Grilovaná žebra na víně s brusinkami
Doba přípravy: (bez marinování) 100 minut, počet porcí/kusů: 4
Suroviny:
- 800 g vepřových žebírek
- sůl
- olivový olej
- 250 ml červeného vína
- 2 lžíce cukru
- čerstvý rozmarýn
- 100 g sušených brusinek
- 1000 g brambor
Postup:
Žebírka uvaříme v osolené vodě doměkka, vyjmeme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme marinádu – smícháme olivový olej s vínem, cukrem, nasekaným rozmarýnem a brusinkami.
Maso naložíme do směsi, důkladně promícháme a necháme ideálně přes noc v chladničce marinovat (minimálně hodinu).
Brambory uvaříme do poloměkka v osolené vodě (cca 10 minut), nakrájíme na čtvrtiny a promícháme se solí, olejem a rozmarýnem. 4. Marinovaná žebírka dáme na rozpálený gril a opečeme z obou stran dozlatova.
Během grilování potíráme maso marinádou. K masu na gril přidáme ochucené brambory a opečeme.
Kuřecí steak s grilovaným ananasem a karibskou salsou
Doba přípravy: (bez marinování) 50 minut, počet porcí/kusů: 4
Suroviny:
- čerstvý ananas
- 4 lžíce medu
- 4 kuřecí steaky
Na marinádu:
- 250 g čerstvého ananasu
- 60 ml tmavého rumu
- 20 ml limetkové šťávy
- 2 stroužky česneku
- lžička semínek
koriandru - lžička soli
- 35 g tmavého třtinového cukru
Na salsu:
- hrst hladkolisté petrželky
- hrst koriandru
- 5 stroužků česneku
- 1–2 papričky habanero
- 3 jarní cibulky
- olivový olej podle chuti
- sůl podle chuti
Postup:
Čerstvý ananas nakrájíme a část použijeme do marinády. Do misky přidáme zbylé ingredience na marinádu, rozmixujeme a asi polovinu dáme stranou.
Kuřecí steaky vložíme do marinády a necháme odležet. Med a zbylou marinádu svaříme v kastrůlku do husté omáčky. Steaky dáme na rozpálený gril potřený olejem.
Opékáme z obou stran cca 5 minut. Maso průběžně potíráme medovou marinádou. Hotové steaky sundáme z grilu a potřeme zbylou marinádou. Ananas opékáme na grilu společně s masem.
Ingredience na salsu nasekáme najemno, vmícháme olej a dochutíme solí. Grilované steaky podáváme se salsou a opečeným ananasem.
Kofty z mletého masa s pikantní rajčatovou omáčkou
Doba přípravy: 60 minut, počet porcí/kusů: 4
Na kofty:
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 červené cibule
- 1 lžičky mletého koriandru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce nasekaných bylinek (máta, koriandr, petrželka)
- rostlinný olej
Na omáčku:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 lžíce cukru
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička chilli
- 400 g sekaných rajčat v plechovce
- 3 lžíce bílého jogurtu
Postup:
Mleté maso dáme mísy, přidáme 2 lžíce studené vody a mícháme do kompaktní hmoty. Pak přidáme nakrájenou cibuli, koření, citronovou šťávu, bylinky a promícháme.
Špejle namočíme na 10 minut do teplé vody. Z masové směsi pomocí dlaní tvoříme na špejlích podlouhlé šišky, dáme vychladit do chladničky.
Mezitím připravíme omáčku. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli s česnekem, přidáme cukr, chilli a když se cukr rozpustí, vlijeme rajčata. Osolíme, opepříme a 15 minut pomalu vaříme. Do vychladlé omáčky přimícháme jogurt.
Kofty pokapeme olejem a grilujeme dozlatova. Podáváme je s připravenou omáčkou a například s pita chlebem.
Grilované kuře s broskví
Doba přípravy: 35 minut (bez marinování), počet porcí/kusů: 4
Suroviny:
- 4 kuřecí stehenní řízky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- čerstvý tymián
- 3 lžíce broskvového džemu
- lžíce sójové omáčky
- 8 malých broskví
Na dip:
- 100 g jogurtu řeckého typu (10 % tuku)
- 3 lžíce broskvového džemu
- sůl
- lžička olivového oleje
Postup:
Stehenní řízky omyjeme, nakrájíme na kostky a dáme do mísy. Ochutíme solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Broskvový džem smícháme se sójovou omáčkou.
Marinádu důkladně vetřeme do masa a necháme odležet v lednici minimálně dvě hodiny (ideálně přes noc).
Broskve omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Na grilovací jehly střídavě napichujeme maso a broskve. Špízy grilujeme zhruba 15 minut z každé strany.
Mezitím připravíme dip – v misce smícháme tučný jogurt řeckého typu, broskvový džem, sůl dle chuti a lžičku olivového oleje.
Hamburger na víně s rozmarýnovou focacciou
Doba přípravy: 45 minut, počet porcí/kusů: 4
Na focacciu:
- 500 g hladké mouky
- sůl
- 10 g droždí
- 325 ml vlažné vody
- lžíce olivového oleje + na pokapání
- rozmarýn
Na polevu:
* 500 ml vína Cabernet Sauvignon
* 20 g cukru
Na burgery:
- 750 g mleté hovězí plece
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- majonéza
- 4 plátky čedaru
- 8 plátků rajčete
- 4 plátky slaniny
- čerstvá rukola
Postup:
Mouku smícháme se solí, přidáme droždí, vlažnou vodu a lžíci olivového oleje. Vypracujeme vláčné těsto, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme kynout přibližně 40 minut.
Těsto na vále prohněteme, přidáme rozmarýn, vytvoříme placky a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto pokapeme olivovým olejem, prsty vytvoříme důlky a necháme chvíli kynout.
Pečeme při 200 °C zhruba 15 minut. Mezitím do pánve nalijeme víno, přidáme cukr a zahříváme asi 20 minut. Maso, sůl a pepř smícháme, vytvoříme čtyři burgery a upečeme dozlatova.
Maso během grilování poléváme omáčkou. Focacciu rozkrojíme, potřeme majonézou a dovnitř vložíme maso obložené sýrem, ugrilovanými plátky rajčete, slaninou a rukolou.
Ovocný špíz na grilu
Doba přípravy: 30 minut, počet porcí/kusů: 4
Suroviny:
- 1 červeného baby melounu
- 2 banány
- 2 broskve
- 2 kiwi
- 250 g jahod
Na marinádu:
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce čerstvě vymačkané limetové šťávy
- špetka mleté skořice
- špetka mletého chilli
Na dokončení:
- hrst slunečnicových semínek
Postup:
Dřevěné špejle, na které budeme napichovat ovoce, namočíme na zhruba 30 minut do studené vody. 2. Ovoce důkladně očistíme, omyjeme a nakrájíme ho na přibližně stejně velké kousky, které střídavě napichujeme na připravené dřevěné špejle.
Všechny ingredience na marinádu společně prošleháme metličkou a vzniklou směsí potřeme připravené ovocné špízy.
Ovocné špízy zprudka opečeme na rozpáleném grilu. Ugrilované špízy ještě posypeme slunečnicovými semínky a ihned podáváme.
Grilovaný hermelín s nektarinkami
Doba přípravy: 40 minut, počet porcí/kusů: 4
Suroviny:
- 2 šalotky
- 4 nektarinky
- 2 lžíce másla
- 100 ml červeného vína
- 2 lžíce medu
- 4 hermelíny
- olivový olej
- lžička chilli papriček
- lžička sladké papriky
- 100 g plátkové slaniny
Postup:
Šalotky oloupeme a nakrájíme najemno. Nektarinky omyjeme, nakrájíme na kostičky a společně se šalotkou krátce orestujeme na másle.
Zalijeme vínem a dusíme, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina. Nakonec přimícháme med. Sýry lehce pomažeme olejem a posypeme sušenými chilli papričkami a také sladkou paprikou.
Ochucené sýry zabalíme do plátků slaniny a vložíme do alobalu. Pevně uzavřeme a grilujeme cca 10 minut po obou stranách.
Sýr opatrně vyjmeme z alobalu a podáváme s omáčkou z dušených nektarinek, salátkem a čerstvým pečivem.
Zelenina s humusem z bílých fazolí
Doba přípravy: 40 minut, počet porcí/kusů: 4
Suroviny:
- 800 g konzervovaných bílých fazolí
- 3 stroužky česneku
- 70 ml olivového oleje
na zeleninu - sůl
- 1 lžička kajenského pepře
- lžíce citronové šťávy
- 4 řapíky celeru
- 12 mladých mrkví
- 8 mladých kukuřic
- čerstvě mletý pepř
Postup:
Konzervované fazole slijeme a nasypeme do nádoby na mixování.
Přidáme nasekaný česnek, lžíci olivového oleje a rozmixujeme dohladka.
Humus dochutíme solí, kajenským pepřem a citronovou šťávou.
Nakonec vmícháme zbytek olivového oleje.
Řapíkatý celer nakrájíme na proužky, mrkvičky oloupeme a mladou kukuřici omyjeme. V mističce rozmícháme olivový olej se solí a pepřem a zeleninu pomocí mašlovačky lehce potřeme.
Rozpálíme gril a pak zeleninu na středním stupni opečeme dozlatova.
Zelenina by měla být „na skus“ – ne moc měkká.