Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

  • 0
Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se můžete inspirovat pro aktuální víkendové grilování.

Pizza Margherita na grilu

Pizza margherita

Recept poslal Richard Burnog z Brna.

Na těsto budeme potřebovat:

  • 500 g mouky na pizzu (vysokolepková mouka Ramill na pizzu, označení 00)
  • 250 ml vody
  • 7 g sušeného droždí
  • lžičku soli

Další ingredience:

  • krájená rajčata
  • mozzarella
  • parmazán
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • sůl

Postup:

Důležité je pořídit si pizza kámen na gril.

Smícháme ingredience na těsto. Nejdřív mouku a sůl a až poté přidáme ideálně teplou vodu smíchanou s droždím. Těsto pořádně propracujeme a rozdělíme na 4 části. Necháme nakynout na teplém místě přikryté utěrkou asi 2 hodiny.

Teď přichází ta více „italská část“. Jednotlivé nakynuté kusy potřebujeme ručně zpracovat do tvaru pizzy. 

Důležité: těsto nerozválejte válečkem (pizza nebude tak nadýchaná). Z kusu těsta udělejte kuličku, kterou pak zmáčknete pěstí a poté ručně těsto natahujte do stran než se vám podaří vytvořit kulatý základ na pizzu (internet je plný instruktážních videí). 

Poprvé je to o nervy, ale s další a další pizzou je to čím dál tím jednodušší.

Dále na pizzu rozetřete krájená rajčata (není potřeba přehánět), nastrouhejte kvalitní parmazán, naskládejte kousky mozzarelly, posypte solí, zakápněte olivovým olejem a položte na ni lístky čerstvé bazalky.

Samotné grilování:

Je potřeba mít pizza kámen na gril. Gril roztopte na maximální možnou teplotu (300 stupňů). Toto je ta výhoda oproti troubě, která nevyvine takovou teplotu.

Čím vyšší teplota, tím se pizza rychleji upeče a o to méně bude vysušená. Pizzu opatrně položte na kámen a grilujte se zavřeným poklopem, dokud nebudou okraje křupavé.

Nakládaná krkovice na špízu se zeleninou

Vepřový špíz z krkovičky se zeleninou

Tuto kombinaci poslal Frank Novak z Velké Británie.

Krkovici nakrájíme na kostky, dáme do mísy a přidáme: 

2 velké lžíce bílého jogurtu, 1 lžíci hořčice, sušený česnek, chilli, lžíci oleje, pepř a hrubozrnnou sůl. Na prokládání používám slaninu nakrájenou na čtverečky a papriku. Promícháme a dáme na noc marinovat.

Růžičkovou kapustu v misce zakápneme olejem, zapomeňte na olivový, vezměte třeba slunečnicový. Posypejte sušeným česnekem a zamíchat.

Prvně napíchneme plátek slaniny, pak kapustu, kterou napůl obalíme slaninou a zas propíchneme a pokračujeme, dokud nám nedojde slanina. Pak už stačí špízy hodit na gril a můžete hodovat.

Super steak s brusinkovou omáčkou a americkými bramborami

Super steak s brusinkovou omáčkou a americkými bramborami

Steaky, jak je připravuje Radoslav Vaššo.

Na brusinkovou omáčku

  • 2 misky brusinek, případně brusinkový džem
  • 1 velká jemně nakrájená cibule
  • 2 stroužky jemně nakrájeného česneku
  • trochu vinného octa
  • worcersterská omáčka
  • hnědý cukr podle chuti

Smíchejte všechny ingredience v pánvi a nechejte na středním plameni, dokud omáčka nezhoustne. Omáčku následně přefiltruje přes sítko nebo rozmixujte v mixéru, aby získala jemnou texturu.

Brambory

Brambory (nejlépe nové, použít ovšem můžeme i staré, ale stále pevné a nenaklíčené), důkladně umyjeme a kartáčkem zbavíme hlíny či nečistot. Poté je nakrájíme na měsíčky, u malých brambor je vhodné krájet i na půlky či čtvrtky, u středních potom na osminky a více.

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku. Pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Na hlubší plech nalijeme 5 lžic oleje nebo sádla. Plech poklademe nahusto nakrájenými bramborami a vložíme jej do předehřáté trouby. Před pečením nesolíme.

Pečeme asi 15–20 minut. Prvních 5–10 minut zprudka a potom teplotu snížíme a dopečeme doměkka. Během pečení s plechem několikrát zatřeseme, aby se brambory tolik nelepily.

Není nutné je otáčet, jenom by se tím potrhaly. Po upečení solíme až na talíři. Vhodné jsou jako příloha, ale i jako samostatné jídlo posypané balkánským a eidamským sýrem se salátem z rajčat.

Postup přípravy steaku

Příprava chutného steaku má přesný postup, který se vyplatí následovat. I když vám každý kuchař řekne něco jiného, základní postup je stejný. Najděte si, co vám vyhovuje.

Čtenář připravujte steaky takto:

Pokud kupujete maso vcelku, omyjte ho nejdřív pod vlažnou vodou.

Nabruste nůž a začněte porcovat maso na přibližně 2,5 cm silné plátky, aby se maso nevysušilo.

Maso důkladně vysušte hrubými papírovými utěrkami. Tenké se vám budou na maso lepit. Důkladně maso osušte, jinak vám bude na pánvi prskat a kroutit se. Také ho nedokážete z vnější části opéct dokřupava.

Pokud jste maso vytáhli právě z chladničky, nechejte ho aklimatizovat alespoň půlhodinu při pokojové teplotě. Maso se tak dobře uvolní a neutrpí šok při kontaktu s horkou pánvi. Maso před grilováním nesolím ani nekořením. 

Ale někdy ho pokapu a pomažu kvalitním panenským olivovým olejem. Pokud připravujete například rib eye steak, který má tukovou část, tak ho pokapávat vůbec nemusíte.

Rozpalte gril nebo pánev na maximum. Plocha musí být úplné rozehřátá, jinak se vám maso nezatáhne a vysuší se. Vezměte maso do kleští a položte na gril nebo pánev. 

Jakmile ho na gril či pánev položíte, tak ho už neotáčejte, ani s ním nijak nemanipulujte. Nastavte si časovač na dvě a půl minuty. Po třech minutách maso kleštěmi opatrně otočte. 

Vezměte maso z grilu nebo pánve a přeložte na plech. Na maso přidejte máslo a vložte do trouby rozehřáté na 220 stupňů na 8 minut. Maso vyjměte, posolte ho a okořeňte, solí a kořením nešetřete. Maso do sebe vtáhne sůl a koření.

Vím, že se chcete do steaku hned pustit, ale ještě počkejte. Maso je kvůli vysoké teplotě zatažené, takže ho nechejte 5–10 minut odpočinout. Tím se šťáva dostane rovnoměrně do celého steaku. Přidejte omáčku, přílohu a servírujte.

Domácí hovězí hamburger

Hovězí hamburger

Monika Bělková jde na to od podlahy a nabízí kompletní postup už od receptu na housku.

Bulky:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 10 g cukru
  • 6 g suchého droždí
  • 30 g másla (rozpuštěného)
  • 3/2 lžičky soli
  • 1 žloutek
  • sezamová semínka

Postup:

Mléko i vodu ohřejeme tak, aby byly vlažné. Následně obě tekutiny vylijeme do většího hrnku a vmícháme droždí i cukr. Hrnek postavíme na teplé místo a droždí necháme pracovat. 

Mouku dvakrát prosejeme přes síto do mísy. Mouka tak bude jemnější a nasytíme ji vzduchem. Tři lžíce mouky si odsypeme. 

Do mouky vmícháme sůl, poté přidáme tekutinu s droždím, a nakonec vlijeme máslo. Ze směsi zpracujeme těsto. Nejprve mícháme vařečkou, poté zpracováváme ručně. Podle potřeby do těsta přidáváme odložené tři lžíce mouky. Proces trvá zhruba 15 minut. 

Promíchané těsto necháme v míse, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Po prvním vykynutí (cca 40 minut), jemně promícháme těsto a necháme podruhé kynout (dalších cca 30 minut). 

Ze 130 gramů těsta uděláme 8 housek. Rozestavíme je na plech s pečícím papírem a přikryjeme utěrkou. Necháme 15 minut odpočinout. V hrnku rozmícháme žloutek s troškou mléka. Přidáme špetku soli. 

Housky potřeme žloutkem a posypeme sezamem. Pečeme při 180 °C dozlatova. Po vyjmutí z trouby přikryjeme bulky na 5 minut utěrkou. Pečivo tak zůstane měkké.

Omáčka z domácí majonézy

  • 200 ml olivového oleje
  • 1 čerstvé domácí vejce
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 necelou lžičku soli
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1/2 lžíce cukru
  • pažitku (čerstvou)
  • bazalku (čerstvou)
  • chilli (čerstvé)

Postup:

Olej, vejce, hořčici, sůl, cukr a citronovou šťávu vlijeme do vysoké nádoby. Ponorným mixérem vytvoříme majonézu (návod na majonézu tyčovým mixérem najdete zde). Nadrobno nasekáme pažitku, bazalku i chilli a vmícháme do majonézy. Hotovou omáčku si prozatím odložíme do lednice.

Maso:

  • 1 kg hovězího krku
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžičku pepře

Postup:

Maso si necháme namlít v řeznictví nebo si ho nameleme doma. Hovězí krk se k hamburgerům náramně hodí – je prorostlý a šťavnatý. V žádném případě tuk neořezáváme. 

Do mísy k masu přidáme sůl, pepř a vše důkladně „zbijeme, poplácáme“ – zpracováváme mleté maso tak, že s ním házíme do mísy (asi 15 minut). Necháme v lednici odležet na 2 hodiny.

Příprava hamburgru:

  • 16 plátků sýru čedar
  • 16 plátků slaniny
  • hlávku římského salátu
  • sádlo

Postup:

Rozžhavíme si gril. Z masa vytvoříme 8 vyšších placek. Sádlem potřeme rošt a položíme na něj maso, které grilujeme 4 minuty. Po 4 minutách maso otočíme na druhou stranu, položíme na něj dva plátky čedaru a dáme grilovat slaninu. 

Maso přikryjeme poklicí nebo nějakou miskou. Sýr se tak lépe roztaví a maso rovnoměrně propeče. Pod poklicí maso pečeme taktéž 4 minuty. Housky rozřízneme a 2 minuty před upečením masa si na grilu lehce opečeme obě vnitřní strany. 

Spodní část housky potřeme omáčkou, na ni položíme list salátu, maso s čedarem a dva plátky slaniny. Přiklopíme vrchní polovinou housky, kterou rovněž potřeme omáčkou.


Letní grilování - Maso