Čtvrtek 30. června 2022, svátek má Šárka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 30. června 2022 Šárka

Když víte jak, může být grilování nejzdravější způsob přípravy jídla

Grilování je silně návykové. Odborníci navíc tvrdí, že to může být nejzdravější způsob ohřevu jídla. Musí se však dělat správně a nejlépe na kvalitním grilu.

Grilovací horečka vtrhla do Česka, díky ní trávíme víc času venku, s rodinou i s přáteli. Jen vybrat ten správný gril právě pro naše potřeby, aby to byla skutečně radost. | foto: Profimedia.cz

Grilovat se dá i na balkoně. Ale kvůli kouři se tam nehodí gril na dřevěné uhlí, sousedi by vás neměli rádi. Vhodnější je elektrický či plynový. (Ovšem třeba udit se na balkoně dá, návod najdete v článku zde.)

Tomu, kdo griluje párkrát za rok na zahradě, zase stačí jednodušší gril na uhlí. Milovníci častého grilování ocení lepší plynové typy, s nimiž je snazší a čistší manipulace. Anebo větší grily na uhlí, jež pokrmům dodají typickou vůni.

10 rad, jak na výběr a použití grilu

  • Při výběru zkuste hmatem, zda se plech neohýbá. O kvalitě vypovídá i váha. Tenký plech může brzy začít rezivět a kroutit se. Spoje, nohy a držáky musí být dobře upevněné, aby se gril při použití nerozpadl.
  • Máte-li děti nebo psy, zaměřte se na to, aby měl gril stabilní nohy, jinak ho snadno někdo porazí nebo i zvrhne na sebe. Týká se to hlavně levných grilů, často dost vratkých. Nestabilní gril znamená i požární riziko.
  • Chtějte gril, který vyvine dost vysokou teplotu. Jinak se maso může vysušovat a být tuhé. Hlavně u grilů na uhlí se odvíjí teplota od jejich velikosti: čím větší, tím lepší, ideální je gril s průměrem aspoň 47 cm. Důležitá je i schopnost teplotu udržet. Když to gril neumí, maso může být nahoře spálené a uvnitř nedopečené. Vhodné je, aby udržel teplotu alespoň 110 až 300 stupňů, ještě lépe až 500 stupňů.
  • Kupujte dřevěné uhlí s většími kusy, jež nepropadnou palivovým roštem, dobrý je průměr dva až osm centimetrů. Uhlí má být i co nejméně vlhké, takže za deště je lepší ho kupovat v uzavřeném prostoru než u pumpy. Kvalitní uhlí se rychle rozžhaví a déle vydrží.
  • Potřete-li rozpálený grilovací rošt kůží od špeku, nic se nepřipálí. Prodávají se i oleje ve spreji, které obsahují vodu. Ta díky pomalému odpařování zajistí, že olej v žáru hned neshoří a na roštu vytvoří ochranný film.
  • Častou chybou je nerovnoměrné rozmístění briket či uhlí. Lidé nasypou uhlí do kotle bez ladu a skladu, pak jsou některé kousky masa téměř syrové a jiné černé jako hokejový puk. Rozprostřete uhlí rovnoměrně po celém grilovacím kotli. Jen u nepřímého grilování je uspořádejte do dvou hromádek po stranách nebo po obvodu.
  • Plynový gril zapalujte s otevřeným poklopem. Když pustíte plyn, prostor pod poklopem se jím naplní a při zapálení pak hrozí úraz kvůli náhlému vzplanutí.
  • Neplatí, že čím rychleji se griluje, tím lépe. Stačí gril rozpálit na 180 °C.
  • Abyste zabránili přepalování tuku, grilujte nepřímo. Jiná možnost je použít plotnu nebo dát pod rošt dát misku s vodou na odkapávání šťávy. U plynových grilů zabrání kapání do ohně flavorizéry či hořáky po bocích grilovací vany. Lepší grily mají odvod šťávy do zásobníku. Odkapávací miska může být i u elektrického grilu, když má plocha správný sklon, aby se šťáva nepřipalovala. Kapání omezíte, když maso ochutíte až po grilování.
  • Nepřipravujte moc pokrmů najednou. Víc si s grilováním užijete, když nachystáte každému na míru jednu porci. Až znovu přijde hlad, přidáte další.

Vybírejte i podle nutné údržby a možností čištění

Nejnáročnější na údržbu jsou grily na uhlí, nejméně náročné ty elektrické. Čím je vnitřek grilu členitější, tím hůř se čistí.

A co plynový gril?

  • U plynových grilů je nutné jednou za čas vyčistit či vyměnit vaničku na zachytávání tuku a hořáky. Na hořáky použijte jiný kartáč než ten na rošty, kousky jídla z roštu by mohly hořáky ucpat. Na postranní hořáky vezměte jen hadřík či houbičku se saponátem. Flavorizéry nevyndávejte, očistěte je mosazným kartáčem nebo škrabkou z nylonu. Prohlédněte, jestli jsou přípojky utěsněné, hadičky neporušené a jestli z plynové lahve neuniká plyn. Připravte si do kyblíku směs mýdla a vody v poměru 1:1 a zkontrolujte, zda jsou vypnuté regulátory hořáků. Plynovou lahev otevřete o jednu otočku a připravenou směsí potřete všechny spoje. Když se tvoří bubliny, někde něco uniká. Poškozená hadice se musí vyměnit.
  • Lepší na mytí jsou modely, z nichž lze části sundat a dát do myčky.
  • U elektrických grilů s mřížkou vybírejte typy s přístupnou spirálou, nejlépe samočisticí, na níž se tuk nepřipéká.
  • Smalt se udržuje dobře, nerez je hodně přilnavý a také na litině se jídlo přichytává.
  • Před každým grilováním by měla být mřížka čistá. Připečené zbytky kazí chuť jídla a nejsou zdravé. Mohou i vzplanout, zvláště na lávových kamenech.
  • Lávové kameny vydrží většinou celou sezonu, při intenzivním grilování se musí měnit častěji. Poznáte to, když se začnou drolit. Po každém pečení je nažhavte pět minut na maximum, tím se vypálí nečistoty v nich a na nich, takže déle vydrží.
  • Gril čistěte, dokud je teplý. Elektrické a plynové typy je ideální rozpálit naplno, do deseti minut zbytky shoří. Gril na uhlí čistěte vychladlý, ale ne úplně studený.
  • Většinou stačí mechanické čištění ocelovými či mosaznými kartáči, omytí vodou s mýdlem či saponátem a osušení. Nepoužívejte agresivní přípravek na trouby. Dají se použít drátěnky, ale ne na elektrické grily. Z nich mohou do přístroje odpadávat malé částečky a způsobit zkrat.
  • Grilujete-li často, několikrát za sezonu mřížku a další plochy umyjte speciálními prostředky na grily, prodávají se i v podobě sprejů. Použít můžete i obyčejnou sodu. Ale pořídit lze dokonce i robotický čistič nazývaný Grillbot, který gril uklidí za vás.
  • U grilu, který se dlouho nepoužíval, stačí usazený prach setřít kuchyňským olejem.
  • Z grilu vždy odstraňte popel. Pohlcuje vlhkost a může podpořit rezivění.
  • Víko grilu nevoskujte, stačí otřít hadříkem. Vosk po zahřátí stéká a může znehodnotit potraviny.
  • Gril je nutné udržovat v suchu a zakrývat plachtou.

Máte nějaké další praktické vychytávky, které vám grilování usnadňují a zpříjemňují? Podělte se o ně s ostatními v diskuzi.

Autor:

Hovězí steak s koprovkou na grilu. Divili byste se, jak ta kombinace funguje

Hovězí steak s koprovkou, volským okem a brambory v popelu

VIDEO Seriál Rozžhavte grily, velí zlepšující se počasí. V letošní Grilovací akademii ukážeme některé méně...

Než rozpálíte gril. Jaké maso vybrat a na co si dát pozor

Ilustrační snímek

VIDEO Prázdniny jsou doslova za rohem a většina z nás se nemůže dočkat, až se s rodinou či přáteli...

Vadí vám odkapávající tuk v grilu? Zkuste to vyřešit přídavnou nádobou

V nádobě se shromažďuje šťáva, kterou maso během grilování můžete potírat.

VIDEO Jaromír Nosek připravuje kutilský pořad Na Míru, kde v televizi Prima ukazuje různá drobná...

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

VIDEO Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko...

V soutěžním grilování vyhrál banán. Ceny putují za novými majiteli

Grilované banány se zmrzlinou

Žádné maso ani zelenina, ale sladká tečka. Nejvíc bodů v anketě o nejlepší recept z domácího...

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Známe letošního nejošklivějšího psa na světě. Je to Pan Smíšek

V soutěži o titul nejošklivějšího psa na světě si letos vítězství připsal olysalý nalezenec z Arizony, sedmnáctiletý...

Nenápadná amfora vám ohlídá závlahu rostlin. Za sucha i během dovolené

„Něco vám ukážu,“ zvala nás Lucie Lankašová ze spolku Kokoza do skleníku, kde kromě rostlin nešlo přehlédnout...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo uhynul oblíbený lachtan Meloun, syn proslulého Gastona

Ve dvaceti letech v pražské zoo uhynul lachtaní samec Meloun. O jeho smrti informoval na sociálních sítích ředitel zoo...

Se zahradou ve svahu si poradili, pomohla žula a staré sloupy z chmelnic

Soutěž Nemít s budováním zahrady žádné zkušenosti a před sebou pozemek v prudším svahu, to je výzva. „Byla to naše první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přírodní zahrada, kde se příliš nebojuje se škůdci ani nezasahuje

Soutěž Život je změna, a pro zahradu to platí každičký den. A pokud ji budujete u chalupy na venkově, kde je na čem stavět, a...

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...

Rozvod, má prohra. Voříšek o synech, bohu Nedvědovi i bláznivé dietě

Premium Evropský titul, zlato se Spartou, reprezentační srazy v pověstném hotelu Praha i rady od idolu Pavla Nedvěda, ale taky...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

  • Další z rubriky

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

Ohořelé dřevo ve zmrzlině a lívance na tálu. To je jiné letní grilování

Seriál Sezona grilování je tady, nad ohněm se dá kromě masa, ryb či zeleniny připravit i sladký dezert. Jak na heboučké...

Kedlubna je hvězda. Uděláte z ní zelí i řízek. A nacpete se vitaminem C

Kedlubna patří na jaře k nejoblíbenější zelenině. Hodí se k masu, ovšem dobroty z ní vykouzlí také vegetariáni,...

Hovězí steak s koprovkou na grilu. Divili byste se, jak ta kombinace funguje

Seriál Rozžhavte grily, velí zlepšující se počasí. V letošní Grilovací akademii ukážeme některé méně obvyklé postupy a...

Pečujte o svou pokožku s kouzelnými oleji Bi-Oil
Pečujte o svou pokožku s kouzelnými oleji Bi-Oil

Proč je nutné v létě dvojnásob pečovat o pokožku? Protože právě v létě je vystavena mnoha negativním vlivům. Zapojte se proto do soutěže o 6...

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Americký dělostřelecký systém HIMARS, po kterém Ukrajina volá už několik týdnů, byl konečně dopraven k bojujícím...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...

Ani závěť už není zárukou hladkého dědictví. Nejvyšší soud změnil pravidla

Premium Nedávný rozsudek Nejvyššího soudu změnil zažitá pravidla prokazování platnosti závětí, které nejsou sepsány notářem....

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...