Jak vypadá
. Zajímavosti a rady
Také byste si měli dát pozor na kombinaci konzumace hřibu koloděje s následným požíváním alkoholu. Tyto otravy již byly zaznamenány, takže raději pokrm zapijte minerálkou nebo jděte do hospody a houby si nechejte na druhý den. |
Klobouky jsou 7 -15 cm široké, v mládí polokulovité, potom polštářovitě sklenuté, jemně plstnaté, plavě žlutavé nebo hnědavé, někdy s červenavým nádechem, naspodu s okrově žlutými, záhy oranžově červenými, pak naolivovělými póry a kyjovitým, nahoře žlutým, dole červenavým, 5 - 12 cm dlouhým a 3 - 5 cm širokým třeněm, nesoucím červenohnědou síťku s protáhlými oky. Bledě žlutá dužnina (v bázi třeně červenavá) na řezu modrá. Výtrusy jsou žlutavé.
Kde a kdy roste
Hřib koloděj roste poměrně hojně od června do září v listnatých, smíšených, vzácně i jehličnatých lesích, ale také mimo les – pod lipami, duby apod.
Hřib koloděj se nejvíce podobá po tepelné úpravě rovněž jedlému hřibu kováři (Boletus erythropus), který se liší hlavně tmavohnědým kloboukem a červenými zrnéčky na třeni. Tepelně zpracovaný je jedlý, ale za syrova jedovatý!