Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

  • 3
Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a určitě jí přijdete na chuť. A to i lilku, který sice potřebuje trochu péče a hlavně dobré dochucení, ale jak se ho naučíte jíst, určitě si ho oblíbíte.

Zelenina a kozí, případně jiný sýr podobného typu, olivový olej a koření. Toť vše, co potřebuje na přípravu lehkého osvěžujícího jídla, které vás zasytí. Přesto, že maso v něm strávníci budou hledat marně. Zdeněk Pohlreich ho sice připravil v rámci dalšího dílu Rozpal to ve Španělšku, šéfe!, potřebné ingredience ale pořídíte i u nás.

Základem je pěkný lilek, který podélně rozkrojte na dvě poloviny, každou na vnitřní ploše pokrájejte šikmými řezy jako špekáček před pečením, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem, který do dužiny lilku pěkně vetřete.

Pro zajímavější chuť lilek ještě lehce posypte drcenými sušenými feferonkami a čerstvým tymiánem a na jednu polovinu hustě poskládejte plátky rajčete, které také osolte a opepřete.

Pak si rozložte na stůl kus alobalu, pokapejte ho olivovým olejem, lilek pokladený rajčaty na něj přesuňte a přiklopte ho druhou polovinou lilku. Naplněný lilek pak zabalte do alobalu tak, abyste získali kompaktní balíček.

Pošlete foto s receptem a vyhrajte kontaktní gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfoťte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku a vše pošlete na soutez.hobby@idnes.cz.

Marinované kuře pečené „naplacato“
Hovězí hamburger s vlastními houskami
Grilovaná vepřová žebra
Zapečená brambora se sýrem, zakysanou smetanou a slaninou

Čtenářské recepty už se v redakci scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte kontaktní gril.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

A šup s ním na rozpálený gril, kde ho přikrytý nechte péct zhruba dvacet minut, aby byl opravdu pěkně měkký. Mezitím si k němu opečte ještě pár koleček červené cibule pokapané olivovým olejem. A jako svěží přílohu jednoduchý salát z čerstvé rukoly a rajčete pokrájeného na kostičky. Osolte je, opepřete, zakápněte olivovým olejem a promíchejte.

A šup na sýr. Ten pokrájejte na kolečka, posypte trochou chilli, přesuňte ho na mističku vytvořenou z alobalu a pokapanou olivovým olejem (sýr se pak na alobal nenalepí), každé kolečko sýra ještě zakápněte trochou akátového medu a dejte ho na gril zapéct.

Lilek stažený z grilu vysvoboďte z hliníkového obalu, lžící vyškrabejte pečenou měkkou dužinu i s rozpečenými kolečky rajčat a ještě ji pečlivě pokrájejte. Přidejte nakrájenou opečenou cibulku, přesuňte směs do misky, přidejte ještě na kostičky pokrájenou slupku z pečeného lilku, směs promíchejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. A můžete servírovat. K hromádce lilku přidejte pár lžic svěžího rukolového salátu s rajčetem, navrch grilovaný kozí sýr s medem a užijte si to.


Letní grilování - Zelenina