Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

aktualizováno 
Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který sbírá nečistoty v potocích a vyústěních dešťové kanalizace, aby se nedostávaly do řek a následně pak do moře.

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace | foto: Stormwatersystems.com

Stále je to stejné: za znečišťováním přírody stojí lidská bezohlednost. Pokud existují světové akce k vyčistění planety (o akci Ukliďme svět, ukliďme Česko jsme psali zde), jde jen o řešení následků. Lidé si stále nejsou schopni uvědomit, že odhazovat odpadky v přírodě nebo na ulici není správné.

Fotogalerie

V USA používají jednoduchý systém, který se pokouší zadržet drobný odpad dřív, než se dostane do řek a oceánů. Do potoků instalují plovoucí zábrany a norné stěny. Textilní sítě zase zachycují odpad z dešťové kanalizace.

Princip je jednoduchý. Plovoucí zábrany kopírují aktuální stav vody na tocích a v sítu se sbírají veškeré odpadky, které je třeba jednou za čas odstranit. Princip je zřetelný podle obrázku ve fotogalerii.

Norné stěny mají podobný účel, jen nesbírají ropné produkty, jak to známe při havariích ropných tankerů, ale vzhledem k tomu, že většina odpadků plave na hladině, zadrží je.

Zajímavou alternativou jsou speciální sítě, které se umísťují do vyústění dešťové kanalizace. V zemích, kde nefungují kanály s mřížkou jako u nás, ale podél chodníků jsou otvory, jako to známe z filmů, déšť splachuje veškeré nečistoty a odpadky z ulic. Tam je to palčivým problémem.

Tyto sítě dokážou zadržet nečistoty větší než pět milimetrů. Nejen odhozené plastové lahve nebo kelímky, ale i listí ze stromů, které v tocích následně zvyšují hodnoty fosforu a dusíku ve vodě.

V USA tyto sítě instalují u výpustí dešťové kanalizace do speciálních kruhových průduchů tak, aby by bylo je možné jednoduše vyprázdnit pomocí jeřábu nebo pomocí lidské posádky. Jsou navržené tak, aby odolávaly i přívalovým dešťům. Možná by tyto nápady v některých případech mohly pomoci i u nás.

Plasty v oceánech jsou globální katastrofa, řekl hrdina úklidu v Rozstřelu (07/2018)

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Najdete na iDNES.cz