Pomerančová omáčka na palačinky crepes Suzette podle Pavla Berkyho

Crepes Suzette jsou mistrovským kouskem francouzské kuchyně. Vynalezl je věhlasný šéfkuchař Henri Charpentier. Takto připravuje pomerančovou omáčku Pavel Berky.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 10 min

Ingredience

6 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    154 KCal

    7 %

    6 %

  • Energie

    646 KJ

    7 %

    6 %

  • Sacharidy

    15,8 g

    18 %

    16 %

  • Vláknina

    5,3 g

    18 %

    18 %

  • Bílkoviny

    0,8 g

    1 %

    1 %

  • Tuky

    6,4 g

    10 %

    9 %

  • nasycené

    3,8 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Pomerančovou kůru (používáme jenom vrchní slupku bez bílé dužiny) dáme do menšího kastrolu a zalijeme vroucí vodou. Necháme vařit 1 minutu, poté kůru scedíme. Tento postup zopakujeme ještě dvakrát (celkem třikrát), tím se zbavíme nahořklé chuti.
  2. Poté přidáme do pánve máslo a zamícháme. Když je máslo rozpuštěné a spojené s karamelem, přidáme pomerančovou kůru.
  3. Celou směs promícháme a po 10–15 sekundách přilijeme pomerančovou šťávu. Zamícháme a necháme zredukovat na polovinu objemu.
  4. Když je omáčka dostatečně hustá přidáme postupně palačinky, které vždy do omáčky namočíme z obou stran a poté složíme na trojúhelník.
  5. Nakonec k palačinkám přidáme likér a pomocí otevřeného ohně alkohol zapálíme. Flambujeme až oheň zmizí. Poté můžeme palačinky ihned podávat.

Na závěr můžeme ještě palačinky posypat nasekanými vlašskými ořechy, případně podávat s kopečkem čerstvé vyšlehané smetany nebo vanilkové zmrzliny.

Autor: ,

Podobné recepty

Věnec z odpalovaného těsta

Odpalované těsto možná vypadá na přípravu složitě, ale výsledek vás mile překvapí.

Tvarohový koláč s lesními plody

Příprava tohoto dezertu je snazší, než se zdá.

Tříbarevné řezy

Nevíte, co dobrého upéct ke kávě? Tento recept vás nadchne.

Zuccotto (bomba) s ostružinami

Italský dezert Zuccotto si ihned zamilujete.

Tiramisu

Naučte se připravit to nejlepší tiramisu.