4. Když troubu, tak využít naplno
Všichni víme, že trouba je obrovským žroutem energie. Takže když už ji využít, tak na maximum, ať si zbytečně nezdražujete cenu výroby pokrmů. Řekněme, že kilowatthodina může stát třeba pět korun a trouba mívá příkon až čtyři kilowatthodiny. Tříhodinový provoz tak vyjde klidně na šedesát korun. Což může zkreslovat představu o levném domácím vaření.
Takže když už troubu zapnout, tak odůvodněně a s plným vytížením. Aby nakonec domácí večeře nevyšla víc než v restauraci. Když už „pečete“ guláš, tak proč byste rovnou nemohli udělat i kuřecí stehna, rybu nebo šunkofleky?
A navíc, když doděláte jednu várku, využijte to teplo, které už trouba vyrobila. Nenechte ji vychladnout a rovnou tam lifrujte další. Ušetříte spoustu energie. Když dopečete chleba, proč tam rovnou neupéct bůček?
Celé to pořád souvisí s tím plánováním. Když si vyčleníte část sobotního odpoledne na kuchtění a všechno si připravíte, navaříte na celý týden a pak budete jen odebírat ze zásob.