Do konce století změní polovina oceánů barvu, jsou přesvědčeni vědci

aktualizováno 
Globální oteplování změní barvy oceánů, přišli s novým zjištěním vědci. Ale proč je dnes zatím moře modré, a ne třeba červené nebo fialové, zjišťoval magazín Víkend.

Podle odstínu modré lze z letadla zhruba odhadnout, jak je moře pod ním hluboké. | foto: Shutterstock

Zdánlivě dětinské otázky jsou často paradoxně nejzajímavější. My dospělí jsme ztratili schopnost dívat se na svět překvapenýma dětskýma očima a divit se, jak je fascinující. Nemáme odvahu zeptat se na úplné banality, i když jim třeba pořádně nerozumíme. Co kdybychom se takzvaně ztrapnili?

Nejlepší fotografie z dronů

Jenže právě kvůli tomuto strachu nám unikají zázraky založené na obyčejné fyzice. Třeba pravda o barvě moří a oceánů.

Temný blankyt

Sluneční záření obsahuje kromě člověku neviditelné ultrafialové a infračervené části spektra i viditelné světlo. To ve skutečnosti není bílé, jak se nám zdá. Je to směs všech vlnových délek představující všechny barvy spektra. To ví každý, kdo se někdy těšil pohledem na duhu.

Když sluneční světlo proniká vodou, její molekuly z něj jednotlivé barvy postupně pohlcují. Blízko u hladiny nejdřív mizí dlouhé vlnové délky počínaje červenou barvou (780–700 nanometrů).

Pak se ze spektra postupně ztrácí oranžová, žlutá, zelená… Ve vodě hluboké kolem 40 metrů zbývá už jen modrá (kolem 470 nanometrů), jejíž odstíny se s přibývající hloubkou stávají stále tmavšími. Kdyby voda měla jiné fyzikální vlastnosti, bylo by moře třeba žluté.

Kvetoucí rybník

Podle odstínu modré tak můžete z letadla zhruba odhadnout, jak je moře pod vámi hluboké. Nebo pokud jste právě coby potápěč pod hladinou, kolik metrů vody máte nad sebou.

Záleží i na čistotě vody, takže hloubkoměr bude vždy přesnější. A záleží také na tom, kolik je ve vodě mikroskopických řas, takzvaného fytoplanktonu. Pokud řasy žijí v menších hloubkách, k získávání energie a k fotosyntéze používají chlorofyl – stejné zelené barvivo jako u pozemských rostlin.

pletení, motorika,

Chlorofyl pohlcuje jen krajové části viditelného světla, tedy modrou a červenou. Střední, zelenou část spektra chlorofyl odráží, a právě proto ho vidíme jako zelený.

Pro rostliny a mikroskopické mořské řasy by bylo efektivnější využívati zelené světlo. Kupodivu to neumějí.

Modré zajímavosti

  • Světové plíce
    Oceány a moře pokrývají 71 % povrchu Země a představují 96,5 % celosvětových zásob vody. Na rozdíl od všeobecně panující představy o důležitosti rostlin se asi 70 % kyslíku, který dýcháme, tvoří v oceánech.
  • Nejhlubší smetiště
    V nejhlubším místě Tichého oceánu (Mariánský příkop,10 994 m) je tlak asi tisíckrát vyšší než na hladině. Už i tam se ale dostaly odpadky. Ponorka našla na dně plastové tašky a plechovky od coly.
  • Bublající hladina
    Oceány se na Zemi objevily před 4,4 miliardy let. Teplota zemského povrchu tehdy dosahovala asi 70 až 100 °C, takže oceány připomínaly vroucí polévku.

Existuje několik hypotéz, proč se to během evoluce nenaučily, ale přesnou odpověď věda dosud nezná. Víme jen, že jak se bude globálně oteplovat, ve svrchních vrstvách oceánů začne fytoplanktonu přibývat. Čím víc řas, tím víc zeleného chlorofylu.

Naši vnuci tak možná z letadla spatří jinou barvu oceánů, než jakou známe my. Podle zprávy amerických vědců v prestižním časopise Nature toto přebarvení postihne do konce století polovinu rozlohy oceánů.

Bude pak voda jen lehce tyrkysová nebo brčálově zelená, jako když v létě „kvete“ rybník? To prozatím nelze přesně určit.

Autoři:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Web pro opuštěné psy zahrnul do nabídky i kočky z útulku

PesWeb nově nabízí vedle psů i kočky.

Portál PesWeb, kde se centrálně shromažďují nabídky psů z útulků, nově nabízí stejnou službu pro opuštěné kočky. Jeho...

VIDEO: Podívejte se, jak se líhnou sklípkani v australském pavoučím světě

Některé druhy sklípkanů, nebo jak se lidově říká tarantulí mohou vyrůst až do...

V pavoučím světě v australském Reptail parku nedaleko od Sydney chovají sklípkany. A občas se vylíhnou z vajíček nové...

OBRAZEM: Dejte orangutanovi staré prostěradlo a dokonale ho zabavíte

Obdivovatelé pražských orangutanů dobře vědí, že prostěradla jsou jejich...

Obdivovatelé pražských orangutanů dobře vědí, že prostěradla jsou jejich oblíbenou zábavou dlouhé roky. Co se děje,...

Najdete na iDNES.cz