Pondělí 23. listopadu 2020, svátek má Klement
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 23. listopadu 2020 Klement

Nadbytečné máslo nenechte zkazit. Přepusťte ho a využívejte každý den

Přepuštěné, jinak také nazývané klarifikované máslo nebo ghí je základní surovinou pro každou kuchyni. Po přepuštění se chová jako přírodní tuk s vysokou teplotou přepalování. Je proto vhodné na smažení ryb, řízků či klidně na výrobu základů omáček.

„Běžné máslo z obchodu má 82 % tuku, zbytek tvoří syrovátka. Přepuštění vlastně znamená jenom to, že mléčná složka se nechá varem odpařit, takže vznikne jenom základní tuk,“ vysvětluje šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.

Fotogalerie

Podle něj je zajímavá zkouška teploměrem při přepouštění. Zatímco v počátku, kdy máslo obsahuje ještě syrovátku, se vaří při 100 °C, postupně jak se redukují mléčné složky, se teplota varu zvyšuje až 180 °C.

Základní postup je jednoduchý. Do rendlíku se vloží kostky másla a pozvolna se zahřívají. Stejně je možné postupovat i přepouštěním na pánvi, někdo máslo peče. „Kdo ještě nemá zkušenosti a má z postupu respekt, může průběžně z povrchu odebírat bílou pěnu, která se v hrnci tvoří. Je přitom vidět, jak se z másla vytváří průzračný žlutý tuk,“ popisuje.

Až je tuk čistý, stačí jen tekutinu přecedit přes jemný cedník. Na videu je vidět, že se dá pohodlně cedit i přes papírovou kuchyňskou utěrku.

Proč vlastně máslo přepouštět? Třeba proto, že jste někde v akci nakoupili více másla, ale měli jste velké oči a s krátící se dobou trvanlivosti vás jímá strach, aby se nezkazilo.

Podstatnější však je, že na másle můžete smažit a používat ho v kuchyni stejně jako běžný rostlinný tuk. S tím, že dosáhnete jemnější chuti. „Vezměte si třeba řízky. Když je budete smažit na přepuštěném másle a ke konci přidáte ještě kostičku čerstvého másla, kterým ho budete přelévat, získáte krásnou máslovou chuť, kterou při smažení na oleji nezískáte,“ radí Radek David.

Metodu „zamáslování“ kuchaři rádi používají třeba i při opékání ryb. Na ghí rybu opečou a až úplně nakonec přidají trošku čerstvého másla tak, aby se nestačilo přepálit a přitom dodalo rybě další chuťový rozměr.

Další výhodou přepuštěného másla je vhodnost pro výživu veganů a vegetariánů, kteří nemohou klasické máslo. Alespoň podle „přikázání“ Ájurvédy (systém tradičního indického lékařství praktikovaný i u nás) je to možné.

Ájurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Zároveň je považováno za nejlepší produkt pro přípravu vařených, pečených a smažených jídel. Jako přečištěné máslo je ghí přirozeně bezlepkové a díky nulovému obsahu laktózy je vhodný i pro ty, kteří mají problémy s intolerancí mléčné bílkoviny.

Autor:
  • Nejčtenější

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého...

Rekordman snědl 13 papriček, které by jiného zabily. A měl chuť na další

Osmačtyřicetiletý Radim Řehůřek z Radošova na Vysočině vytvořil v Pelhřimově nový český rekord v pojídání extrémně...

Namalujte strom a přečtěte si, co jste právě odhalili o své povaze

Na kus papíru načrtněte strom. Ze způsobu, jakým ho namalujete, se dá leccos vyčíst o vaší povaze. Přesvědčte se sami.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kam s krabicemi? Vznikla mapa míst, kam přinést použité obaly a výplně

Přijde vám pár balíčků a najednou se doma nakupí několik krabic, nafukovací sáčky a jiné výplně. Co s nimi, když v...

Proč je Eva Burešová tak hubená? Promluvit ji donutila Prachařová s anorexií

Premium Herečka Eva Burešová (27) se zastala Mariany Prachařové (26), která přiznala anorexii. Hvězda Slunečné je ale sama kost...

Měli lepší stroje Sověti, nebo Američané? O jednom neobyčejném souboji

Premium Když autu dojde palivo těsně před čerpací stanicí, můžete ho k ní dotlačit. Ale co dělat, když se totéž stane letadlu...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Kam s krabicemi? Vznikla mapa míst, kam přinést použité obaly a výplně

Přijde vám pár balíčků a najednou se doma nakupí několik krabic, nafukovací sáčky a jiné výplně. Co s nimi, když v...

Houby, jelita, švestky... Vakuujeme i na dovolenou, říká šéfkuchař La Verandy

Premium Vyplatí se pořídit si domů vakuovačku? Tedy přístroj sloužící k uchování potravin a surovin? Jakou zkušenost s ní má...

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého...

Namalujte strom a přečtěte si, co jste právě odhalili o své povaze

Na kus papíru načrtněte strom. Ze způsobu, jakým ho namalujete, se dá leccos vyčíst o vaší povaze. Přesvědčte se sami.

Svatební cesta byla fiasko, vztah zachránila Milešovka, tvrdí novomanželé

Poslední dvojicí, kterou dala dohromady věda pomocí testů připravenosti na vztah, atraktivity vzhledové i čichové a...

Dědička pivovaru Guinness je po smrti, zemřela na následky smolné nehody

V pouhých devatenácti letech zemřela dědička světoznámého irského pivovaru Guinness Honor Ulothová. Vnučka...

Fronty ještě přijdou, vláda zapomněla na rodiče s dětmi, tvrdí prodejci

Od rána obchodníci poprvé povinně počítají zákazníky, aby měl každý pro sebe 15 metrů čtverečních v přepočtu na plochu...

Kdo nemá košík, nenakoupí. Obchody vymýšlejí, jak spočítat zákazníky

Obchodníci si lámou hlavu nad tím, jak budou dodržovat pravidlo „jeden zákazník na 15 metrů“, které většinou považují...

Nejprestižnější svaz someliérů se hroutí kvůli obřímu sexuálnímu skandálu

Organizaci Court of Master Sommeliers, která je považována za nejprestižnějšího poskytovatele someliérského vzdělání,...