Neděle 27. září 2020, svátek má Jonáš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 27. září 2020 Jonáš

Chemik, ekonom a stavbař rozjeli obří projekt. Chtějí prorazit se sýry

aktualizováno 
Tři Slováci se na dovolené domluvili, že začnou vyrábět kozí sýry. Koupili pozemek u Ružomberku a loni na podzim výrobu rozjeli. Prodej sýrů doplnili restaurací a benzinovou pumpou.

"Zatím jsme ve zkušebním provozu. Celý areál má pětačtyřicet zaměstnanců, z toho ve výrobě pracuje deset lidí," říká podnikatel Jozef Husarčík. | foto: Petr Tůma

Na Slovensku seženete ovčího a kravského sýru dostatek. Ale kozího ne. A přitom je o něj velký zájem. Dováží se však z Nizozemska, protože na Slovensku se vyrábí jen ve velmi malém množství.

Vizitka

Kdo je Jozef Husarčík

  • Narodil se 2. 5. 1961 v Ružomberku.
  • Vystudoval chemii na univerzitě v Bratislavě.
  • Pracoval v Bavlnárských závodech v Ružomberku a od roku 1990 podniká: s manželkou vytvořil úspěšnou síť obchodů s dámskou konfekcí, která se jmenuje MODA+.
  • Pustil se do podnikání v oblasti výroby sýrů společně se třemi kamarády u města Ružomberok.

"Tak jsme si řekli, proč ho dovážet, když se může dělat zde," říká Josef Husarčík, jeden ze tří podnikatelů, kteří loni v říjnu rozjeli v Ivachnové, u dálnice mezi Ružomberkem a Liptovským Mikulášem, obří projekt. Vybudovali sýrárnu vyrábějící sýry z kozího, ovčího i kravského mléka, restauraci se slovenskými specialitami, otevřeli pumpu, ale také dětský zoo koutek se zvířátky.

Jak to vzniklo? Jak jste na to přišli?
Celé to vzniklo na dovolené. Bavili jsme se s přáteli – jeden je ekonom, druhý stavbař, já jsem chemik – o kozím mléce. Velmi nás nadchla myšlenka začít ho zpracovávat. Došli jsme ale k závěru, že je to sezonní záležitost, a že je třeba k tomu něco přidat – výrobu sýrů z ovčího a kravského mléka, a nakonec jsme přidali i projekt restaurace.

Měl jste k tomu jako chemik blízko?
Vystudoval jsem sice chemicko-technologickou fakultu, mléku nerozumím, ale všechno se dá naučit, což jsem udělal. Kozí mléko je zázrak přírody, má úžasné imunologické vlastnosti a v kozím sýru se to ještě násobí. Na Slovensku jsou většinou velcí zpracovatelé mléka, a tak jsme si řekli: budeme takový střední segment. Dnes odebíráme asi dva tisíce litrů denně, což je 200 kilo sýra, kravského mléka zpracováváme dva až tři tisíce litrů. K tomu ještě tisíc litrů ovčího. Dohromady pět až šest tisíc litrů mléka denně, což je minimum pro návratnost našeho projektu. V budoucnu bychom si chtěli zabezpečit dodávku kozího mléka a vyrábět hlavně kozí sýry.

Kolik máte zaměstnanců?
Zatím jsme ve zkušebním provozu. Celý areál má pětačtyřicet zaměstnanců, z toho ve výrobě pracuje deset lidí. Až začne sezona, chtěli bychom jich mít víc. Spolupracujeme s farmou na Kysucích, kde mají 800 koz, ale poté, co jsme o sobě dali trochu vědět, se nám hlásí další chovatelé. Víme o třech, kteří se rozhodli pro budování nových chovů.

Zrající kozí sýry ve slovenské sýrárně v Ivachnové.

Zrající kozí sýry ve slovenské sýrárně v Ivachnové

Jaké sýry vyrábíte?
Zaměřujeme se na zrající kozí sýry – měsíční, tříměsíční a v budoucnu chceme dělat i šestiměsíční sýry. Ty potřebují speciální místnost, kde je přesná teplota. Sýr se musí každý den ošetřit. Je to umění… Z kravského sýra připravujeme zrající polotvrdý sýr typu gouda. Ten je ideální, když má tak šest týdnů. Dodáváme ho ochucený: s pažitkou, chilli, s česnekem. Takový sýr se na Slovensku nevyrábí.

Je tu sice hodně malých výrobců sýrů, ale pojem "slovenský sýr" se zúžil jen na korbáčiky či oštiepok z pařeného kravského mléka. Kvalitní sýr je ten, který projde procesem zrání, nechá se uležet. Je to složitější, ale my to chceme vyzkoušet a dělat pořádný sýr, žádný uniformní, který dozrává ve zrající fólii.

Máte otevřeno teprve pár měsíců. Jak se vám daří?
Začali jsme v hluché sezoně na podzim, ale i tak je zájem, lidé se sem učí jezdit – někdo přijede pro benzin a nakoupí sýry, jiný jede pro sýry. Naší výhodou je, že jsme přímo u dálnice. Hlavní je pro nás výroba, restaurace je jen doplněk, i když tady hodně produktů stihneme zpracovat. Děláme například grilovaný kozí sýr, který si návštěvníci oblíbili. V hitparádě jídel je na druhém místě, hned po brynzových haluškách.

O co je větší zájem? O kozí sýry, nebo o kravské?
Je to tak půl na půl.

Uvažujete o prodeji do okolních zemí? Třeba do Česka či Polska?
Uvidíme. Vyrábět jsme začali v říjnu, jednat s distribučními sítěmi až v lednu, kdy dozrály první sýry. Takže jednání probíhají.

Za kolik sýry prodáváte?
Kilo zrajícího kozího sýra vyjde na 25 eur (zhruba 615 korun), za kilo kravského zaplatíte 12 eur (zhruba 295 korun).

A kolik jste do svého projektu investovali?
Investice je 3,5 milionu eur, dva miliony jsme dali ze svého, na 1,5 milionu máme úvěry. Věříme, že se nám je podaří splatit do pěti let.

Jak dlouho to trvalo od nápadu až ke stavbě?
Nápad vznikl v létě 2010. Rok to v nás zrálo, ale pak jsem zjistil, že se prodávají pozemky u dálnice, všechny jsem obvolal a řekl jim, že jestli do toho chceme jít, musíme to koupit. Tím se vše urychlilo. Loni v březnu jsme začali stahovat ornici a v září jsme kolaudovali. Je to moderní budova, ale inspirovali jsme se lidovou tvorbou.

Jak často jíte sýr?
Každý den, musím ho totiž ochutnávat. Nejvíce si ale náš sýr vychutnám večer u televize. Dříve jsme si otvírali chipsy a podobné věci, dnes si nakrájíme kozí sýr, který namáčíme do medu.

  • Nejčtenější

Kvůli depresím si sáhla až na dno. Teď začala podnikat a je šťastná

Od dětství žila Pavla Šebková v zajetí úzkostí a depresí. Musela se dokonce vzdát studia na konzervatoři. Její...

Opětovné vypnutí ekonomiky by zabilo víc firem než to jarní, říká ekonomka

Exkluzivně Helena Horská je uznávaná analytička a hlavní ekonomka Raiffeisenbank. Se svým týmem zpracovává řadu ekonomických...

Co jsou „temné osobnosti“ a jak je rozpoznat

Psychologové se po léta snaží pochopit, jaké jsou hlavní osobní rysy, které člověka předurčují ke společensky...

Unikátní analýza čtyř tisíc hypoték: zjištění jsou mnohdy překvapivá

Premium Hypoteční trh zlevňuje a trhá rekordy. Jaká je ale realita při poskytování hypotečních úvěrů? Jak rychle je lze získat,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladší lidé si na penzi musí naspořit. Důchod od státu nebude nic moc

Demografická křivka je neúprosná. A důchodová reforma, která by její dopady na výši budoucích penzí snížila, je zatím v...

Sundej vlajku, nebo ti vypálíme dům. Agresivita demonstrantů v USA roste

Premium Demonstrace proti policejní brutalitě, jak to nazývají protestující i média, začínají být docela brutální i vůči...

Felák, flexit nebo chillovat. Slovník dnešní mládeže uvádí rodiče do rozpaků

Premium Ač to možná ani netušíte, nejspíš i kolem vás denně chodí shiperky, které flexí s teniskami nebo iPhonem, díky čemuž...

Prodlužte životnost filtru pevných částic. Stačí pár jednoduchých kroků

Premium Výměna filtru pevných částic stojí desítky tisíc korun, jeho čištění a renovace pět až patnáct tisíc korun. Těmto...

  • Další z rubriky

Hypotéky stále zlevňují, ale již mírně. Rekordní rok je na dosah

Hypoteční trh dál zlevňuje a trhá rekordy. Zájem o hypotéky byl v srpnu velmi vysoký. Banky poskytly hypotéky v objemu...

V novém životě mu brání stará hypotéka, kterou splácí jeho bývalá žena

Zajistit si vlastní bydlení s pomocí hypotéky či úvěru může být v některých životních situacích velký problém. Panu...

Unikátní analýza čtyř tisíc hypoték: zjištění jsou mnohdy překvapivá

Premium Hypoteční trh zlevňuje a trhá rekordy. Jaká je ale realita při poskytování hypotečních úvěrů? Jak rychle je lze získat,...

Pád úrokových sazeb pokračuje. Hypoteční trh má našlápnuto k rekordu

Navzdory koronavirové krizi hypoteční trh dál trhá rekordy. Červenec se s objemem poskytnutých hypoték za téměř 21,6...

Octavia za 3 500 korun: boj s krizí, chaos a riskantní sázka na superslevy

Octavia za 3 500 Kč měsíčně, Kodiaq za 4 899 Kč, Passat za něco málo přes 6 000 Kč… Ačkoli automobilkám docházejí...

Blíží se katastrofa, jež zastíní pandemii covidu-19, říká princ Charles

Britský princ Charles (71) vyzval v pondělí ke zlepšení boje proti klimatickým změnám, jejichž dopad podle něj zastíní...

Herec Petr Čtvrtníček se nakazil koronavirem, leží v nemocnici na JIP

Herec Petr Čtvrtníček (56) skončil kvůli covidu-19 v nemocnici. Minulý týden měl pozitivní testy, a když se mu...

Počet úmrtí bude stoupat. Podívejte se, jaké měla křivka zpoždění jinde

Počet úmrtí s nemocí covid-19 u nás poroste. Byť ještě není jasné o kolik. Příklady z jiných zemí jasně ukazují, že...

Nebudu všem po rozchodu ukazovat, jaká jsem čičina, říká Mottlová

Muž roku 2016 Josef Kůrka (28) nedávno oznámil rozchod s herečkou a modelkou Barborou Mottlovou (33). Fitness trenér...