Pátek 14. května 2021, svátek má Bonifác
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 14. května 2021 Bonifác

Naše výrobky nám musí chutnat, říká uzenář z dynastie Steinhauser

Když bylo Ladislavu Steinhauserovi asi dvacet let, seděl se spolužáky z veteriny v hospodě a každý říkal, čím by chtěl jednou být. "Chci být ředitelem masokombinátu," prohlásil tehdy a celá hospoda se začala smát. Po patnácti letech se mu sen splnil. Otevřel brány vlastního podniku.

Ladislav Steinhauser, třetí z dynastie uzenářů | foto: Radek Miča, MAFRA

Tradice řeznického řemesla začala v rodině Steinhauserů už v 19. století.

"Pamatuji si, že mi babička vyprávěla, jak s dědou vyráběli uzeniny a prodávali je ve vlastním krámku. Tatínek rozvážel maso po zákaznících na vozíčku taženém psy. Šel studovat na mistrovskou školu řeznicko-uzenářskou do Prahy, ale po studiu se už neměl kam vrátit. V roce 1950 jim firmu vyvlastnili, vzpomíná Ladislav Steinhauser.

Prarodiče se do prodejny vrátili až v roce 1968, jako prodavači. Ladislav s bratrem Jaromírem tam za nimi chodili na párek. "Tatínek dostal šanci vést jako výrobní náměstek brněnská jatka. Před ním všichni z místa utíkali. On vydržel do důchodu a později se stal ředitelem," vypráví osmapadesátiletý muž, kterého řeznické prostředí ovlivnilo natolik, že šel do Brna studovat Veterinární a farmaceutickou univerzitu. Chtěl pracovat jako technolog v masokombinátu.

"Nakonec jsem skončil na katedře hygieny a technologie potravin - samozřejmě masa. Jako asistent. A práce mne bavila. Nicméně po revoluci jsem hned začal šilhat po soukromém podnikání," říká muž, který hned v roce 1990 založil vydavatelství potravinářské literatury a vydal několik knih z oboru. Nestačilo mu to.

Přišly Vánoce 1990. "Řekl jsem: Tati, co kdybychom postavili vlastní masnou výrobu v Tišnově? Táta se usmál a odpověděl: Jdeme do toho. Ale ze školy neutíkej, odejdi se vztyčenou hlavou. Jednou se tam vrátíš! Tenkrát jsem mu nevěřil, ale měl pravdu," říká děkan fakulty veterinární hygieny a ekologie.

Bourání starých jatek po nocích

K rozhodnutí pustit se do vlastního podnikání musí podle Ladislava přijít čas a impulz. Ten jeho byl bohužel tragický. "Zemřela mi manželka. Měl jsem najednou pocit, že musím něco změnit, vzít život pevně do rukou. A přiznám se, manuální práce, budování a výsledky mi skvěle vyčistily hlavu a otevřely novou perspektivu."

Firma Steinhauser

Na českém trhu působí od roku 1991.

V současnosti má 220 zaměstnanců a tržby ve výši půl miliardy korun. Výrobky dodává do sítě prodejen a do svých osmi obchodů především na Moravě.

Majitelem podniku je Ladislav Steinhauser, který je zároveň i děkanem Fakulty veterinární hygieny a ekologie na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. Studenti mají ve firmě výukové centrum.

Městskému úřadu v Tišnově se tehdy zrovna vrátil areál jatek jako restituce od Masného průmyslu, a tak vypsal soutěž o pronájem. Vyhráli to Steinhauserovi.

S otcem si rozdělili úkoly - starší Ladislav vedl provoz jatek se šesti řezníky a mladší se pustil do přestavby. "Do bourání, odvážení a pálení všeho, co na jatkách překáželo. Byla to hrozná dřina. Nastupovali jsme s partou chlapů hned po směně a celé noci jsme pracovali, aby ráno mohl nastoupit táta s řezníky. Brrr, někdy to bylo opravdu neuvěřitelné, ale nadšení dělalo své," vypráví.

Po roce město konstatovalo, že už do jeho majetku investovali Steinhauserovi víc, než byla původní hodnota, a areál jim prodalo. Masnou výrobu pak rodina vybavila úplně novými stroji. "Koupili jsme je na výstavě ve Frankfurtu za slušnou cenu. Při cestě domů táta plakal. Na to nikdy v životě nezapomenu."

Zájem byl od začátku velký, klobásy chutnaly

Otec se synem chtěli dělat uzeninu jinak - s přírodním kořením, v přírodních střívkách, ale hlavně z kvalitního masa. A vyplatilo se jim to. O výrobky, které rozváželi ve starém oltcitu po okolních prodejnách, byl obrovský zájem. "Za pár dnů se to začalo nějak samo rozbíhat. Asi ty klobásy chutnaly," říká Ladislav.

Dnes podnik dosahuje půlmiliardových tržeb a zaměřuje se na celou řadu výrobků. Úspěšný je špekáček, eso a debrecínské párky, uzená masa. Největší ohlas je na šunku nejvyšší jakosti Moravia. Firma ji prodává nejenom po celém Česku, ale i na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Rumunsku. "Máme ji s manželkou nejraději a pravidelně si ji kupujeme. Loupím ji v noci v ledničce," usmívá se Ladislav Steinhauser.

Když tatínek v roce 2004 zemřel, rozhodl se, že podnik nepovede sám. Ředitelské křeslo svěřil dlouholetému zaměstnanci Martinu Kloudovi a vrátil se do školy. Na firmu ale samozřejmě stále dohlíží.

Práce je zdravá, navíc i léčí

Nést jméno na trh není podle něj vůbec jednoduché. "Zvláště ve velkém objemu výroby. Nemohu vidět všechny výrobky ani je ochutnat. Přesto je garantuji svým jménem. V tom je rodinný podnik obrovským stimulem. Nutí k placení v termínu, k dodržování dohod, byť nejsou sepsány, ke kvalitě, za kterou se nemusím stydět, stejně jako za slušnou cenu," říká Ladislav, který dal svým dětem svobodu v rozhodnutí, zda budou pokračovat v rodinné tradici.

V současnosti má podnik 220 zaměstnanců a jejich počet stále roste, jak se zvyšuje výroba. Přesto si majitel vzpomíná i na krizi: "Pocítili jsme ji. Před třemi lety poklesla výroba a zisk se propadl do červených čísel. Během tří měsíců jsme nebezpečnou zónu opustili. Cesta vedla pouze přes vyšší produktivitu práce. Bylo to složité období, ale z dnešního pohledu nutné a zdravé. Je dobré, když společnost sem tam prodělá krizi, je třeba, aby se zamyslela, jak dál, co má smysl, co přináší výsledky, co lidé očekávají a co nakonec mají. Hloupé a jednoduché otázky, ale není špatné si je položit. A to v každé činnosti."

Už kolikrát si Ladislav myslel, že je to všechno nad jeho síly. Hlavně v noci trpěl nejistotou. "Pak se ale probudíte, kola se roztočí a je zajímavé, jak se to najednou samo spraví. Máma říká, že práce je zdravá, a navíc i léčí. Myslím si to také. Když za sebou každý den vidím nějaký, byť droboučký výsledek, mám sílu pustit se do další práce. Takže je důležité vydržet a jít svojí cestou."

  • Nejčtenější

Své důchodové konto si nehlídal. Dostane tak od státu nižší penzi

Kontrolujete si pravidelně své důchodové konto, které vede Česká správa sociálního zabezpečení. Hlídejte si také, zda...

I přes covidovou krizi rozjeli svůj vysněný byznys. A mají úspěch

Kristýna a Petr jsou životní partneři. Od loňského prosince k tomu přidali i partnerství pracovní. Zjistili totiž, že v...

Množí se „důvěryhodné“ telefonáty. Kdo uvěří, přijde v bance o úspory

Pandemie přinesla dramatický nárůst kybernetických útoků. Útočníci jsou stále vynalézavější. Kdo není ostražitý, může...

Advokát: Mít sídlo firmy v bytě může být pro živnostníky komplikace

Řada lidí odstartuje své podnikání jako osoba samostatně činná. Mnoho podnikatelů se přitom rozhodne, že bude mít sídlo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mysleli to dobře, dopadlo to naopak. Kdy funguje zákon nechtěného

Svět není jednoduchý. Výsledkem rozhodování, které lidé, firmy i vlády provádějí, tak není vždy to, o co usilovali....

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Procházku vypnu, slibuje Rakić. Uznávaný sudí analyzuje: Dokázal by to, ale...

Premium Z Jiřího Procházky se mezi konkurenty polotěžké váhy UFC (93 kg) stává žádané zboží. O novou dvojku divize si hlasitě...

Nejproočkovanější země světa zavádí tvrdá opatření. Covid mají i očkovaní

Premium Na Seychelách vyskočil součet všech případů za více než rok pandemie v posledních třech dnech o třináctinu. Problém je...

  • Další z rubriky

Zavřeli mu tělocvičny. Našel ale řešení a Češi mu přispěli miliony

Michal Vrátný podniká v oboru, který pandemie obrovsky zasáhla. Jeho tělocvičny Železná koule jsou už rok zavřené....

I přes covidovou krizi rozjeli svůj vysněný byznys. A mají úspěch

Kristýna a Petr jsou životní partneři. Od loňského prosince k tomu přidali i partnerství pracovní. Zjistili totiž, že v...

Děti napodobují to, co vidí. Podobně pracuji i s klienty, říká koučka

Premium Práce mentora, kterým je i Daniela Kolomazníková, by se prý dala přirovnat k legu. Firma si koupí model vesmírné...

Že půjdu studovat ven, jsem bral jako samozřejmost, říká absolvent

O tom, jaký obor chce studovat, Matěj Rendla moc dlouho nepřemýšlel. „Vždycky jsem se zajímal o technické věci. Bavilo...

Bohuš Matuš se oženil v Krtkově světě. Vzal si o 30 let mladší Lucii

Bohuš Matuš (47) a Lucie Palkaninová (18) jsou manželé. Vzali se ve středu odpoledne v rodinném parku Krtkův svět v...

Udělal chybu, bude pykat, říká moderátorka Křížková o manželově trestu vězení

Modelka a moderátorka Lucie Křížková (36), rozená Váchová, se na Instagramu svěřila s překvapivou novinkou z osobního...

Televize NBC odmítá vysílat Zlaté glóby, Cruise kvůli porotě vrací trofeje

Americká televize NBC nebude příští rok vysílat slavnostní předávání Zlatých glóbů. Rozhodla se tak po vlně...

Právníci Applu se snaží dokázat, že Epic Store prodává porno

Během soudního sporu mezi společnostmi Epic a Apple přišla řeč i na obchod s nezávislými hrami Itch.io, jehož klienta...

I přes covidovou krizi rozjeli svůj vysněný byznys. A mají úspěch

Kristýna a Petr jsou životní partneři. Od loňského prosince k tomu přidali i partnerství pracovní. Zjistili totiž, že v...