Do konce století změní polovina oceánů barvu, jsou přesvědčeni vědci

aktualizováno 
Globální oteplování změní barvy oceánů, přišli s novým zjištěním vědci. Ale proč je dnes zatím moře modré, a ne třeba červené nebo fialové, zjišťoval magazín Víkend.

Podle odstínu modré lze z letadla zhruba odhadnout, jak je moře pod ním hluboké. | foto: Shutterstock

Zdánlivě dětinské otázky jsou často paradoxně nejzajímavější. My dospělí jsme ztratili schopnost dívat se na svět překvapenýma dětskýma očima a divit se, jak je fascinující. Nemáme odvahu zeptat se na úplné banality, i když jim třeba pořádně nerozumíme. Co kdybychom se takzvaně ztrapnili?

Nejlepší fotografie z dronů

Jenže právě kvůli tomuto strachu nám unikají zázraky založené na obyčejné fyzice. Třeba pravda o barvě moří a oceánů.

Temný blankyt

Sluneční záření obsahuje kromě člověku neviditelné ultrafialové a infračervené části spektra i viditelné světlo. To ve skutečnosti není bílé, jak se nám zdá. Je to směs všech vlnových délek představující všechny barvy spektra. To ví každý, kdo se někdy těšil pohledem na duhu.

Když sluneční světlo proniká vodou, její molekuly z něj jednotlivé barvy postupně pohlcují. Blízko u hladiny nejdřív mizí dlouhé vlnové délky počínaje červenou barvou (780–700 nanometrů).

Pak se ze spektra postupně ztrácí oranžová, žlutá, zelená… Ve vodě hluboké kolem 40 metrů zbývá už jen modrá (kolem 470 nanometrů), jejíž odstíny se s přibývající hloubkou stávají stále tmavšími. Kdyby voda měla jiné fyzikální vlastnosti, bylo by moře třeba žluté.

Kvetoucí rybník

Podle odstínu modré tak můžete z letadla zhruba odhadnout, jak je moře pod vámi hluboké. Nebo pokud jste právě coby potápěč pod hladinou, kolik metrů vody máte nad sebou.

Záleží i na čistotě vody, takže hloubkoměr bude vždy přesnější. A záleží také na tom, kolik je ve vodě mikroskopických řas, takzvaného fytoplanktonu. Pokud řasy žijí v menších hloubkách, k získávání energie a k fotosyntéze používají chlorofyl – stejné zelené barvivo jako u pozemských rostlin.

pletení, motorika,

Chlorofyl pohlcuje jen krajové části viditelného světla, tedy modrou a červenou. Střední, zelenou část spektra chlorofyl odráží, a právě proto ho vidíme jako zelený.

Pro rostliny a mikroskopické mořské řasy by bylo efektivnější využívati zelené světlo. Kupodivu to neumějí.

Modré zajímavosti

  • Světové plíce
    Oceány a moře pokrývají 71 % povrchu Země a představují 96,5 % celosvětových zásob vody. Na rozdíl od všeobecně panující představy o důležitosti rostlin se asi 70 % kyslíku, který dýcháme, tvoří v oceánech.
  • Nejhlubší smetiště
    V nejhlubším místě Tichého oceánu (Mariánský příkop,10 994 m) je tlak asi tisíckrát vyšší než na hladině. Už i tam se ale dostaly odpadky. Ponorka našla na dně plastové tašky a plechovky od coly.
  • Bublající hladina
    Oceány se na Zemi objevily před 4,4 miliardy let. Teplota zemského povrchu tehdy dosahovala asi 70 až 100 °C, takže oceány připomínaly vroucí polévku.

Existuje několik hypotéz, proč se to během evoluce nenaučily, ale přesnou odpověď věda dosud nezná. Víme jen, že jak se bude globálně oteplovat, ve svrchních vrstvách oceánů začne fytoplanktonu přibývat. Čím víc řas, tím víc zeleného chlorofylu.

Naši vnuci tak možná z letadla spatří jinou barvu oceánů, než jakou známe my. Podle zprávy amerických vědců v prestižním časopise Nature toto přebarvení postihne do konce století polovinu rozlohy oceánů.

Bude pak voda jen lehce tyrkysová nebo brčálově zelená, jako když v létě „kvete“ rybník? To prozatím nelze přesně určit.

Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem

Bylinky za oknem

Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich navíc...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Další z rubriky

Omezte přikrmování a seberte síťky od lojových koulí, radí ornitologové

Kromě běžnějších sýkor, koňadry a modřinky, na krmítko létala také drobná a...

Více než čtrnáct tisíc lidí se o prvním lednovém víkendu přičinilo o to, aby ornitologové sesbírali co nejvíce dat o...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Hromadění zvířat je nová duševní porucha, tvrdí výzkumníci z Brazílie

Přes šedesát psů žijících v zápachu a špíně našli ochránci zvířat v Podivíně na...

Podobné případy se občas objeví i v Česku. Lidé hromadící předměty, ale i morbidní potřeba chovat ve velkém zvířata....

POZOR: Závislost dětí na internetu: Hrozí psychické a zdravotní poruchy
POZOR: Závislost dětí na internetu: Hrozí psychické a zdravotní poruchy

Odborníci se shodují na tom, že časté vysedávání dětí u internetu a používání mobilních telefonů může vést k závislosti. Nadužívání digitálních technologií má negativní dopad na jejich zdraví i psychiku. Jaké jsou varovné příznaky a jak situaci řešit?

Najdete na iDNES.cz