Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život máme ve svých rukou. Pro mě je sklenice vždy poloplná, říká Maršálek

Josef Maršálek je mistrem svého řemesla a o svůj cukrářský um se podělil už v pěti knihách. Právě mu vychází šestá, věnovaná ingredienci, které není těžké propadnout. Čokoládě. Stejně tak naplno se do minulé soboty věnoval své účasti ve StarDance, a zřejmě všemu, do čeho se pustí. Prostě si svého života užívá na plný plyn a radí to i všem ostatním.
Josef Maršálek a Ivana Chýlková v zákulisí StarDance XII (Praha, 14. října 2023)

Josef Maršálek a Ivana Chýlková v zákulisí StarDance XII (Praha, 14. října 2023) | foto: © Česká televize / Mikuláš Křepelka

První dort si upekl k devátým narozeninám. „Byl z hrníčkové kuchařky. Sám jsem připravil krém i čokoládovou polevu a nazdobil ho. Vypadal docela slušně, jíst se ale moc nedal. Ten recept zkrátka nefungoval. Od té doby vážím s přesností na gramy a na hrníčkové a lžičkové recepty se dívám s jistým despektem,“ usmívá se vyhlášený cukrář Josef Maršálek, který si od trouby odskočil, tedy spíše „odtančil“, do soutěže StarDance. V sobotu z ní vypadl, ještě předtím poskytl rozhovor časopisu Chvilka pro tebe.

Byl jste hodně překvapený, když vás produkce oslovila? Váhal jste, anebo hned řekl „ano“?
Byl jsem překvapený, ale pak jsem si vzpomněl, jak mi můj partner Petr před mnoha lety řekl, ať počítám s tím, že za mnou jednou Česká televize s nabídkou do StarDance přijde. Nejdříve jsem se mu vysmál, a když mě opravdu oslovili, s radostí jsem odmítl. „Námluvy“ trvaly asi čtyři měsíce, než jsem souhlasil. A nelituji.

Polonazí soutěžící i Maršálkův „doping“. Podívejte se na zákulisí StarDance

Tréninky jsou jistě náročné. Když přijdete domů, máte ještě energii věnovat se pečení?
Nemůžu říct, že bych se vracel nějak vysílený a neschopný dalších aktivit. Možná proto, že jsem si opravdu vyhradil čas jen na StarDance a všechno ostatní odsunul na vedlejší kolej. Svou energií neplýtvám a dobře se rozmýšlím, do čeho a kdy se pustit. Čas na pečení mám, ještě stále vytvářím content pro své byznys partnery, a stejně tak peču na každý přenos a také na páteční zkoušky. Mně to dělá radost. Jídlo spojuje!

Rozstřel s Josefem Maršálkem nejen o StarDance.

23. listopadu 2023

Pečete prý díky vaší babičce, které jste koukal pod ruce. Jaká byla?
Mám to obrovské štěstí, že obě babičky jsou ještě stále naživu a vitální. Ani jedna z nich mě ze své kuchyně neodháněla, naopak – nechaly mě osahat veškeré práce jak při pečení, tak při vaření. To vám dá velmi solidní základ do dalšího života a naučí vás pokoře a respektu, úctě, neboť trávíte čas s lidmi staršími o dvě generace. A to není málo.

Josef Maršálek

  • Narodil se 3. dubna 1982 v Potštátu.
  • Vystudoval gymnázium, a až poté se vyučil pekařem a cukrářem. Studoval dálkově vysokou hotelovou školu a v té době už sbíral první zahraniční zkušenosti.
  • V Anglii pracoval sedm let a jeho cukrářské výtvory odebírala i britská královská rodina.
  • V cukrářském oddělení londýnského domu Harrods, kde pracoval sedm let, získal ocenění manažer roku i kuchař roku. Pracoval také v Indii.
  • Je autorem šesti kuchařek a do povědomí veřejnosti se dostal jako porotce soutěže Peče celá země. S kuchařem Robertem Chejnem založil společnost Fat Brothers.
  • Josefovým životním partnerem je vysokoškolský pedagog Petr Tejml.

Kluk a pečení – nečelil jste posměškům nebo údivu?
Žádné úšklebky si nevybavuju! Proč taky? Vždyť dopřáváte dobroty ostatním. Když jsem například pro spolužáky i učitele před školním výletem ráno připravil palačinky, tak to spíše sklízelo obdiv. Ani ne tak kvůli samotnému výsledku, ale proto, že někdo obětoval čtyři hodiny svého života, aby jiným udělal radost. Doma se tomu nikdy nedivili, aspoň ne přede mnou. Byla to automatická součást mojí osobnosti a reálně z toho všichni kolem těžili – měli napečeno a dalo se to jíst!

Spoustu zkušeností jste získal v cizině. Jaká byla ta nejcennější?
Myslím, že jsem si díky práci v zahraničí uvědomil, že život máme jen ve svých rukou a je jen na nás, jakou cestu si vybereme. Pro mě není sklenice poloprázdná, ale vždycky poloplná. Babička Josefka říká: „Ten, kdo si stěžuje, tomu patří ubrat!“ Práce v zahraničí mi dala nadhled, respekt vůči okolí a také kolegům, naučil jsem se naslouchat. Dala mi stoický klid a zkušenosti k nezaplacení. V životě bych neměnil jednu jedinou sekundu toho, co jsem zažil, prožil, viděl. Všechno to bylo strašně důležité a dovedlo mě tam, kde jsem dnes.

Blíží se Vánoce, čas, kdy se ve většině domácností rozpálí trouby a začne se péct cukroví. Co na vaší sváteční tabuli nesmí chybět?
Určitě to jsou vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů z naší zahrady, linecké cukroví, které plním domácím rybízovým džemem. A taky pařížské rohlíčky babičky Josefky a biskupský chlebíček babičky Boženky. Celé svátky je na stole vánočka. Ta tam prostě patří. Pro mě jsou Vánoce svátky klidu, odpočinku, rodiny a přátel.

Stejnopohlavní pár ve StarDance? To Česko potřebuje jako sůl, míní Maršálek

Když řeknu „dětství a Vánoce“, co se vám vybaví jako první?
Vůně! Vždycky jsme měli živý stromek, většinou jedli anebo borovici. Ta omamná vůně pryskyřice mě provází celým životem. Také vůně cukroví, ořechů, másla a čokolády. Vůně karamelu. A potom světýlka. Nikdy nezapomenu na stromek nazdobený baňkami se svítícími zvonečky.

Dáte si v restauraci například po obědě zákusek, anebo chodíte cíleně do cukráren? Býváte i kritický?
Pokud jdu do restaurace, málokdy se stane, že si dezert nedám. Ale musí to mít hlavu a patu. To znamená, že když jsem v české restauraci, tak na jídelním lístku chci vidět české dezerty anebo moučníky. To dává logiku. Naopak ve francouzské restauraci očekávám dezerty francouzské. Do cukráren chodím cíleně za zákuskem a dobrou kávou či čajem. To mám za odměnu!

Napečte si vánoční ořechové dortíčky se skořicí podle cukráře Maršálka

Pojďme na vteřinu odskočit od sladkého. Které „slané“ jídlo u vás jednoznačně vyhrává?
Já miluju klasické bramborové placky, takové ty smažené na sádle. V jižních Čechách se jim říká cmunda. Mám rád zapečené brambory se smetanou a se sýrem, miluju indickou a arabskou kuchyni. A taky zimní pokrmy z jednoho hrnce. Nejsem vybíravý. Ale chci, aby jídlo bylo upřímné.

Upečte si máslovou vánočku podle Maršálka ze šesti, nebo ze čtyř třípatrovou

Jste autorem řady kuchařek a teď přichází na pulty další. Má název Čokoláda. Jak byste ji představil?
Čokoláda je moje šestá autorská kniha a druhá, kterou si produkuju celou sám. Je to ultimátní průvodce magickým světem čokolády, je plná výpravných fotografií se stovkou receptů. Kniha má čtyři sta padesát stran a je komplexní cukrářskou a také pekařskou knihou o ingredienci, která lidstvo doprovází druhé století. Myslím si, že čokoláda je pro cukráře jednou z nejvíce flexibilních surovin a dá se z ní připravit prakticky cokoli. Tato kniha úzce souvisí s tím, že jsem si vytvořil svou vlastní čokoládu – bílou z kakaových bobů dovezených z Peru, mléčnou z kakaových bobů z Dominikánské republiky a hořkou z kakaových bobů z Hondurasu. A máte-li už svou vlastní čokoládu, chcete k ní mít knihu svých nejlepších receptů. Věřte mi, že žádná jiná takto přehledná, velkoformátová a také luxusní kniha u nás nikdy předtím nevyšla.

Když na svět přicházejí nové recepty, dal by se tenhle proces přirovnat k jisté alchymii s momenty překvapení, anebo už víte, jak to dopadne?
Řekl bych, že na devadesát procent dopředu vím, jak to dopadne, a těch zbývajících deset je kreativní snažení, objevování nových technik, technologií a postupů a také improvizace. O improvizaci si všeobecně myslím, že je to klíčová vlastnost cukrářů.

Je váš partner Petr Tejml tím prvním, kdo vaše nové výtvory ochutná?
Není to vždycky pravidlem, ale s největší pravděpodobností ano. Část své práce nedělám doma, ale na svých kurzech v Praze v Gourmet akademii, na Moravě u své sestry anebo babiček, při cestách... Pakliže je ale Petr doma, vždy dostane. A dostávají také členové rodiny a někdy i sousedi. Například při přípravě poslední knihy se jednalo o dobrých dvě stě kilo hotových výrobků a ty musel někdo sníst. Všechny byly připraveny během šesti dnů, takže jsme každý den naplnili velké krabice a ty pak rozváželi do široka daleka. Jinými slovy – Vánoce na konci dubna.

S Petrem jste nedávno uzavřeli sňatek a žijete v domečku na vsi. Petr je chovatelem morčat. Máte i vy „svoje“ zvíře?
Jsme spolu už čtvrtým rokem a nejen my dva bychom si přáli, aby to opravdu sňatek byl. Zatím se tomu říká registrované partnerství. Zní to tak trošku, jako když se jdou registrovat vozidla... Naposledy jsme si pořídili dvě malé bílé kočky, kluka a holku. Ze srandy jsme jim dali jména Pat a Mat. Pat jako Patricie, příjmení Tejmlová a Mat je Maršálek. Je zajímavé, že některé charakteristické vlastnosti mají Pat a Mat podobné našim.

Jak spolu nejraději trávíte volný čas?
Rádi cestujeme, pokud to čas dovolí, navštívíme společné známé u nás i v zahraničí. Moje rodina je celá na Moravě a tam se také snažíme pravidelně jezdit. Kvůli mé účasti ve StarDance je to teď časově komplikovanější, ale podařilo se mi na Moravu zajet alespoň na pár hodin, abych mohl obejmout svoje babičky.

Těšíte se na Vánoce?
Velmi. Nejvíce se těším na ten klid a pohodu. Těším se na to, že vypnu. A šestadvacátého chceme odletět s přáteli z Francie na týdenní dovolenou do Afriky. Zasloužíme si to.

VIDEO: Upečte si veku na chlebíčky s vítězkou soutěže Peče celá země

Autoři:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...