Sobota 28. listopadu 2020, svátek má René
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 28. listopadu 2020 René

VIDEO: Losos v páře podle Pohlreicha. Lehký jako vánek a se zeleninou

  0:11
Dietní neznamená, že si nemůžete dopřát brambory s kouskem lahodného másla, nebo plnotučný jogurt. Rozumné stravování není o surovinách bez tuku, ale o jejich kvalitě a množství. Jak tvrdí Zdeněk Pohlreich: „Neexistují nezdravé suroviny, pouze nezdravé množství.“ A lehké a přitom chutné menu připravíte i doma.

Že domácí vaření není žádná věda, stačí si ohlídat kvalitní suroviny a jejich čerstvost, známý šéfkuchař opět předvede v dalším premiérovém díle Teď vaří šéf v neděli podvečer na Primě.

A tentokrát to bude vaření pro všechny, kteří si potrpí právě na zdravou a lehkou kuchyni, tedy s minimem mouky, tuků, cukrů. Menu tedy sestává z bramborového salátu se smaženými křehkými chapadly z kalamárů, kuskusu z mořských plodů podle receptu ze Sicílie, hlavním chodem je losos vařený v páře, dezertem salát z čerstvého ovoce s troškou vanilkové zmrzliny a jako drink seržant Pepper.

Lososa v páře připraví i absolutní začátečník

V páře se podle šéfa nedají připravovat jen takzvané modré ryby, olejnaté, jako je makrela, sardinka či ančovička, které by takto upravené nechutnaly zrovna příjemně. Oproti tomu je ale losos ryba dostatečně tučná, která se na přípravu v páře hodí skvěle. (Jak vybrat čerstvou rybu, si nechte od Itala poradit zde.)

Příprava lososa v páře

Takže pokud máte v lednici čerstvý filet z lososa, připravte si pro něj parní lázeň, ať už máte speciální hrnec jako šéf, nebo jen obyčejný pařáček na knedlíky, i ten stačí.

A protože ryba uvařená v páře je velice křehká záležitost a mohla by se při servírování rozsypat, vystelte nejprve dno a stěny pařáčku kusem pečicího papíru, který proděravíte, aby jím pára mohla volně prostupovat.

Aby měl losos ještě lepší chuť, než má sám o sobě, a ještě se vám s ním v pařáčku lépe manipulovalo, nakrájejte si pod něj trochu zeleniny: mrkev, řapíkatý celer a červenou cibuli. Pokrájenou zeleninu promíchejte, trochu osolte, okořeňte čerstvě mletým pepřem a na dně pařáčku vystlaného pečicím papírem vytvořte pro rybí maso z této zeleninové směsi jakousi podestýlku v tenké vrstvě. Zapněte sporák a zeleninu přikryjte poklicí, už se může připravovat.

Filet lososa zbavte kůže a všech kostí a naporcujte ho. Porce masa z obou stran osolte, opepřete a vložte na zeleninu, která už se v páře vaří, a opět kastrol pečlivě přikryjte pokličkou. Zhruba za deset minut by měl být uvařený, takže mezitím si stihnete připravit i vhodnou přílohu.

Ta by také měla být lehká, aby ideu zdravého jídla slovy šéfa „úplně nezavraždila“. Můžete tedy podat třeba vařené brambory opečené na kousku másla, pro vůni k nim ještě na pánev přidejte pár lístků tymiánu.

Abyste ještě pozvedli chuť šetrně připravené ryby, nastrouhejte na ni trochu...

Abyste ještě pozvedli chuť šetrně připravené ryby, nastrouhejte na ni trochu citronové kůry.

Další variantou je salát z avokáda, které zbavíte slupky, pokrájíte na kousky, přidáte na kousky pokrájené oloupané rajče (slupky ho zbavte v páře jako zde) zbavené jadřince a najemno pokrájenou červenou cibulku nebo šalotku. Lehce osolte, přidejte pár nasekaných bazalkových lístků a zlehka promíchejte.

Hotového lososa servírujte s uvařenou zeleninou ze stejného hrnce, nebo s avokádovým salátem, opečené brambůrky nabídněte na talířku zvlášť. A abyste lososa ještě chuťově povýšili, nastrouhejte na něj trochu čerstvé citronové kůry, ideálně z chemicky neošetřeného ovoce.

Autor:
  • Nejčtenější

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého...

Při zateplení fasády existují finty, které prodlužují její životnost

V dalším díle stavebního seriálu Fachmani, sledujícího rekonstrukci staršího domu krok za krokem, se začalo se...

Krůtí maso není suché, problémem je špatný kuchař, říká Pohlreich

V dalším dílu kuchařské show Šéfem za pár minut je hvězdou krůtí maso. Nejenže se ve většině případů dá použít v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maršálek: Praha dopadla, jak si zasloužila. Je krátkozraké spoléhat na turisty

Premium Za uplynulých dvanáct měsíců kromě porotcování v mimořádně úspěšném pořadu České televize Peče celá země stihl vydat...

Den se zaměstnanci pohřební služby: poslední rozloučení má dnes jiná pravidla

Premium MF DNES rozptyluje mýty o pohřebnictví v době koronaviru. Pohřeb do země možný je, i když se úplně nedoporučuje. O čem...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Miliardář Dědek o Pardubicích, krizi, (ne)fungování extraligy i Jágrovi

Premium Jeho jmění se odhaduje na čtyři miliardy korun, podle magazínu Forbes je 54. nejbohatší Čech. Na přelomu roku se Petr...

  • Další z rubriky

Namalujte strom a přečtěte si, co jste právě odhalili o své povaze

Na kus papíru načrtněte strom. Ze způsobu, jakým ho namalujete, se dá leccos vyčíst o vaší povaze. Přesvědčte se sami.

Maršálek: Praha dopadla, jak si zasloužila. Je krátkozraké spoléhat na turisty

Premium Za uplynulých dvanáct měsíců kromě porotcování v mimořádně úspěšném pořadu České televize Peče celá země stihl vydat...

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého...

Zářivé plamínky k adventu patří, pusťte se do výzdoby a užijte si to

Adventní věnec patří k Vánocům stejně jako stromeček, jmelí, betlém nebo vánoční hvězda. I v něm je něco tradičního a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Příběh Denisy: Manžel mě ignoruje, mám dva milence

S manželem jsme svoji osm let, máme dvě děti. S tím mladším jsem teď doma. Muž je věčně v práci a na nás nemá čas....

Tahák: 20 klávesových zkratek, o nichž jste možná neměli ani potuchy

Uživatelé Windows jistě znají notoricky známé klávesové zkratky jako Alt + F4, Alt + Tab, Windows + E, Windows + C,...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...