Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemřu, až zavřete! napsal Karel Gott. Kuchař Suchý hostil nejen české legendy

Premium

Kuchař Vladimír Suchý | foto:  Michal Sváček, MAFRA

  12:00
Legendární čínská restaurace ve Vodičkově 19 jako první v Československu vařila asijské speciality. Od října 1958. „Tenkrát se o to zasadil Adolf Hoffmeister, který byl začátkem 50. let velvyslancem ve Francii a později navštívil Čínu,“ vypráví kuchař Vladimír Suchý, který v tamní kuchyni od konce 70. let připravoval delikatesy jako vlaštovčí hnízda, mořskou okurku nebo šuei-ču-žou. Největší šlágry dodnes vaří ve své restauraci v Hostivici kousek za Prahou.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Prý ještě máte schovaný jídelní lístek z 80. let. Jaké nejdražší jídlo na něm bylo?
Krabi. To byla lahůdka. Vařili jsme je z ruské krabí konzervy neboli chatky. A ta se prodávala za pět korun v zelenině.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Hovory na talíři

Patří hrášek a salám do bramborového salátu? Tipy šéfkuchaře Radka Davida

Kreativní šéfkuchař pražského Vinografu Radek David. Poskytuje privátní...

Štědrovečerní rodinné menu může mít v 21. století mnoho podob. Šéfkuchař Radek David doma málokdy...

Když pečete doma, přesné vážení nedává smysl, říká vítěz Peče celá země

Vojtěch Vrtiška

Dort ve tvaru lidského srdce nebo dezert připomínající krystaly, který je vyrobený z višňového želé...

Chci ukázat, že i v nemocnici jde vařit jako v restauraci, říká šéfkuchař

Nikolas Kratěna, šéfkuchař Nemocnice Nymburk

S takovým profesním životopisem byste ho hledali spíš v nějaké luxusní pražské restauraci než v...

Zimní grilování má své kouzlo, má řadu výhod, říká populární pipMaster

ilustrační snímek

Říká, že grilovat se dá cokoli. David Kubricht, který se na internetu proslavil pod přezdívkou...

Dobrá mouka se po čtrnácti dnech zkazí, ta dnešní je mrtvá, říká šéfkuchař

Z bezcenných nebo zapomenutých surovin dokáže připravit skvělé jídlo. Třeba...

Z bezcenných nebo zapomenutých surovin dokáže připravit skvělé jídlo. Třeba slupky z kořenové...

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Muž objevil díru na trhu. Díky čištění hrobů dosáhl na hypotéku

Jednatřicetiletý muž z Harlow ve Velké Británii má neobvyklého koníčka. Ten se mu však stal výborným vedlejším příjmem, díky němuž si dokázal koupit dům a zabezpečit rodinu.

Hortenzie velkolistá oslňuje květy. Co se nesmí stát, aby o ně nepřišla

Donedávna to byla naše nejznámější hortenzie a její příbuzné jste mohli na českých zahradách potkat velmi ojediněle. Dnes už je vzácnější spíš hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla), podle...

S atrapou koně přeskočí téměř metr a půl. Na hobby horsing nedá dopustit

Premium

Je jí sedmnáct, pochází z Vysočiny a před čtyřmi lety propadla velmi specifické sportovní disciplíně. Kromě běhání, ježdění na koni a péči o poníka si přibrala ještě hobby horsing. Tedy „jezdecký“...

Kdo miluje ruční práce, stárne pomaleji. Clooney plete, Beckham vaří a šije

Dnes si můžete nechat dovézt a poslat snad cokoli, vše jde koupit – od perfektního jídla přes ručně pletené rukavice až po autorské šperky nebo kolíbku od truhláře. Jenže o tom to není. Cokoliv, co ...

Lák z okurek pomůže při průjmech i nachlazení. A další zaručené tipy

Okurkový lák nevylévejte. Obsahuje hodně vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek, díky nimž ho můžete využít jako přírodní lék proti různým neduhům, případně jako dochucovadlo.

Když vás přepadne masopust, přesedlejte na smažené koblihy a vdolky

Smažené pečivo je tradičně spojené s masopustem i Velikonocemi. Jak ho připravit co nejlépe?

10. února 2025

V zahradě se má příroda setkávat s pohodlím moderního života, radí architektka

Stavíte dům nebo plánujete jeho stavbu? Tak v té chvíli už byste měli myslet i na zahradu, a to bez ohledu na to, zda se vám v tu chvíli vejde do rozpočtu. I kdyby ne, ve finále ušetříte, když si v...

10. února 2025

Radost i starost. Zodpovědnost za psa u některých lidí vyvolává deprese

Pokud se zeptáte majitelů psů, často vám řeknou, že pořízení jejich mazlíčka bylo jedním z nejlepších rozhodnutí, která kdy učinili. Nová studie však varuje, že „nejlepší přítel člověka“ může být pro...

9. února 2025

Kdo miluje ruční práce, stárne pomaleji. Clooney plete, Beckham vaří a šije

Dnes si můžete nechat dovézt a poslat snad cokoli, vše jde koupit – od perfektního jídla přes ručně pletené rukavice až po autorské šperky nebo kolíbku od truhláře. Jenže o tom to není. Cokoliv, co ...

8. února 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nakreslili mi tečky na obličej a dekolt. Pět let tajila práci na Kingdom Come 2

Zatímco česká středověká hra Kingdom Come: Deliverance 2 právě zažívá zasloužený úspěch, práce na motion capture, tedy...

Zvyšují riziko úmrtí. Průmyslové potraviny zavrhla dosud největší studie

Její verdikt není unikátní, obdobný vynesly mnohé předchozí výzkumy. Jenže aktuální studie se chlubí největším,...

Janek Ledecký tajil děti a teď i vnučku. Skoro dva roky je dědečkem

Kondici má jako čtyřicátník a figuru taky, nakonec hojně ji předvádí i v dokumentu, který o něm natočila Česká...

Někde to stále mírně táhne, hodnotí Rolins lifting po roce. Je ale spokojená

Zpěvačka Dara Rolins (52) před rokem absolvovala vylepšení u plastického chirurga. Přestože neplánovala o liftingu...

Nové požadavky Evropské komise vyřadí 90 procent kotlů a kamen, varují odborníci

Nové emisní a technické požadavky Evropské komise (EK) pro kotle a kamna na biomasu ohrožují trh, tvrdí tuzemští...