Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

  • 8
S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z neobvyklých chutí a dopřejte si lahodné zážitky. Máme jich dost pro milovníky masa i vegetariány.

Grilovaná žebra na víně s brusinkami

Grilovaná žebra na víně s brusinkami

Doba přípravy: (bez marinování) 100 minut, počet porcí/kusů: 4

Suroviny:

  • 800 g vepřových žebírek
  • sůl
  • olivový olej
  • 250 ml červeného vína
  • 2 lžíce cukru
  • čerstvý rozmarýn
  • 100 g sušených brusinek
  • 1000 g brambor

Postup:

Žebírka uvaříme v osolené vodě doměkka, vyjmeme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme marinádu – smícháme olivový olej s vínem, cukrem, nasekaným rozmarýnem a brusinkami.

Maso naložíme do směsi, důkladně promícháme a necháme ideálně přes noc v chladničce marinovat (minimálně hodinu).

Brambory uvaříme do poloměkka v osolené vodě (cca 10 minut), nakrájíme na čtvrtiny a promícháme se solí, olejem a rozmarýnem. 4. Marinovaná žebírka dáme na rozpálený gril a opečeme z obou stran dozlatova.

Během grilování potíráme maso marinádou. K masu na gril přidáme ochucené brambory a opečeme.

Kuřecí steak s grilovaným ananasem a karibskou salsou

Kuřecí steak s grilovaným ananasem a karibskou salsou

Doba přípravy: (bez marinování) 50 minut, počet porcí/kusů: 4

Suroviny:

  • čerstvý ananas
  • 4 lžíce medu
  • 4 kuřecí steaky

Na marinádu:

  • 250 g čerstvého ananasu
  • 60 ml tmavého rumu
  • 20 ml limetkové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • lžička semínek
    koriandru
  • lžička soli
  • 35 g tmavého třtinového cukru

Na salsu:

  • hrst hladkolisté petrželky
  • hrst koriandru
  • 5 stroužků česneku
  • 1–2 papričky habanero
  • 3 jarní cibulky
  • olivový olej podle chuti
  • sůl podle chuti

Postup:

Čerstvý ananas nakrájíme a část použijeme do marinády. Do misky přidáme zbylé ingredience na marinádu, rozmixujeme a asi polovinu dáme stranou.

Kuřecí steaky vložíme do marinády a necháme odležet. Med a zbylou marinádu svaříme v kastrůlku do husté omáčky. Steaky dáme na rozpálený gril potřený olejem.

Opékáme z obou stran cca 5 minut. Maso průběžně potíráme medovou marinádou. Hotové steaky sundáme z grilu a potřeme zbylou marinádou. Ananas opékáme na grilu společně s masem.

Ingredience na salsu nasekáme najemno, vmícháme olej a dochutíme solí. Grilované steaky podáváme se salsou a opečeným ananasem.

Kofty z mletého masa s pikantní rajčatovou omáčkou

Kofty z mletého masa s pikantní rajčatovou omáčkou

Doba přípravy: 60 minut, počet porcí/kusů: 4

Na kofty:

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 červené cibule
  • 1 lžičky mletého koriandru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce nasekaných bylinek (máta, koriandr, petrželka)
  • rostlinný olej

Na omáčku:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 lžíce cukru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička chilli
  • 400 g sekaných rajčat v plechovce
  • 3 lžíce bílého jogurtu

Postup:

Mleté maso dáme mísy, přidáme 2 lžíce studené vody a mícháme do kompaktní hmoty. Pak přidáme nakrájenou cibuli, koření, citronovou šťávu, bylinky a promícháme.

Špejle namočíme na 10 minut do teplé vody. Z masové směsi pomocí dlaní tvoříme na špejlích podlouhlé šišky, dáme vychladit do chladničky.

Mezitím připravíme omáčku. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli s česnekem, přidáme cukr, chilli a když se cukr rozpustí, vlijeme rajčata. Osolíme, opepříme a 15 minut pomalu vaříme. Do vychladlé omáčky přimícháme jogurt.

Kofty pokapeme olejem a grilujeme dozlatova. Podáváme je s připravenou omáčkou a například s pita chlebem.

Grilované kuře s broskví

Grilované kuře s broskví

Doba přípravy: 35 minut (bez marinování), počet porcí/kusů: 4

Suroviny:

  • 4 kuřecí stehenní řízky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvý tymián
  • 3 lžíce broskvového džemu
  • lžíce sójové omáčky
  • 8 malých broskví

Na dip:

  • 100 g jogurtu řeckého typu (10 % tuku)
  • 3 lžíce broskvového džemu
  • sůl
  • lžička olivového oleje

Postup:

Stehenní řízky omyjeme, nakrájíme na kostky a dáme do mísy. Ochutíme solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Broskvový džem smícháme se sójovou omáčkou.

Marinádu důkladně vetřeme do masa a necháme odležet v lednici minimálně dvě hodiny (ideálně přes noc).

Broskve omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Na grilovací jehly střídavě napichujeme maso a broskve. Špízy grilujeme zhruba 15 minut z každé strany.

Mezitím připravíme dip – v misce smícháme tučný jogurt řeckého typu, broskvový džem, sůl dle chuti a lžičku olivového oleje.

Hamburger na víně s rozmarýnovou focacciou

Hamburger na víně s rozmarýnovou focacciou

Doba přípravy: 45 minut, počet porcí/kusů: 4

Na focacciu:

  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • 10 g droždí
  • 325 ml vlažné vody
  • lžíce olivového oleje + na pokapání
  • rozmarýn

Na polevu:

* 500 ml vína Cabernet Sauvignon

* 20 g cukru

Na burgery:

  • 750 g mleté hovězí plece
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • majonéza
  • 4 plátky čedaru
  • 8 plátků rajčete
  • 4 plátky slaniny
  • čerstvá rukola

Postup:

Mouku smícháme se solí, přidáme droždí, vlažnou vodu a lžíci olivového oleje. Vypracujeme vláčné těsto, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme kynout přibližně 40 minut.

Těsto na vále prohněteme, přidáme rozmarýn, vytvoříme placky a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto pokapeme olivovým olejem, prsty vytvoříme důlky a necháme chvíli kynout.

Pečeme při 200 °C zhruba 15 minut. Mezitím do pánve nalijeme víno, přidáme cukr a zahříváme asi 20 minut. Maso, sůl a pepř smícháme, vytvoříme čtyři burgery a upečeme dozlatova.

Maso během grilování poléváme omáčkou. Focacciu rozkrojíme, potřeme majonézou a dovnitř vložíme maso obložené sýrem, ugrilovanými plátky rajčete, slaninou a rukolou.

Ovocný špíz na grilu

Ovocný špíz na grilu

Doba přípravy: 30 minut, počet porcí/kusů: 4

Suroviny:

  • 1 červeného baby melounu
  • 2 banány
  • 2 broskve
  • 2 kiwi
  • 250 g jahod

Na marinádu:

  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané limetové šťávy
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého chilli

Na dokončení:

  • hrst slunečnicových semínek

Postup:

Dřevěné špejle, na které budeme napichovat ovoce, namočíme na zhruba 30 minut do studené vody. 2. Ovoce důkladně očistíme, omyjeme a nakrájíme ho na přibližně stejně velké kousky, které střídavě napichujeme na připravené dřevěné špejle.

Všechny ingredience na marinádu společně prošleháme metličkou a vzniklou směsí potřeme připravené ovocné špízy.

Ovocné špízy zprudka opečeme na rozpáleném grilu. Ugrilované špízy ještě posypeme slunečnicovými semínky a ihned podáváme.

Grilovaný hermelín s nektarinkami

Grilovaný hermelín s nektarinkami

Doba přípravy: 40 minut, počet porcí/kusů: 4

Suroviny:

  • 2 šalotky
  • 4 nektarinky
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml červeného vína
  • 2 lžíce medu
  • 4 hermelíny
  • olivový olej
  • lžička chilli papriček
  • lžička sladké papriky
  • 100 g plátkové slaniny

Postup:

Šalotky oloupeme a nakrájíme najemno. Nektarinky omyjeme, nakrájíme na kostičky a společně se šalotkou krátce orestujeme na másle.

Zalijeme vínem a dusíme, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina. Nakonec přimícháme med. Sýry lehce pomažeme olejem a posypeme sušenými chilli papričkami a také sladkou paprikou.

Ochucené sýry zabalíme do plátků slaniny a vložíme do alobalu. Pevně uzavřeme a grilujeme cca 10 minut po obou stranách.

Sýr opatrně vyjmeme z alobalu a podáváme s omáčkou z dušených nektarinek, salátkem a čerstvým pečivem.

Zelenina s humusem z bílých fazolí

Zelenina s humusem z bílých fazolí

Doba přípravy: 40 minut, počet porcí/kusů: 4

Suroviny:

  • 800 g konzervovaných bílých fazolí
  • 3 stroužky česneku
  • 70 ml olivového oleje
    na zeleninu
  • sůl
  • 1 lžička kajenského pepře
  • lžíce citronové šťávy
  • 4 řapíky celeru
  • 12 mladých mrkví
  • 8 mladých kukuřic
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

Konzervované fazole slijeme a nasypeme do nádoby na mixování.
Přidáme nasekaný česnek, lžíci olivového oleje a rozmixujeme dohladka.

Humus dochutíme solí, kajenským pepřem a citronovou šťávou.
Nakonec vmícháme zbytek olivového oleje.

Řapíkatý celer nakrájíme na proužky, mrkvičky oloupeme a mladou kukuřici omyjeme. V mističce rozmícháme olivový olej se solí a pepřem a zeleninu pomocí mašlovačky lehce potřeme.

Rozpálíme gril a pak zeleninu na středním stupni opečeme dozlatova.
Zelenina by měla být „na skus“ – ne moc měkká.

, Na chalupě s Terezou Bebarovou

Letní grilování - Maso