Iveta Fabešová působí v pořadu o grilování jako třešnička na dortu, ozdoba, a záruka toho, že její recepty budou fungovat nejen při klasickém pečení v troubě, ale i na grilu. Při její pověsti špičkové cukrářky by ani nemohla představit recept, který by se ukázal jako chybně navržený.
Po kalamárech a vepřových žebírkách, což jsou kousky „od masa“, přináší něco sladkého jako dezert, což je obvyklé i při výběru menu v restauraci. A stejný servis můžete předvést i kamarádům, až k vám přijdou na zahradu na kus řeči a žvance.
Protože cukrařina je velmi náročný obor, co se týká přesnosti dávkování jednotlivých ingrediencí, zaslouží si mandlový krém v listovém těstě naprosto přesný rozpis ingrediencí a zároveň postup, aby se podle něj mohl řídit i ten, kdo novou řadu Rozpal to, šéfe! promeškal.
Kuchaři to mají v tomto ohledu snazší. Vždy mohou postupovat podle modelu „přiměřeně“. To si cukrář dovolit nemůže. Jakmile některou ze surovin špatně naváží nebo nedodrží postup, dostaví se neúspěch.
Mandlový krém v listovém těstě
Na koláč:
- 50 g másla (pokojové teploty)
- 50 g cukru krupice
- 50 g mandlové mouky
- 50 g vajec (pokojové teploty) + na potření (gramáž odpovídá 1–2 vejcím velikosti S – Iveta tam vrazila vejce dvě)
- 30 g žloutkového krému (pudinku)
- 15 g smetany ke šlehání (min. 33%)
- 5 g karibského rumu
- 500 g listového těsta
Na cukrový rozvar:
- 50 g cukru
- 50 g vody
- 5 g rumu
Postup:
Nejprve si připravte mandlový krém. Máslo, cukr a mandlovou mouku vyšlehejte v míse, na závěr přidejte vejce.
Rozpal to, šéfe!Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou. |
Ve žloutkovém krému rozmíchejte smetanu a rum.
Z listového těsta vykrojte pomocí formy dva kruhy. Na jeden kruh navrstvěte všechen mandlový krém a na něj pak vrstvu žloutkového krému. Potřete žloutkový krém vyšlehaným vejcem a vše přiklopte druhým kruhem z listového těsta.
Okraje těst spojte pomocí prstů a otočte koláč hladkou plochou navrch. Tu opět potřete vejcem a ozdobně ji nařežte. Pekáč vyložte pečícím papírem, položte na něj listové těsto s krémy a pečte 30 minut na 170 °C.
Těsně před koncem potřete koláč cukrovým rozvarem, který si připravíte z cukru, vody a rumu (cukr smícháte s vodou a asi pět minut vaříte na slabém plameni, zchladíte a nakonec ho můžete přecedit přes plátýnko).
Nechte na grilu nebo v troubě ještě zlehka zapéct a můžete ochutnávat.