxidu sodného ve vodě uvolňuje velké množství tepla. Proto je při práci s roztoky všech hydroxidů nutné používat ochranné pomůcky: jak ochranný oděv, tak gumové rukavice a ochranné brýle nebo štít. Při zasažení pokožky nebo očí hydroxidem je nutné postižené místo několik minut omývat proudem studené vody a vyhledat lékařské ošetření.

„Podle stejného postupu si lze při použití takzvané metody za studena připravit jak šampon, tak i mýdlo,“ vysvětlují Iva s Romanem. Jediný rozdíl je v tom, že do šamponu se vybírají tuky a oleje, které v mýdle více pění a jsou vhodnější pro péči o vlasy. Složení si ale musí vychytat každý sám svoje.

Z ingrediencí jsou na výrobu mýdla (i šamponu) potřeba oleje, tuky, voda,...

Z ingrediencí jsou obecně na výrobu mýdla i šamponu potřeba oleje, tuky, voda, hydroxid sodný a bylinky. Z tuků a olejů se do mýdel nejčastěji používají olivový, kokosový, palmový olej, avokádový, mandlový, meruňkový, rýžový, pšeničný, kmínový i slunečnicový.

Dřevěná či jiná vybraná forma se vyloží pečicím papírem, aby se mýdlo lépe vyklápělo. Silikonové formy to nepotřebují.

Vlastní postup krok za krokem

Podle vybraného receptu se nejprve do jedné nádobky odváží hydroxid sodný a do druhé, nejlépe nerezové, destilovaná voda. Hydroxid sodný, tedy NaOH, se pak za použití rukavic a ochranných brýlí pomalu vmíchává do vody. „Nikdy ne naopak, nikdy nelijeme vodu na hydroxid,“ zdůrazňuje Roman.

Hydroxid sodný, tedy NAOH, se za použití rukavic a ochranných brýlí pomalu...
Poté se směs míchá, dokud se všechen pevný hydroxid nerozpustí.
Odvážené tuky se nechají rozpustit na mírném ohni.
K rozpuštěným tukům se přidají i tekuté oleje.

Poté se směs míchá, dokud se všechen pevný hydroxid nerozpustí. „Při tomto procesu se roztok přirozenou reakcí zahřeje až na 90 °C, což je několik sekund až minut doprovázeno výpary, které je nebezpečné dýchat. Proto je lepší pracovat venku či pod odsáváním,“ vysvětlují výrobci mýdla. S tím, že pak se musí směs hlídat, dokud nezchladne na teplotu vhodnou pro další krok.

Mezitím se odváží tuky a oleje. Pevné tuky se nechají rozpustit na mírném ohni v hrnci, pak se přidají tekuté oleje. „Poměry olejů a tuků záleží na každém výrobci, jejich typu a na tom, jaké chcete vyrobit mýdlo. Když tvrdé, přidá se více tuhých tuků, když měkké, tak více tekutých olejů,“ popisuje Roman.

Směs se pak míchá do té doby, než zhoustne do požadované hustoty.
Jakmile louh a oleje vychladnou zhruba na stejnou teplotu, pomalu se vmíchá...
V této fázi lze do mýdla přidat přírodní prášková barviva či bylinky.
Pro vůni se přídávají 100% esenciální oleje.

A na řadě je smíchání vodní fáze, tedy tzv. louhu sodného, a olejů vychladlých na přibližně stejnou teplotu. Louh sodný se pomalu vmíchá do hrnce s oleji, nikdy ne naopak! „Za stálého míchání pak dochází ke zmýdelnění, oleje mění barvu a strukturu a směs začíná houstnout,“ popisují Iva s Romanem další fázi.

Nejen domácí kosmetika

Mýdlárna Š.iva patří mezi 110 hand made tvůrců (jejich přehled zde), kteří své výrobky nabídnou v Praze naživo během akce Fler Offline o víkendu 4. - 5. března 2017 v prostorné Hale C Balabenka. Za devět let existence českého on-line portálu s ručně vyrobenými výrobky to bude teprve podruhé, kdy budou moci návštěvníci akce nakupovat přímo od tvůrců naživo (pro představu viz foto z předchozí akce v článku zde).

Směs se pak míchá do té doby, než získá požadovanou hustotu. „Doporučuje se míchat do doby, kdy lze na hladině pozorovat stopu po vařečce. Prostě mícháte, dokud není směs kompaktní, připomínající puding,“ vysvětlují zkušení mýdlaři. Proces zmýdelnění přitom může trvat několik sekund až několik minut, záleží na konkrétní receptuře.

V této fázi se do husté směsi lze do mýdla přidat připravené bylinky, které mýdlo obohatí i šetrně obarví. A esenciální oleje pro vůni. Kdo chce mít mýdlo opravdu kvalitní, přidá 100% přírodní esenciální oleje.

Po důkladném promíchání je nyní mýdlo hotové a může se nalít do formy. Pak se forma přikryje, aby držela teplo. „Mýdlo přitom projde tzv. gelovou fází, kdy tvrdne. Ve formě se nechá 24 hodin i déle, dokud není dostatečně tvrdé na krájení,“ popisují postup majitelé mýdlárny.

Po důkladném promíchání je nyní mýdlo hotové a lze ho nalít do formy.
Ve formě se mýdlo nechá 24 hodin tuhnout.
Přibližně po 24 hodinách se mýdlo vyklopí a nakrájí.
Usušené mýdlo se ořízne, ozdobí a zabalí.

Po ztuhnutí, tedy přibližně po 24 hodinách, se mýdlo vyklopí a nakrájí, pak se nechá na dobře větraném místě zhruba měsíc sušit. „Mýdlo potřebuje zhruba tři až pět týdnů, dokud takzvaně zcela neuzraje a nezmění své vyšší pH na pH okolo 7 až 9. Za tu dobu hydroxid sodný beze zbytku zreaguje a z mýdla se zcela vytratí,“ vysvětlují Šukalovi.

Poté se usušené mýdlo ořízne, ozdobí, zabalí a lze ho používat na mytí. Kdo by chtěl v případě úspěšné tvorby zvolit jakoukoli formu prodeje vyrobeného mýdla, tomu Šukalovi radí nastudovat si předtím zákon o kosmetice platný v České republice a EU (najdete ho zde).

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Datum narození vám to lehce spočítá. Co jste za numero, a co to znamená

Den a rok narození odhalí číslo, které ovlivňuje naše chování, jednání i vlastnosti. Numerologové totiž tvrdí, že není náhoda, který den jsme přišli na svět.

Kanadskou borůvku je potřeba nejdřív pochopit, pak řezat, radí zahradník

Kanadské borůvky jsou velmi oblíbeným ovocným keřem v řadě zahrádek. Vysazovat je můžeme v podstatě kdykoliv od jara do podzimu, prodávají se většinou jako kontejnerované rostliny. Na střih je ovšem...

Sysli nemilosrdně loví a zakusují hraboše. Proměnili se v predátory

Syslové jsou považováni za býložravce, v Kalifornii však zpozorovali krvelačný syslí lov malých hrabošů. Může snad za šokující změnu jejich jídelníčku člověk?

Pes je unikátní druh, díky člověku už se mnohdy nechová jako zvíře, říká kynoložka

Premium

Na jakém principu dokážou psi vycítit lidský strach? Kteří z nich jsou učenlivější a co dokážou, když se zrovna nedíváme? To vysvětluje etoložka a kynoložka Milena Santariová z České zemědělské...

Svažitou zahradu zkrotili terasami s cortenovými lemy. Rez přinesla stříbro

Vybudovat funkční zahradu je hodně podobná výzva jako postavit dům, jakkoliv má řada lidí tendenci tento fakt podceňovat. Obojí by mělo respektovat dané místo, terén i jeho okolí. A obojí by také...

První pozorování lochnesky v roce 2025. Tmavá masa u hladiny vyvolala rozruch

Záhadná masa spatřená pod ledovými vodami jezera Loch Ness byla označena za první pozorování Nessie v roce 2025. Pozorování, které trvalo několik minut, nyní Centrum Loch Ness v Drumnadrochit...

18. března 2025

Hierarchie spřežení je daná. Mezi psy funguje chemie, burcují se, říká musher

Premium

Na svém osobním profilu píše, že když začal závodit se psy, ztratil iluze o lidech. To jen pro představu, jak moc sport, v němž je vaším parťákem celá smečka psů, člověku dává. Bez ohledu na to,...

18. března 2025

Až půjdete na medvědí česnek, hlavně čichejte. Jinak hrozí otrava

Sezóna medvědího česneku pomalu začíná. Na první pohled se tato bylinka velmi podobá ocúnu nebo konvalinkám, které jsou však jedovaté. Jak se vyhnout otravě? Stačí drobnost – rozemnout list mezi...

17. března 2025  13:39

Kochejte se snímky roztomilých mazlíčků a vyberte vítěze měsíce března

Soutěžní anketa o nejroztomilejší březnové mazlíčky odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány od značky PROPLAN. Podpořte svými hlasy své...

3. března 2025,  aktualizováno  17.3 9:29

Sysli nemilosrdně loví a zakusují hraboše. Proměnili se v predátory

Syslové jsou považováni za býložravce, v Kalifornii však zpozorovali krvelačný syslí lov malých hrabošů. Může snad za šokující změnu jejich jídelníčku člověk?

17. března 2025

Ochutnali jsme jarní Restaurant Week. Ráj pro každého milovníka dobrého jídla

Začíná jarní edice festivalu Restaurant Week. Potrvá sice až do 19. dubna, ale moc dobře víme, že ty nejlepší podniky bývají brzy vyprodané, zejména ve večerních termínech. Chcete-li navštívit...

16. března 2025

Datum narození vám to lehce spočítá. Co jste za numero, a co to znamená

Den a rok narození odhalí číslo, které ovlivňuje naše chování, jednání i vlastnosti. Numerologové totiž tvrdí, že není náhoda, který den jsme přišli na svět.

15. března 2025

Pes je unikátní druh, díky člověku už se mnohdy nechová jako zvíře, říká kynoložka

Premium

Na jakém principu dokážou psi vycítit lidský strach? Kteří z nich jsou učenlivější a co dokážou, když se zrovna nedíváme? To vysvětluje etoložka a kynoložka Milena Santariová z České zemědělské...

14. března 2025

Medvědí střídání v brněnské zoo. Hnědé nahradí bílí, obsadí jejich výběh

V brněnské zoo už nebudou k vidění kamčatští medvědi. Místo nich se chce zahrada soustředit na plnohodnotný chov ledních medvědů a navázat tak na úspěchy v podobě pěti odchovaných mláďat v letech...

14. března 2025  11:05

Svažitou zahradu zkrotili terasami s cortenovými lemy. Rez přinesla stříbro

Vybudovat funkční zahradu je hodně podobná výzva jako postavit dům, jakkoliv má řada lidí tendenci tento fakt podceňovat. Obojí by mělo respektovat dané místo, terén i jeho okolí. A obojí by také...

14. března 2025

Za mikroplasty mohou nejen sáčky a lahve, ale i barvy, zjistila studie

Když přemýšlíme o zdrojích mikroplastů, často nám na mysl přicházejí plastové láhve, igelitové tašky nebo vlákna z oděvů. Avšak vědci nyní upozorňují na jiný zdroj, který si zaslouží větší pozornost....

14. března 2025

Britští vědci vytvořili banán, který po oloupání nezmění barvu celý den

„Žádné slizké, hnědé banány!“ vyhlásil s velkou pompou Gilad Gershon, generální ředitel biotechnologické společnosti Tropic se sídlem v Norwichi. Tvrdí, že jeho banány můžete oloupat, nakrájet,...

13. března 2025