Pohlreich nadskakoval nedočkavostí, když mu gril sebrala Iveta Fabešová

Zdeněk Pohlreich rád vaří a griluje. Ovšem když mu jeho oblíbenou hračku sebere jeho souputnice pořadem Rozpal to, šéfe!, je evidentně nervózní. Jsem tady jenom proto, abych udržoval sto sedmdesátku, vztekal se naoko, když mu Fabešová svěřila jenom drobné práce, například aby rozšlehal vejce.

Iveta Fabešová působí v pořadu o grilování jako třešnička na dortu, ozdoba, a záruka toho, že její recepty budou fungovat nejen při klasickém pečení v troubě, ale i na grilu. Při její pověsti špičkové cukrářky by ani nemohla představit recept, který by se ukázal jako chybně navržený.

Po kalamárech a vepřových žebírkách, což jsou kousky „od masa“, přináší něco sladkého jako dezert, což je obvyklé i při výběru menu v restauraci. A stejný servis můžete předvést i kamarádům, až k vám přijdou na zahradu na kus řeči a žvance.

Protože cukrařina je velmi náročný obor, co se týká přesnosti dávkování jednotlivých ingrediencí, zaslouží si mandlový krém v listovém těstě naprosto přesný rozpis ingrediencí a zároveň postup, aby se podle něj mohl řídit i ten, kdo novou řadu Rozpal to, šéfe! promeškal. 

Kuchaři to mají v tomto ohledu snazší. Vždy mohou postupovat podle modelu „přiměřeně“. To si cukrář dovolit nemůže. Jakmile některou ze surovin špatně naváží nebo nedodrží postup, dostaví se neúspěch.

Mandlový krém v listovém těstě

Na koláč:

  • 50 g másla (pokojové teploty)
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g mandlové mouky
  • 50 g vajec (pokojové teploty) + na potření (gramáž odpovídá 1–2 vejcím velikosti S – Iveta tam vrazila vejce dvě)
  • 30 g žloutkového krému (pudinku)
  • 15 g smetany ke šlehání (min. 33%)
  • 5 g karibského rumu
  • 500 g listového těsta

Na cukrový rozvar:

  • 50 g cukru
  • 50 g vody
  • 5 g rumu

Postup:

Nejprve si připravte mandlový krém. Máslo, cukr a mandlovou mouku vyšlehejte v míse, na závěr přidejte vejce. 

Rozpal to, šéfe!

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

Ve žloutkovém krému rozmíchejte smetanu a rum. 

Z listového těsta vykrojte pomocí formy dva kruhy. Na jeden kruh navrstvěte všechen mandlový krém a na něj pak vrstvu žloutkového krému. Potřete žloutkový krém vyšlehaným vejcem a vše přiklopte druhým kruhem z listového těsta. 

Okraje těst spojte pomocí prstů a otočte koláč hladkou plochou navrch. Tu opět potřete vejcem a ozdobně ji nařežte. Pekáč vyložte pečícím papírem, položte na něj listové těsto s krémy a pečte 30 minut na 170 °C. 

Těsně před koncem potřete koláč cukrovým rozvarem, který si připravíte z cukru, vody a rumu (cukr smícháte s vodou a asi pět minut vaříte na slabém plameni, zchladíte a nakonec ho můžete přecedit přes plátýnko).

Nechte na grilu nebo v troubě ještě zlehka zapéct a můžete ochutnávat.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Sladkokyselý salát bude ideální přílohou ke pstruhovi.

VIDEO Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na...

Hovězí steak je na grilu králem. Zkusili jsme ho s chimichurri i lingotto

Hovězí steak s chimichurri

VIDEO Daniele Govoni se účastní soutěží v grilování po celém světě a v Praze předvádí své umění v...

Grilované masové koule ponořte do omáčky z rajčat. Přelstíte podzim

Grilované masové koule v rajčatové omáčce s těstovinami

VIDEO Sychravé podzimní počasí přímo vybízí k rozpálení grilu a přípravě vydatného pokrmu. S mistrem...

  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...