Pondělí 25. září 2023, svátek má Zlata
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 25. září 2023 Zlata

Vědci omylem objevili enzym, který umí dokonale rozložit plast

Vědci vytvořili zmutovaný enzym, který umí rozložit plastové lahve. Na přelomový objev přišli naprostou náhodou. Pokud se podaří tento průlom přeměnit ve funkční technologii, pomohl by vyřešit celosvětovou krizi plastového znečištění tím, že umožní úplnou recyklaci plastových lahví, napsal deník The Guardian.

Hromadící se PET lahve znamenají pro planetu vážné nebezpečí. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Zprávu o novém výzkumu přinesl také český server Obnovitelně.cz. Vyšel z objevu první bakterie, která se přirozeně naučila, jak konzumovat plasty – našla se roku 2016 na skládce odpadu v Japonsku. Vědci nyní odhalili podrobnou strukturu klíčového enzymu, který dokáže pro bakterii měnit plast na energii.

Z japonské skládky do britské laboratoře

Mezinárodní vědecký tým pak vylepšil enzym tak, aby zjistil, jak vznikl. Potom se ovšem ukázalo, že tato úprava změnila ještě něco: učinila molekulu ještě lepší v rozkládání plastů, konkrétně při rozbití PET (polyethylentereftalátového) plastu, používaného pro lahve na nealkoholické nápoje.

„Když jsme zjistili, že jsme vlastnosti enzymu ještě vylepšili, dost nás to zaskočilo,” komentoval výsledek profesor John McGeehan z University of Portsmouth ve Velké Británii, který vedl výzkum. „Je to skvělé a máme z toho hroznou radost.”

Zmutovanému enzymu trvá několik dnů, než začne plast rozkládat. Ale je to stále mnohem rychlejší, než by to trvalo „přirozeně“, tedy například staletí až tisíciletí, kdy by se plast rozkládal v oceánech. Vědci jsou navíc optimističtí a věří, že je možné tento proces ještě více urychlit, pak by se dal použít i průmyslově.

„Doufáme, že bude možné použít tento enzym k tomu, abychom plast rozložili na jeho prvočinitele, takže ho budeme moci doslova recyklovat zpět na plast,“ řekl McGeehan. „To znamená, že nebudeme muset hledat další ropu a zásadně by to také mělo snížit množství plastu v životním prostředí.“

Jen 14 % plastových lahví se nyní recykluje

Každou minutu se po celém světě prodá asi milion lahví. Problémem je to, že pouhých čtrnáct procent z nich je recyklovaných. Proto spousta plastu skončí v oceánech, kde přispívá k ekologické krizi. 

„Plast je neuvěřitelně odolný vůči degradaci. Obrázky, které ukazují plasty znečištěnou přírodu, jsou hrozné,“ uvedl McGeehan. „Je to úžasný materiál, který se stal až moc úžasným.“

Navíc se v současné době dokonce i ty lahve, které jsou recyklovány, mohou změnit pouze na neprůsvitná vlákna, z nichž se dá vyrábět oblečení nebo koberce. Nový enzym ovšem umí recyklovat PET tak dokonale, že by se mohla vzniklá hmota používat na výrobu nových čirých lahví. Podle McGeehana je skvělé, že by se díky této technologii mohlo těžit méně ropy, čímž by se stala výroba plastů daleko udržitelnější.

Dopady mohou být obrovské

Zatím se povedlo uměle zvýšit účinnost enzymu o dvacet procent. Může to vypadat jen jako drobné zlepšení, ale pro autory výzkumu je to vlastně dobrá zpráva.

„Zlepšení o pouhých dvacet procent nám říká, že enzym ještě není plně optimalizován. Proto teď začínáme zkoušet i další technologie, které se dosud uplatňovaly při vývoji jiných enzymů, a budeme se těšit, co se stane,” řekl McGeehan.

Tento výzkum by navíc mohl pomoci ve vývoji dalších enzymů; už dnes se totiž průmyslové enzymy běžně používají například v prášcích na praní nebo při výrobě biopaliv. Pokud by se je povedlo ještě víc zlepšit, mohlo by to vést k účinnější výrobě biopaliv nebo dalších spotřebních látek, jako jsou výše uvedené prací prášky.

Podívejte se, co dělají s plastem, který vyhodíme do žlutých kontejnerů:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autor:
  • Nejčtenější

Od čtrnácti ji živilo houbaření a prodej hub, ve městě drahé pochoutky

„Dnes považujeme houbaření za hobby, ale pro mou prababičku, pocházející z malé obce na Kladensku, to bylo náročné...

Vyrobte si příruční dřevník hned na zápraží. V zimě budete mít dřevo po ruce

Topíte v zimě v krbu nebo krbových kamnech a máte rádi nachystané úhledné hraničky dřeva? Pojďte si s námi vyrobit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S noblesou vyřízla líčka z vepřové hlavy a uhranula porotu MasterChefa

Soutěžící MasterChefa umějí překvapit, o tom žádná. Nicméně zručnost a lehkost, s nimiž jednadvacetiletá finalistka...

Prací v michelinské restauraci si příliš nevyděláte, říká vítězka MasterChefa

Premium Jako sedmnáctiletá ohromila porotu pořadu MasterChef Česko svým kuchařským talentem i neotřelými nápady a soutěž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to britka. Jenže s dlouhými chlupy a mazlivější, což je u kočky fajn

Britská dlouhosrstá kočka je taková kočičí královna v novém, huňatějším kabátku, v němž vypadá jako medvídek. Najít ji...

Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí

Premium Z Hradu se půl roku po inauguraci Petra Pavla stává mocenské sídlo, v němž hlava státu nemá vždy hlavní slovo....

Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu

Premium Za zprávou o osvobození dvou malých vesnic na východě Ukrajiny se skrývá zajímavý příběh. Osudy obránců Mariupolu,...

Agáta a Soukup: Nečekaný zvrat u soudu. Co se stalo při předání dcery Rozárky?

Premium Rozchod slavné herečky Agáty Hanychové (38) a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa (54) má mnohem složitější pozadí, než...

Prací v michelinské restauraci si příliš nevyděláte, říká vítězka MasterChefa

Premium Jako sedmnáctiletá ohromila porotu pořadu MasterChef Česko svým kuchařským talentem i neotřelými nápady a soutěž...

Nejlepší houbová omáčka je dle Punčocháře s bůčkem, Forejt vybral krk

Houbaři mají sezonu, někde to jsou žně, někde se na ně teprve čeká. Nicméně na téma houbové omáčky, na to slyší...

Vášeň na talíři: konzumovala se sušená koňská varlata, dnes vedou ústřice

Největšími vášněmi člověka jsou od nepaměti jídlo a sex. Když obě neřesti spojíme dohromady, vznikne dokonalá esence...

Slupky nevyhazujte. Ochudili byste se o slušnou dávku vitaminů

Ve slupkách banánů, jablek, okurek a dalších plodů se skrývá spousta účinných látek, které byste neměli nechat...

Já vím své, říká modelka Taťána Kuchařová k třetí svatbě Brzobohatého

Taťána Kuchařová (35) zavzpomínala na své dětství i dospívání v Opočně a popsala své aktuální plány do budoucna....

Až oči přecházejí. Jak vypadá jídlo z fast foodů na fotkách a v realitě

Nadýchané housky, šťavnaté hovězí, zelený salát a lahodně rozteklý sýr. Obrázky hamburgerů na reklamních fotografiích...

Velmi mi to pomohlo, říká o plastice prsou herečka Aneta Krejčíková

Aneta Krejčíková (32), která nedávno zazářila v roli sekretářky Květy v seriálu Volha, promluvila o modelaci prsou i...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Drahota změnila nakupování Čechů, obchodníci začínají s cenami brzdit

Inflace je v Česku stále vysoká, meziročně se drží na úrovni 8,5 procenta. Nakupování v akčních nabídkách a ve slevách...