Pečárka ovčí (Agaricus arvensis)

  11:55aktualizováno  11:55

Pečárka ovčí | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPečárka neboli žampion ovčí je jeden z největších druhů pečárky. Její dužnina je hodně masitá a voní výrazně anýzově. Je lépe sbírat mladé kusy, neboť plodnice brzy napadají larvy hmyzu a navíc stářím dužnina hnědne a jídlo se zbarvuje kalně hnědě.

Tyto pečárky mají sklon růst každý rok na stejném místě, takže jestliže je jednou najdete, můžete očekávat na tomto místě jejich růst i v příštích letech.

Jelikož se klobouky často zbarvují dožluta, ověřte si to zvlášť pečlivě, aby nedošlo k záměně s jedovatou pečárkou zápašnou, po jejíž požití by vám mohlo být velice špatně. Pečárka ovčí se na rozdíl od své jedovaté kolegyně nezbarvuje na řezu žlutě a žluté zbarvení na klobouku je jejím přirozeným zbarvením.

Klobouky jsou 7 - 15 cm široké, v mládí polokulovitě sklenuté, pak polosklenuté až rozložené, hladké, hedvábité, bílé, se žlutavým nádechem, dotekem žloutnoucí, naspodu s bledými, pak šedě masovými, čokoládovými až téměř černými lupeny a bílým, vločkatým, 6 - 15 cm dlouhým a 1 - 3 cm širokým třeněm, nesoucím naspodu vločkatý prsten. Vůně silně anýzová, výtrusy hnědé.

Kde a kdy roste

Pečárka ovčí roste velmi hojně od června do listopadu v listnatých a smíšených lesích, ale raději v zahradách, na lukách a pastvinách, často ve velkých kruzích. 

Je jedlá. Pečárky se dobře suší, ale před tím je nutné zjistit, zda nejsou napadeny larvami hmyzu. Pak je můžeme nakrájet a usušit buď na slunci nebo v elektrické sušičce. Z čerstvých plodnic lze udělat báječné jídlo, mějte však na paměti, že pokud použijete starší plodnice, výsledný pokrm bude sice chutný, ale barvu bude mít vždy kalně hnědou.

Autoři:
Témata: Jedlé, Lupenaté

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Tvarohovou svačinku připravíte za čtvrtinu ceny z obchodu. Za deset minut

Tvarohovou svačinku může ochutit jahodami, ořechy, anebo třeba borůvkami, podle...

Mám dvojčata a obyčejná dopolední svačinka pro kluky se mi prodraží skoro na padesát korun, píše čtenářka Věra. Některé...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Dvě zahrady, kde trávník nahradilo suťoviště. Kvůli pohodlí i suchu

Kde není trávník, není potřeba sekat. (Zahrádka u bytovky na moravské vsi)

Okrasnou a odpočinkovou zahrádku bez trávníku si z malého pozemku u bytovky udělal pan Stanislav ve vsi na Jižní...

Japonský národní klenot kishu. Stal se hrdinou seriálu Goro, bílý pes

Kishu potřebuje rodinu, která jej přijme jako jejího právoplatného člena.

Kishu je v Česku i celé Evropě málo rozšířené plemeno. Paradoxně jej však u zná valná většina lidí a ani to netuší. V...

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz