Prostředek na mytí nádobí si vyrobte doma. Šetrný k přírodě i pleti

  0:02aktualizováno  0:02
Nechci „chemii“ a kosmetiku testovanou na zvířatech. K tomu mnozí dospějí, ať už bydlí ve městě, nebo na venkově, kde je k tomu často dožene vlastní septik. Vybírají tedy odbouratelné přípravky, jako to dělají dívky z Lišky Mazané z pražské Letné. Výrobu domácí kosmetiky mají vyzkoušenou natolik, že to i učí.

Kdo chce mít jistotu, že opravdu zná složení přípravků, které používá, případně se něčemu vyloženě vyhnout, může si v podstatě cokoliv vyrobit sám. Zubní pastu (návod s videem zde) i bylinkové masti (návod zde), které lze používat jako jemné výživné krémy vhodné i pro citlivou pleť.

I naše ruce ocení jemnou péči, takže jsme si nechali od mazané Terezy Máčelové prozradit recept, který se jim s kolegyní Petrou Seidlovou osvědčil.

Fotogalerie

Na jednu dávku budete potřebovat: 36 gramů nastrouhaného olivového mýdla, 375 ml horké vody (což je například cca 1,2 běžného snídaňového hrníčku), půl lžíce jemné sody na praní (ideálně jemně namleté), 1 lžíci jakéhokoliv octa (kvasného lihového, jablečného nebo vinného), 1 lžíci kokoglukosidu, aby přípravek pěkně pěnil), a pro pěknou přírodní vůni 5 až 10 kapek esenciálního oleje třeba z antiseptických citrusů, levandule, citronové trávy či tea tree.

Většina z ingrediencí je běžně dostupná, pouze kokoglukosid najdete jen ve specializovaných prodejnách, případně v některém z internetových e-shopů. Když ho nepřidáte, nádobí umyjete také, ale s ním to bude příjemnější.

Kokoglukosid je totiž jeden z nejjemnějších čisticích prostředků, vhodný i pro citlivou kůži. Základem této čistě přírodní látky je kokosový olej a ovocné cukry a je tedy i plně biologicky odbouratelná.

Jak na jednoduchou přípravu krok za krokem

Nastrouhané olivové mýdlo (38 g) rozmícháte v horké vodě (cca 375 ml), až se úplně rozpustí. Pak přidáte sodu na praní (půl polévkové lžíce). Ta má také odmašťující účinky, navíc směs zahustí a změkčuje vodu.

K nastrouhanému mýdlu přidáte horkou vodu a pečlivě mícháte, dokud se mýdlo...
Poté přidejte půl lžíce jedlé sody.
A pokud seženete, tak i kokoglukosát.
Směs pečlivě promíchejte a dejte vychladnout. Takhle krásně vám zhoustne.

Nezapomeňte přidat vybraný ocet a výše uvedený kokoglukosid, od každého jednu polévkovou lžíci. Vše opět pečlivě promícháte a necháte vychladnout.

Pak už vám zbývá směs jen vylepšit o vůni a přelít do vhodné nádobky, ideálně do skleněného dávkovače na mýdlo. Přidejte tedy 5 až 10 kapek esenciálního oleje, promíchejte a přivoňte. Přidat můžete i víc, Petra s Terezou radí až 30 kapek, ať vám to v kuchyni pěkně voní.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

Další z rubriky

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Agrivoltaika staví panely svisle, zaberou jen procento půdy

Mezi panely mohou zemědělci normálně hospodařit.

Pošramocenou pověst fotovoltaických elektráren, které se staví na polích, se pokouší napravit zajímavý německý projekt....

Na ochranu rostlin před plísněmi a škůdci vyzkoušejte přírodní postřiky

Přírodní postřiky využijte na okrasné rostliny, zeleninu, bylinky a v případě...

Chránit rostliny před plísněmi a škůdci je třeba už v brzkých růstových fázích, největší boj však nastává krátce před...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz