Opeňka měnlivá (Kuehneromyces mutabilis)

  11:49aktualizováno  11:49

Opeňka měnlivá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewTato výborná houba zvaná též lipůvka dostala jméno podle toho, že roste často „okolo pňů“ – to znamená kmenů stromů a starých pařezů.
Ten, kdo se naučí určovat a sbírat tuto nápadnou houbu, má vyhráno. Roste totiž po celý rok, je velice chutná a nesbírá ji téměř nikdo. Často se totiž může stát, že přijdete do lesa, kde se to doslova hemží houbaři, kteří svádí neúprosné souboje o každý hříbeček či křemenáč v lese. V koších mají sotva na dně, ale starý pařez doslova obsypaný takovou lahůdkou jako je opeňka měnlivá přechází.

Jediná její nevýhoda spočívá v nápadné podobnosti s čepičatkou jehličnanovou, která je smrtelně jedovatá. Ale zkušený houbař obě dvě od sebe hravě rozezná.

Klobouky jsou 3 - 6 cm široké, zprvu polokulovitě sklenuté, později až rozložené, hladké, žlutohnědé až skořicově hnědavé, za vlhka na okrajích tmavší, naspodu s bledě hlínovými, později až rezavohnědými lupeny a tuhým, rezavohnědým, pod prstenem odstále šupinkatým, 3 – 8 cm dlouhým a 6 – 12 mm širokým třeněm s bělavým prstenem, vůně houbová. Výtrusy rezavé.

Kde a kdy roste

Opeňka měnlivá roste velmi hojně od března do prosince v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích na pařezech a mrtvých kmenech různých listnáčů, zejména buků a lip, méně i smrků.

Z kulinářského hlediska je opeňka hotovým kuchyňským pokladem. Můžeme ji dávat do polévky, smažit i nakládat do octa. Výborně se hodí pod maso, neboť dává šťávě sytě hnědou barvu. Chuťově je velice jemná a pikantní, obzvlášť když ji narychlo osmahneme v rozpáleném oleji.
 

Autoři:
Témata: Jedlé, Lupenaté

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Bělokosmatka polokulovitá

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Najdete na iDNES.cz