Užívejte si domácí limonády. Od malinového potěšení po okurkové drinky

  • 3
V horkých dnech jsou domácí limonády nejlepším osvěžením. Pro inspiraci nabízíme řadu báječných receptů, z nichž si vybere každý, ať chuťově upřednostňujete maliny, jahody, limetky, melouny či švestky, z bylinek tymián či levanduli, nebo ujíždíte na zázvoru či kávě.
Malinové potěšení

Malinové potěšení
Suroviny: 1,5 l vody, 250 g cukru, 4 snítky rozmarýnu, 250 g malin, 2 citrony

Příprava: Připravený sirup bude základem lahodné limonády. Povařte 10 minut 500 ml vody, cukr a rozmarýn. Pak vmíchejte maliny a šťávu z obou citronů. Nechte pod pokličkou 10 minut louhovat, pak vyndejte rozmarýn a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Vychlazený sirup (asi 3 lžíce) smíchejte s vodou – a je hotovo. 

Levandulový drink

Levandulový drink
Suroviny: 1,5 l vody, 1 citron, 250 g cukru, 3 lžíce sušených levandulových květů 

Příprava: Přiveďte k varu vodu s vymačkanou citronovou šťávou, cukrem a levandulí. Po 2 minutách vaření sundejte z ohně a nechte táhnout asi 1 hodinu přikryté poklicí. Potom přeceďte přes sítko. Až budete chtít ochutnat, rozmíchejte v karafě vody 3 lžíce levandulového sirupu.

Jakou limonádu si s chutí připravíte?

Švestkovo-tymiánová limča

Švestkovo-tymiánová limča

Suroviny: 1 kg švestek, asi 1 l vody, 2 lžíce třtinového cukru, 1 svazek tymiánu, 2 citrony 

Příprava: Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Povařte asi 10 minut ve vodě s cukrem a tymiánem. Pak přeceďte přes sítko. Do získané tekutiny vmíchejte citronovou šťávu a nechte na ohni probublávat ještě 5 minut. Limonádu nechte zchladnout a servírujte ji dobře vychlazenou.

Perlivá okurková voda

Perlivá okurková voda

Suroviny: 1 bio salátová okurka, šťáva ze 3 limetek, 2 lžíce třtinového cukru, 1 l jemně perlivé vody 

Příprava: Nejdříve je potřeba okurku rozkrájet na malé kousky. Ty pak vložte do mixéru a rozmixujte. Vzniklou hmotu lžící propasírujte přes jemné sítko. Okurkovou vodu smíchejte s limetovou šťávou, vodou a třtinovým cukrem.

Tip: Pro ještě větší osvěžení hoďte do limonády pár lístků čerstvé máty.

Okurková limonáda, jak ji připravuje barmanka Mária Semančíková:

15. srpna 2013

Růžovo-červená dvojka

Růžovo-červená dvojka

Suroviny: 250 g jahod, šťáva ze 2 limetek, 1/2 vodního melounu, 2 lžíce cukru, 0,25 l vody 

Příprava: Jahody omyjte, očistěte a rozkrájejte. Z melounu odstraňte slupku a nejlépe i semínka, dužinu pak nakrájejte na drobné kostičky. Jahody a meloun vložte do mixéru společně s cukrem a limetkovou šťávou. Rozmixujte a rozřeďte vodou. Pokud máte rádi nápoj více tekutý, zvyšte množství vody na rozředění na 500 ml.

Kyselé osvěžení

Kyselé osvěžení
Suroviny: 3 bio citrony, 3 bio limetky, 3 lžíce hnědého cukru, 1 l vody, 1 svazek máty 

Příprava: Nakrájejte na plátky 2 citrony a 2 limetky. Ze zbylých citrusů vymačkejte šťávu. Vše vložte do karafy, přilijte litr vody a nechte asi 90 minut louhovat. Nakonec přidejte čerstvou mátu, limonáda pak získá tu správnou chuť.

Ostrý nápoj se zázvorem

Ostrý nápoj se zázvorem
Suroviny: 150 g čerstvého zázvoru, 1 bio citron, 6 lžic hnědého cukru, 1 l vody 

Příprava: Zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Pak omyjte citron, nastrouhejte kůru a vymačkejte z něj šťávu. Zázvor, citronovou kůru a cukr spojte roztlučením v hmoždíři. Vzniklou hmotu rozmíchejte s vodou a citronovou šťávou. Nechte odstát 15 minut a pak přeceďte.

Kávová limonáda
Pokud potřebujete, aby vás studený letní drink nejen osvěžil, ale doslova nakopl, zkuste limonádu kávovou. Nepotřebujete na ni nic jiného než studenou filtrovanou kávu, led, grepový džus a cukrový sirup. 

11. srpna 2015

Jak připravit filtrovanou kávu? Nemůže to být jednodušší, viz videonávod.

4. srpna 2015