Čtvrtek 9. prosince 2021, svátek má Vratislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 9. prosince 2021 Vratislav

Chemik, ekonom a stavbař rozjeli obří projekt. Chtějí prorazit se sýry

Tři Slováci se na dovolené domluvili, že začnou vyrábět kozí sýry. Koupili pozemek u Ružomberku a loni na podzim výrobu rozjeli. Prodej sýrů doplnili restaurací a benzinovou pumpou.

"Zatím jsme ve zkušebním provozu. Celý areál má pětačtyřicet zaměstnanců, z toho ve výrobě pracuje deset lidí," říká podnikatel Jozef Husarčík. | foto: Petr Tůma

Na Slovensku seženete ovčího a kravského sýru dostatek. Ale kozího ne. A přitom je o něj velký zájem. Dováží se však z Nizozemska, protože na Slovensku se vyrábí jen ve velmi malém množství.

Vizitka

Kdo je Jozef Husarčík

  • Narodil se 2. 5. 1961 v Ružomberku.
  • Vystudoval chemii na univerzitě v Bratislavě.
  • Pracoval v Bavlnárských závodech v Ružomberku a od roku 1990 podniká: s manželkou vytvořil úspěšnou síť obchodů s dámskou konfekcí, která se jmenuje MODA+.
  • Pustil se do podnikání v oblasti výroby sýrů společně se třemi kamarády u města Ružomberok.

"Tak jsme si řekli, proč ho dovážet, když se může dělat zde," říká Josef Husarčík, jeden ze tří podnikatelů, kteří loni v říjnu rozjeli v Ivachnové, u dálnice mezi Ružomberkem a Liptovským Mikulášem, obří projekt. Vybudovali sýrárnu vyrábějící sýry z kozího, ovčího i kravského mléka, restauraci se slovenskými specialitami, otevřeli pumpu, ale také dětský zoo koutek se zvířátky.

Jak to vzniklo? Jak jste na to přišli?
Celé to vzniklo na dovolené. Bavili jsme se s přáteli – jeden je ekonom, druhý stavbař, já jsem chemik – o kozím mléce. Velmi nás nadchla myšlenka začít ho zpracovávat. Došli jsme ale k závěru, že je to sezonní záležitost, a že je třeba k tomu něco přidat – výrobu sýrů z ovčího a kravského mléka, a nakonec jsme přidali i projekt restaurace.

Měl jste k tomu jako chemik blízko?
Vystudoval jsem sice chemicko-technologickou fakultu, mléku nerozumím, ale všechno se dá naučit, což jsem udělal. Kozí mléko je zázrak přírody, má úžasné imunologické vlastnosti a v kozím sýru se to ještě násobí. Na Slovensku jsou většinou velcí zpracovatelé mléka, a tak jsme si řekli: budeme takový střední segment. Dnes odebíráme asi dva tisíce litrů denně, což je 200 kilo sýra, kravského mléka zpracováváme dva až tři tisíce litrů. K tomu ještě tisíc litrů ovčího. Dohromady pět až šest tisíc litrů mléka denně, což je minimum pro návratnost našeho projektu. V budoucnu bychom si chtěli zabezpečit dodávku kozího mléka a vyrábět hlavně kozí sýry.

Kolik máte zaměstnanců?
Zatím jsme ve zkušebním provozu. Celý areál má pětačtyřicet zaměstnanců, z toho ve výrobě pracuje deset lidí. Až začne sezona, chtěli bychom jich mít víc. Spolupracujeme s farmou na Kysucích, kde mají 800 koz, ale poté, co jsme o sobě dali trochu vědět, se nám hlásí další chovatelé. Víme o třech, kteří se rozhodli pro budování nových chovů.

Zrající kozí sýry ve slovenské sýrárně v Ivachnové.

Zrající kozí sýry ve slovenské sýrárně v Ivachnové

Jaké sýry vyrábíte?
Zaměřujeme se na zrající kozí sýry – měsíční, tříměsíční a v budoucnu chceme dělat i šestiměsíční sýry. Ty potřebují speciální místnost, kde je přesná teplota. Sýr se musí každý den ošetřit. Je to umění… Z kravského sýra připravujeme zrající polotvrdý sýr typu gouda. Ten je ideální, když má tak šest týdnů. Dodáváme ho ochucený: s pažitkou, chilli, s česnekem. Takový sýr se na Slovensku nevyrábí.

Je tu sice hodně malých výrobců sýrů, ale pojem "slovenský sýr" se zúžil jen na korbáčiky či oštiepok z pařeného kravského mléka. Kvalitní sýr je ten, který projde procesem zrání, nechá se uležet. Je to složitější, ale my to chceme vyzkoušet a dělat pořádný sýr, žádný uniformní, který dozrává ve zrající fólii.

Máte otevřeno teprve pár měsíců. Jak se vám daří?
Začali jsme v hluché sezoně na podzim, ale i tak je zájem, lidé se sem učí jezdit – někdo přijede pro benzin a nakoupí sýry, jiný jede pro sýry. Naší výhodou je, že jsme přímo u dálnice. Hlavní je pro nás výroba, restaurace je jen doplněk, i když tady hodně produktů stihneme zpracovat. Děláme například grilovaný kozí sýr, který si návštěvníci oblíbili. V hitparádě jídel je na druhém místě, hned po brynzových haluškách.

O co je větší zájem? O kozí sýry, nebo o kravské?
Je to tak půl na půl.

Uvažujete o prodeji do okolních zemí? Třeba do Česka či Polska?
Uvidíme. Vyrábět jsme začali v říjnu, jednat s distribučními sítěmi až v lednu, kdy dozrály první sýry. Takže jednání probíhají.

Za kolik sýry prodáváte?
Kilo zrajícího kozího sýra vyjde na 25 eur (zhruba 615 korun), za kilo kravského zaplatíte 12 eur (zhruba 295 korun).

A kolik jste do svého projektu investovali?
Investice je 3,5 milionu eur, dva miliony jsme dali ze svého, na 1,5 milionu máme úvěry. Věříme, že se nám je podaří splatit do pěti let.

Jak dlouho to trvalo od nápadu až ke stavbě?
Nápad vznikl v létě 2010. Rok to v nás zrálo, ale pak jsem zjistil, že se prodávají pozemky u dálnice, všechny jsem obvolal a řekl jim, že jestli do toho chceme jít, musíme to koupit. Tím se vše urychlilo. Loni v březnu jsme začali stahovat ornici a v září jsme kolaudovali. Je to moderní budova, ale inspirovali jsme se lidovou tvorbou.

Jak často jíte sýr?
Každý den, musím ho totiž ochutnávat. Nejvíce si ale náš sýr vychutnám večer u televize. Dříve jsme si otvírali chipsy a podobné věci, dnes si nakrájíme kozí sýr, který namáčíme do medu.

  • Nejčtenější

Nápad se zrodil při vytahování slunečníku. Dnes je vyhledávaný profík

Po studiu na vysoké škole začal Ondřej Diviš pracovat jako trenér ve fitness centrech. Zjistil ale, že mnoho lidí chce...

Přidávají těm, co umí něco navíc. Kolik berou „ajťáci“ i další profese

Výroba a IT jsou obory, které takzvaně jedou. Tolik volných pozic jinde nenajdeme. Ne všude je však stejně zaplatí. Ve...

S penzí klesne příjem v průměru o 17 tisíc korun, spočítali experti

S odchodem do penze klesá razantně příjem. Podle odborných propočtů v průměru o 17 tisíc korun. Kdo nemá na důchod...

Jak ovlivňovat? Netlačit, ale postrčit, říká teorie s Nobelovou cenou

„Protřepat, ale nemíchat”, říká James Bond, když si objednává své Vodka Martini. V jeho případě jde z velké části o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Stará jednokoruna mu vydělala milion. Co víte o našich platidlech?

Jednokorunová bankovka z roku 1945 se prodala v internetové aukci za 1 250 000 Kč. Sbírat bankovky se tedy může...

TEST: Hodinky místo mobilu děti pohlídají i zabaví

Premium Co umějí chytré hodinky se SIM kartou pro děti? Nahradí mobil. Dá se na ně dovolat a většinou i sledovat jejich polohu...

Opatření bojkotuje stále více lidí, cítí se podvedeni, říká psycholog

Premium Doba covidová je už dlouhá. Zatímco při první vlně epidemie byli lidé v Česku většinou ukázkově disciplinovaní, nyní je...

Velké dilema třetí dávky: míchat, či nemíchat vakcíny?

Premium Posilující dávka očkování naráží na možnost volby. Řada Čechů řeší, kterou vakcínou si nechat svoji imunitu proti...

  • Další z rubriky

Financování rekonstrukce. Kdy využít spotřebitelský úvěr či americkou hypotéku

Premium Lidé se na podzim vracejí z chat a chalup a často se pouštějí do rekonstrukcí svých domovů. Jenže stavební materiál je...

Komentář: Kdo ty drahé byty kupuje

Úrokové sazby u hypoték rostou, podle odborníků budou zanedlouho atakovat 5% hranici. Rostou i ceny nemovitostí. Kdo...

Sázíte na sport? Nemusíte dostat hypotéku. Co vás může překvapit v bance

Premium Kdo právě teď potřebuje nově bydlet, je v situaci, kterou mu nelze závidět. Byty i domy na realitních serverech...

Tisíce domácností čeká zásek do rozpočtu, končí jim fixace hypotéky

V letech 2016 až 2017 se úroky u hypoték pohybovaly na úrovni dvou procent. Ti, kdo si tehdy zvolili pětiletou fixaci,...

Žilková: Byla jsem těhotná s Menzelem, potrat byl pro mě rozvodem s Bohem

Veronika Žilková překvapila informací o tom, že kdysi čekala dítě s Jiřím Menzelem. O nevěře manžela, vztahu s...

Moje tetování nad rozkrokem vyznívá vulgárně, stěžovala si paní

Nebylo tak úplně promyšleno, kvůli přemíře alkoholu vlastně nebylo ani zamýšleno. Tetování vyznívá explicitně sexuálně,...

Psychopati za volantem: pozor na dodávky, elektromobily a bouráky dvou značek

Beránci ve škodovkách a predátoři v bavorácích? Výběr auta o vás může prozradit víc, než byste možná chtěli. Ať už se...

Měli jsme zůstat točit v Sydney, říká Chris Hemsworth o práci v Praze

Australský herec Chris Hemsworth (38) v Praze natáčí pokračování akčního filmu Vyproštěn. V české metropoli by měl štáb...

Syna jsem viděl, když mu byly tři. Pak až v jeho padesáti, říká Ladislav Frej

Premium „Po představení neusnu. Je půl třetí ráno, sedím v kuchyni, chroustám piškoty bez lepku, piju mlíko a mudruju, co jsem...