Malinové potěšení
Suroviny: 1,5 l vody, 250 g cukru, 4 snítky rozmarýnu, 250 g malin, 2 citrony
Příprava: Připravený sirup bude základem lahodné limonády. Povařte 10 minut 500 ml vody, cukr a rozmarýn. Pak vmíchejte maliny a šťávu z obou citronů. Nechte pod pokličkou 10 minut louhovat, pak vyndejte rozmarýn a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Vychlazený sirup (asi 3 lžíce) smíchejte s vodou – a je hotovo.
Levandulový drink
Suroviny: 1,5 l vody, 1 citron, 250 g cukru, 3 lžíce sušených levandulových květů
Příprava: Přiveďte k varu vodu s vymačkanou citronovou šťávou, cukrem a levandulí. Po 2 minutách vaření sundejte z ohně a nechte táhnout asi 1 hodinu přikryté poklicí. Potom přeceďte přes sítko. Až budete chtít ochutnat, rozmíchejte v karafě vody 3 lžíce levandulového sirupu.
Jakou limonádu si s chutí připravíte? |
Švestkovo-tymiánová limča
Suroviny: 1 kg švestek, asi 1 l vody, 2 lžíce třtinového cukru, 1 svazek tymiánu, 2 citrony
Příprava: Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Povařte asi 10 minut ve vodě s cukrem a tymiánem. Pak přeceďte přes sítko. Do získané tekutiny vmíchejte citronovou šťávu a nechte na ohni probublávat ještě 5 minut. Limonádu nechte zchladnout a servírujte ji dobře vychlazenou.
Perlivá okurková voda
Suroviny: 1 bio salátová okurka, šťáva ze 3 limetek, 2 lžíce třtinového cukru, 1 l jemně perlivé vody
Příprava: Nejdříve je potřeba okurku rozkrájet na malé kousky. Ty pak vložte do mixéru a rozmixujte. Vzniklou hmotu lžící propasírujte přes jemné sítko. Okurkovou vodu smíchejte s limetovou šťávou, vodou a třtinovým cukrem.
Tip: Pro ještě větší osvěžení hoďte do limonády pár lístků čerstvé máty.
Okurková limonáda, jak ji připravuje barmanka Mária Semančíková:
15. srpna 2013 |
Růžovo-červená dvojka
Suroviny: 250 g jahod, šťáva ze 2 limetek, 1/2 vodního melounu, 2 lžíce cukru, 0,25 l vody
Příprava: Jahody omyjte, očistěte a rozkrájejte. Z melounu odstraňte slupku a nejlépe i semínka, dužinu pak nakrájejte na drobné kostičky. Jahody a meloun vložte do mixéru společně s cukrem a limetkovou šťávou. Rozmixujte a rozřeďte vodou. Pokud máte rádi nápoj více tekutý, zvyšte množství vody na rozředění na 500 ml.
Kyselé osvěžení
Suroviny: 3 bio citrony, 3 bio limetky, 3 lžíce hnědého cukru, 1 l vody, 1 svazek máty
Příprava: Nakrájejte na plátky 2 citrony a 2 limetky. Ze zbylých citrusů vymačkejte šťávu. Vše vložte do karafy, přilijte litr vody a nechte asi 90 minut louhovat. Nakonec přidejte čerstvou mátu, limonáda pak získá tu správnou chuť.
Ostrý nápoj se zázvorem
Suroviny: 150 g čerstvého zázvoru, 1 bio citron, 6 lžic hnědého cukru, 1 l vody
Příprava: Zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Pak omyjte citron, nastrouhejte kůru a vymačkejte z něj šťávu. Zázvor, citronovou kůru a cukr spojte roztlučením v hmoždíři. Vzniklou hmotu rozmíchejte s vodou a citronovou šťávou. Nechte odstát 15 minut a pak přeceďte.
Kávová limonáda
Pokud potřebujete, aby vás studený letní drink nejen osvěžil, ale doslova nakopl, zkuste limonádu kávovou. Nepotřebujete na ni nic jiného než studenou filtrovanou kávu, led, grepový džus a cukrový sirup.
11. srpna 2015 |
Jak připravit filtrovanou kávu? Nemůže to být jednodušší, viz videonávod.
4. srpna 2015 |