Crepes Suzette jsou palačinky s pomerančovou omáčkou. Šampion lahodné chuti

  • 3
Tyto palačinky patří mezi pokrmy, které vznikly při přípravě omylem. Ale díky duchapřítomnosti kuchaře se z omylu zrodila hvězda kuchyně, která je ozdobou každého jídelního lísku. Podívejte se, jak Zuzaniny palačinky připravuje kuchař a módní návrhář Pavel Berky.

„Poprvé jsem tyto palačinky ochutnal paradoxně ve Španělsku, ve městě San Sebastian a okamžitě jsem si je zamiloval. Později jsem si je začal sám připravovat a zjistil, že se jedná o celkem jednoduchý recept, který lze připravit za chvilku. Pro mě je to jedna z nejlahodnějších kombinací palačinek a ovoce,“ popisuje Pavel Berky.

Crepes Suzette jsou mistrovským kouskem francouzské kuchyně. Vynalezl je věhlasný šéfkuchař Henri Charpentier. V roce 1895, v době svých profesních začátků, připravoval v Café de Paris v Monte Carlu dezert pro anglického prince z Walesu, budoucího krále Edwarda VII. 

Postup krok za krokem

Jak Henri Charpentier vzpomíná ve svých pamětech, nejslavnější variace na tradiční crepe vznikla vlastně náhodou. Palačinka zalévaná pomerančovým likérem se mu těsně před servírováním nedopatřením vzňala. 

Henri ovšem zachoval chladnou hlavu, po bleskovém uhašení palačinku dvakrát přeložil, předložil princi jako nový originální dezert, a ten byl navýsost spokojen.

Na šest palačinek budete potřebovat:

  • hotové základní palačinky z minulého receptu
  • 170 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 45 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • kůra ze dvou pomerančů (nakrájená na tenké proužky)
  • 50 ml likéru na pomerančové bázi (Grand Marnier, Cointreau)

Postup:

Pomerančovou kůru (používáme jenom vrchní slupku bez bílé dužiny) dáme do menšího kastrolu a zalijeme vroucí vodou. Necháme vařit 1 minutu, poté kůru scedíme. Tento postup zopakujeme ještě dvakrát (celkem třikrát), tím se zbavíme nahořklé chuti.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Pavel Berky a jeho Crepes Suzette

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Do pánve nasypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Dáváme pozor aby se karamel nespálil. 

Poté přidáme do pánve máslo a zamícháme. Když je máslo rozpuštěné a spojené s karamelem, přidáme pomerančovou kůru. 

Celou směs promícháme a po 10–15 sekundách přilijeme pomerančovou šťávu. Zamícháme a necháme zredukovat na polovinu objemu. 

Když je omáčka dostatečně hustá přidáme postupně palačinky, které vždy do omáčky namočíme z obou stran a poté složíme na trojúhelník. Nakonec k palačinkám přidáme likér a pomocí otevřeného ohně alkohol zapálíme. Flambujeme až oheň zmizí. Poté můžeme palačinky ihned podávat.

Na závěr můžeme ještě palačinky posypat nasekanými vlašskými ořechy, případně podávat s kopečkem čerstvé vyšlehané smetany nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.