Protékající záchod stojí měsíčně tisíce, opravu přitom zvládnete sami

aktualizováno 
Skoro každému se někdy stalo, že do nádržky kombi záchodu buď voda nenatékala, anebo z ní naopak tekla ven. Přitom vadné těsnění klidně za minutu "prohýří" litr vody, což pro domácí rozpočet při ceně vody přes 50 korun za kubík znamená přes dva tisíce korun měsíčně.

Každý si lehce spočítá, že se vyplácí sledovat, zda je toaleta v pořádku. Kdo si nevšimne, že je vypouštěcí ventil pokažený a z nádržky stále nenápadně vytéká voda, zaplatí za jediný měsíc navíc tolik, kolik by dal nejen za nový vypouštěcí ventil, ale i za novou nádržku.

Přitom mnohdy není ani třeba kupovat celý ventil, který se koupí podle typu zhruba od 300 korun, často stačí jen vyčistit těsnění od nečistot či vodního kamene, případně za pár korun koupit nové.

Když to neteče

Různé typy napouštěcích ventilů"Moderní napouštěcí ventily jsou opatřeny sítkem, které má zabránit, aby se větší nečistoty dostávaly do prostoru nádržky. Těch nečistot je mnoho a do domovního rozvodu se nejčastěji dostanou z rezavějícího vodovodního řádu," říká vedoucí školicího centra výrobce JIKA Petr Čech.

Některé, hlavně bytové domy mají filtr už na vstupu do objektu, u staršího rodinného domu je podobné opatření výjimkou. Proto se výrobci klozetů jistí alespoň takto.

Tento napouštěcí ventil slouží už 15 let Když voda do nádržky nenatéká, je třeba vypnout přívod vody pomocí roháčku za klozetem a celý napouštěcí ventil vyjmout a vyčistit (viz přesný postup na našem videu).

Opotřebením a stářím se může stát, že je skutečně pokažený, pak je nutné ho vyměnit, nový stojí kolem 200 korun. Celá operace je otázkou deseti minut. V instalatérských potřebách mají náhradní díly i na starší záchody, neuškodí si starý kus buď přinést s sebou, nebo alespoň vyfotit mobilem, aby se podařilo vybrat odpovídající typ.

Problém, který se projeví v peněžence

Různé typy vypouštěcích ventilůZatímco nepřitékající voda způsobí jen provozní potíže, které lze snadno řešit, zanedbaná oprava těsnění vypouštěcího ventilu dokáže rázně zasáhnout do domácího rozpočtu. Přitom oprava není obtížná.

U nových splachovacích systémů není problém vyřešit opravu během chvíle. Po demontáži víka nádržky stačí jednoduše ventilem pootočit a celý systém vyjmout, má bajonetové uchycení. Pak je třeba zkontrolovat těsnění na ventilu. Mezi dosedovou plochu v nádržce a gumové těsnění se může dostat nečistota, tam, kde se používá tvrdá studniční voda, je reálné nebezpečí, že těsnění je obaleno vodním kamenem. Těsnění pak ztrácí pružnost a nedosedá přesně na plochu.

Starší systémy není možné vyjmout otočením bajonetu, musí se odšroubovat celá nádržkaV poněkud horší situaci jsou ti, kdo mají staré modely záchodů. "U některých starých typů byly ještě ventily šroubovací, a aby bylo možné je vytáhnout a vyčistit, je potřeba demontovat celou nádržku," vysvětluje Josef Holakovský z instalatérství Tibbis. Pod keramickou nádržkou lze nahmatat šrouby, které je třeba uvolnit, nádržka se zdvihne nad klozet a na spodní straně nádržky se odšroubuje plastová matka.

Až půjdete do instalatérství, vyfotografujte si starý systém, abyste koupili shodný typ"Osobně bych u deseti- nebo patnáctiletých záchodů doporučoval vyměnit celý systém. Když už si člověk dá takovou práci, že absolvuje celou demontáž, vyplatí se podle mne investovat těch tři sta korun a zase mít na deset let pokoj," doporučuje s tím, že ale souhlasí se školitelem Čechem (viz video), že pokud je systém mechanicky funkční a "chodí" jinak bez problémů, postačuje výměna nebo vyčištění těsnění samotného. Součástí nové sady jsou i nové šrouby s těsněními, aby se zajistila těsnost mezi klozetem a nádržkou.

Pozor na náhrady

Obecně by bylo při montáži výhodné vyměnit starý splachovací systém za nový, úspornější. Problém je ale v tom, že tvar staré klozetové mísy byl projektován na splachování 9 litry vody tak, aby se při spláchnutí vyměnila všechna voda v sifonu. V okamžiku, kdy se dospělo k systému děleného úsporného splachování, tedy "velkého“ a "malého“ se šesti a třemi litry vody, konstruktéři upravili i tvar a objem sifonu mísy. Kdo tedy  na "devítilitrovou" mísu namontuje systém s úspornějším splachováním, vydává se do nebezpečí, že spláchnutí bude nedostatečné a nehygienické.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Najdete na iDNES.cz