Neděle 25. října 2020, svátek má Beáta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 25. října 2020 Beáta

Skot paste na louce s třiceti bylinkami, pak to na chuti masa poznáte

Krávy krmí na pastvinách s bylinkami, proto jejich maso tak skvěle chutná. I to je trumf, díky němuž se sušené hovězí maso z farmy Mitrovský dvůr stalo letošní Českou biopotravinou roku, píše týdeník 5plus2.

Skot se pase celoročně na pastvinách Vysočiny. | foto: Farma Mitrovský

Jeden z nejkvalitnějších chovů skotu v Česku najdete na farmě Mitrovský dvůr na úpatí Žďárských vrchů. Je to chov ekologický a vrcholem snažení tamních hospodářů je vítězství v letošním ročníku prestižní soutěže Česká biopotravina roku. Vyhrálo jejich Sušené hovězí maso, samozřejmě v biokvalitě, které se tak dá považovat za letošní nejkvalitnější český produkt. 

Maso pochází z plemene Aberdeen Angus, přičemž důležitým faktorem je, že zvířata žijí celoročně na pastvinách Vysočiny. 

„Po porážce nejdřív zadní hovězí zraje, pak se na několik týdnů naloží do směsi česneku a koriandru, poté je sušením a uzením bukovým dřevem za studena postupně odstraněna téměř veškerá voda. Výroba trvá deset týdnů,“ popisuje recept úspěšného výrobku Robert Zelený z farmy.

Kvalita života ovlivní chuť

Vítězné hospodářství ležící pár kilometrů od Bystřice pod Pernštejnem funguje už od 90. let. „V roce 1996 jsme nakoupili první pastviny, před deseti lety postavili prodejnu a bourárnu, k tomu pak přibyla ještě restaurace,“ říká majitelka farmy Jana Kalná.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Tajemství chutného masa je podle ní v kvalitním krmení a v dobré pohodě zvířat. „Skot je býložravec a ten má být krmen výhradně pastvou, tedy co nejpestřejším trvalým travním porostem. Ve velkovýkrmech dostávají zvířata převážně zrní nebo směs, případně fermentovanou siláž. To je ale nepřirozené, proto se pak sahá k chemii i léčivům,“ vysvětluje. 

Pro spokojený život zvířat je podle jejích zkušeností důležité respektovat přírodní zákonitosti. „Porážka je pak jen epizoda na konci jinak zcela přirozeného života stádového zvířete na volných pastvinách,“ dodává Jana Kalná. 

Právě kvalita života zvířete se podle ní promítá i do výsledné chuti masa. „Tu ovlivňují i mikronutrienty, tedy vitaminy a minerály. Když je zvíře na pastvině s více než třiceti bylinami, má maso mnohem lepší chuť, než když krmíte zvířata zrním,“ míní. 

Spory o cenu

S rozvojem biovýroby v Česku se začalo mezi ekologickými zemědělci debatovat, zda by se jejich výrobky neměly víc zlevňovat, a tím přivést na trh další zákazníky. Zastáncem filozofie nižších cen je například hospodář Jan Hořák, jeden z nejznámějších „bio“ sedláků v Moravskoslezském kraji, který se také specializuje na hovězí maso. 

„Ekofarmáři si myslí, že své produkty musí prodávat draho. Není to pravda a já se snažím, abychom měli ceny nižší než některé supermarkety. Teprve pak budou naše výrobky lidé kupovat,“ říká. 

Jana Kalná z Mitrovského dvora však vidí vyšší ceny v rozdílu kvalit. „Pokud vyrábíme kvalitní produkt a nešidíme složení, nemůžeme bohužel prodávat za cenu produktu výrobce, který stejný produkt vyrábí například ze separátu a odpadu a rozdíl doladí chemií,“ vysvětluje svůj postoj.

Biopotravina roku 2020

  • O titul nejlepší české biopotraviny letos bojovalo 150 produktů, porota byla složená z odborníků v zemědělství, gastronomii či potravinářství. „Nikdy se ani po očku nedívám, jaké hodnocení píší moji kolegové z poroty. Necítím žádné nadržování, prosazování osobních zájmů či neobjektivnost,“ říká předseda devatenáctičlenné poroty Pavel Maurer, člen PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, který soutěž pořádá už 19 let. 
  • Mezi biopotravinami rostlinného původu zvítězila lahůdková chilli pasta ze „Svobodného statku na soutoku“ u Litoměřic. 
  • Steaková masa ovládl Jehněčí hřbet – hřebínek (french rack) z bio farmy Rudimov, v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky zvítězila kolekce Bio bylinných čajů Květomluva z Vlachovic. 
  • V kategorie Biovíno vyhrál Ryzlink Rýnský, pozdní sběr 2017 od vinařství Víno Marcinčák.
Autor:
  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Kočky pomáhají od bolesti, stresu i smutku. Umí snížit tlak i napětí

Proč nám kočky lehají na místa, kde nás něco bolí, a nám se pak opravdu uleví? Pokud máte doma kočku, znáte tuto jejich...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm kroků, které musíte promyslet, než se pustíte do stavby zimní zahrady

Zimní zahrada totiž může plnit mnoho funkcí, záleží však na tom, co od ní očekáváte. Může rozšířit obytný prostor o...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Když nakupuju, dělám to tak, abych byl spokojený, říká šéfkuchař Kašpárek

Na základní škole neměl dobré známky, ale bavilo ho vaření a vše kolem jídla, a tak se rozhodl vyučit v oboru. Dobrá...

Stavební povolení svěřte projektantovi, nebudete přešlapovat u dveří úřadu

Ve druhém díle pořadu Fachmani se hlavní hrdinové dostali do svízelné situace. Stavební firma už stojí v pozoru na...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Spolumajitel Meat Vandals: Šéfkuchař musí být tak trochu i psycholog

Premium Šéfkuchař Vlastimil Pavlica vařil v Oxfordu pro bývalého britského premiéra Davida Camerona anebo herečku Emmu Watson...

Knížkový adventní kalendář: vyměňte letos čokoládu za kouzelné vánoční příběhy
Knížkový adventní kalendář: vyměňte letos čokoládu za kouzelné vánoční příběhy

Chvíle strávené nad knížkou jsou pro děti velmi důležité. Pořiďte dětem adventní kalendář plný kouzelných vánočních příběhů. Zkraťte si čekání na...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...

NASA a vědci objevili na Sahaře a v Sahelu téměř dvě miliardy stromů

Na Sahaře a v oblasti Sahelu roste více stromů, než se předpokládalo. Tvrdí to mezinárodní vědecká studie, na níž se...