Prostředek na mytí nádobí si vyrobte doma. Šetrný k přírodě i pleti

  0:02aktualizováno  0:02
Nechci „chemii“ a kosmetiku testovanou na zvířatech. K tomu mnozí dospějí, ať už bydlí ve městě, nebo na venkově, kde je k tomu často dožene vlastní septik. Vybírají tedy odbouratelné přípravky, jako to dělají dívky z Lišky Mazané z pražské Letné. Výrobu domácí kosmetiky mají vyzkoušenou natolik, že to i učí.

Kdo chce mít jistotu, že opravdu zná složení přípravků, které používá, případně se něčemu vyloženě vyhnout, může si v podstatě cokoliv vyrobit sám. Zubní pastu (návod s videem zde) i bylinkové masti (návod zde), které lze používat jako jemné výživné krémy vhodné i pro citlivou pleť.

I naše ruce ocení jemnou péči, takže jsme si nechali od mazané Terezy Máčelové prozradit recept, který se jim s kolegyní Petrou Seidlovou osvědčil.

Fotogalerie

Na jednu dávku budete potřebovat: 36 gramů nastrouhaného olivového mýdla, 375 ml horké vody (což je například cca 1,2 běžného snídaňového hrníčku), půl lžíce jemné sody na praní (ideálně jemně namleté), 1 lžíci jakéhokoliv octa (kvasného lihového, jablečného nebo vinného), 1 lžíci kokoglukosidu, aby přípravek pěkně pěnil), a pro pěknou přírodní vůni 5 až 10 kapek esenciálního oleje třeba z antiseptických citrusů, levandule, citronové trávy či tea tree.

Většina z ingrediencí je běžně dostupná, pouze kokoglukosid najdete jen ve specializovaných prodejnách, případně v některém z internetových e-shopů. Když ho nepřidáte, nádobí umyjete také, ale s ním to bude příjemnější.

Kokoglukosid je totiž jeden z nejjemnějších čisticích prostředků, vhodný i pro citlivou kůži. Základem této čistě přírodní látky je kokosový olej a ovocné cukry a je tedy i plně biologicky odbouratelná.

Jak na jednoduchou přípravu krok za krokem

Nastrouhané olivové mýdlo (38 g) rozmícháte v horké vodě (cca 375 ml), až se úplně rozpustí. Pak přidáte sodu na praní (půl polévkové lžíce). Ta má také odmašťující účinky, navíc směs zahustí a změkčuje vodu.

K nastrouhanému mýdlu přidáte horkou vodu a pečlivě mícháte, dokud se mýdlo...
Poté přidejte půl lžíce jedlé sody.
A pokud seženete, tak i kokoglukosát.
Směs pečlivě promíchejte a dejte vychladnout. Takhle krásně vám zhoustne.

Nezapomeňte přidat vybraný ocet a výše uvedený kokoglukosid, od každého jednu polévkovou lžíci. Vše opět pečlivě promícháte a necháte vychladnout.

Pak už vám zbývá směs jen vylepšit o vůni a přelít do vhodné nádobky, ideálně do skleněného dávkovače na mýdlo. Přidejte tedy 5 až 10 kapek esenciálního oleje, promíchejte a přivoňte. Přidat můžete i víc, Petra s Terezou radí až 30 kapek, ať vám to v kuchyni pěkně voní.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Terasa na terčích zabrání při poruše nákladné rekonstrukci

Terče je možné použít i pro dřevěné podlahy.

Terasové terče jsou robustní polypropylenové podstavce, které umožňují suchou pokládku teras, balkonů a plochých...

Nesestavil bych stejné menu pro Harrachov, Prahu či Brno, říká šéfkuchař

Šéfkuchař Zdeněk Křížek

Šéfkuchař Zdeněk Křížek byl „zavedenou veličinou“ v malostranském hotelu Mandarin Oriental, kde se specializoval na...

Hip hop svědčí sýrům, jsou pak lepší, vyzkoumala švýcarská studie

Vítězný sýr, kterému se hrála hudba ve stylu hip hopu.

Neobvyklý experiment provedla Bernská umělecká univerzita. Vzala devět kol ementálského sýru a každému z nich hrála...

Najdete na iDNES.cz