Středa 17. srpna 2022, svátek má Petra
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 17. srpna 2022 Petra

Vymyslely, jak uchovat pečivo déle čerstvé a rozjely úspěšné podnikání

Zákazníci mu říkají Wrapáček. Je praktický i módní a šetří životní prostředí. Je funkční a díky němu chleba doma vydrží déle. Sestry Darja Blahutová a Lea Pajurková Duží na něj dokonce mají patent.

Darja Blahutová (vlevo) a Lea Pajurková Duží | foto: archiv Wrap Up

Jak vás to vůbec napadlo, vyrobit pytlík na chleba?
Darja: Původně to vlastně ani neměl být pytlík, a dokonce ani na chleba. Já jsem svému synovi šila do školy obal na svačinu, ale byl to spíše skládací ubrousek. Našla jsem i vhodnou textilii se zátěrem, aby svačinka vydržela čerstvá a nezašpinila aktovku. No a do toho se vložila moje sestra, začala mluvit o tom, že to je skvělý nápad, protože jí vadí, když se používá tolik igelitových sáčků.
Lea: Ještě víc mě rozčilovalo, že nám chleba doma plesnivěl, a když se člověk zamyslí, kolik tun jídla se vyhodí, tak mě napadlo, jestli by něco podobného nebylo vhodné i pro pečivo, možnost jak ho zabalit a uchovat.

A bylo?
Darja:
Šlo o to najít textilii, která dýchá, aby se pečivo nezapařilo a neplesnivělo, ale na druhé straně aby vlhkost propouštěla pomalu, aby pečivo nezačalo příliš rychle okorávat. Dnes je na trhu několik textilií se speciálním zátěrem, ale bylo těžké najít tu správnou. Navíc řešíte i to, aby se celý obal dal prát. Objednala jsem několik druhů speciálních látek, našila pytlíky, rozdala po rodině a kamarádkách. A začalo se testovat.

Jak testy dopadly?
Darja: Po několika měsících jsme našli to pravé, co nám vyhovovalo. Látku, ve které pečivo neplesnivělo ani rychle neosychalo.
Lea: Jenže narazili jsme na další problém. U látky, která se osvědčila, jsme musely získat atest, že je vhodná i pro potraviny. Ale to se naštěstí také povedlo.

Ušít pytlík pak už asi nebyl problém?
Lea: To jsme si taky nejdřív myslely, ale jednoduché to nebylo. Chtěly jsme, aby byl pytlík i pěkný, aby se líbil, takže kombinujeme vnitřní a vnější bavlněnou látku. Každá se ale chová jinak, každá se například jinak sráží. Musely jsme najít fintu jak látky sešít, aby se po prvním vyprání pytlík nezdeformoval. 
Darja: Nechci se chlubit, ale nakonec jsem na to i na svém starém šicím stroji přišla. Dnes máme na náš výrobek i patentovou ochranu.
Lea: Mimochodem, my jsme daly pytlíkům na chleba i módní aspekt. Já byla přesvědčená, že vystačíme se dvěma vzory, dnes už jich máme dvacet. Nezbylo nám, než vyslyšet přání zákazníků, kteří chtěli, aby jim pytlík ladil s kuchyní.

Darja Blahutová (53 let)

  • Vystudovala Střední ekonomickou školu ve Frýdku-Místku.
  • Po škole krátce pracovala na poště.
  • Od roku 1993 poskytuje účetní služby jako OSVČ.
  • V roce 2017 založila se svou sestrou firmu Wrap Up, která vyrábí a prodává speciální obaly na pečivo.
Darja Blahutová

O svém výrobku mluvíte hezky česky jako o pytlíku na pečivo, pro firmu jste ale zvolily obchodní jméno Wrap Up.
Darja: Přemýšlely jsme i nad českým názvem, ale Pytlík s.r.o., Pytlíkárna, Pytlíkov, to už existuje. Taky je naší ambicí prodávat do zahraničí, právě například testujeme, jak si náš obal poradí třeba s francouzskou bagetou.
Lea: Navíc nechceme zůstat jen u pytlíků. Zpočátku jsme o něm ani neuvažovaly, spíš jsme plánovaly plachetku, jako když si Honza balil buchty a šel s nimi do světa. Wrap Up znamená něco zabalit, takže to náš výrobek plně vystihuje.
Darja: Ale k počeštění už došlo, naši zákazníci začali používat název Wrapáčci a ujalo se to.

Prodáváte v e-shopu, dodáváte do obchodů. Nedávno jste ve Frýdku - Místku otevřely kamennou prodejnu. Nejsou to zbytečné náklady navíc?
Darja: E-shop zažil zatěžkávací zkoušku letos v lednu, kdy se na internetu objevily výsledky prvních testů našich pytlíků. Zkouškou tehdy prošla i celá rodina, která nám pomáhala nápor objednávek zvládnout.
Lea: Sídlo ve Frýdlantě nad Ostravicí pak už pro nás bylo malé. Potřebujeme kanceláře, místo pro kompletaci výrobků, expedici i e-shop. A když se naskytla možnost získat prostory bývalé galerie, neváhaly jsme a investovaly rodinné úspory do koupě části nemovitosti i do zařízení. A byla by škoda tady neotevřít prodejnu. Místo si o to v podstatě samo říká, nejen pěknou otevřenou dispozicí, ale i díky poloze. Jsme blízko náměstí a přímo naproti zámeckého parku.

Lea Pajurková Duží (49 let)

  • Vystudovala Vysokou školu zemědělskou v Brně.
  • Po škole pracovala v zahradnickém oboru.
  • Od roku 2004 se věnuje soukromému podnikání.
  • V roce 2017 založila se svou sestrou firmu Wrap Up, která vyrábí a prodává speciální obaly na pečivo.
Lea Pajurková Duží

Obě jste jednatelky. Jste vždy zajedno, co se týče chodu firmy?
Lea: Ale jo. (smích) Co potřebujeme a co je pro nás důležité, na tom se vždycky shodneme. Vlastně jsme se ještě nepohádaly.
Darja: Taky máme rozdělené úkoly. Šijí pro nás švadlenky z okolí a dvě chráněné dílny, takže já jim rozvážím nastříhaný materiál a kontroluji hotové výrobky. Kromě toho dělám sklady a účetnictví.
Lea: No a já mám na starosti obchod. Ze začátku to bylo hlavně o e- shopu, dnes dodáváme i do kamenných obchodů. Taky nabízíme pytlíky jako originální firemní dárky, takže zajišťuji speciální potisky a výšivky podle přání zákazníků.

Kde vidíte firmu za pět, za deset, za dvacet let?
Darja:
My už nejsme tak mladé. (smích) Máme za sebou teprve rok intenzivního podnikání, mě těší spokojení zákazníci i fakt, že jde o český výrobek. Všechno je české, látky, nitě, tkaničky i švadleny. A jako účetní mě samozřejmě těší, že jsme v černých číslech. (smích)
Lea: Už teď víme, že samotný pytlík stačit nebude, sortiment chceme rozšířit o ošatky, doplňky na stůl a pytlíky pro bezobalové nakupování.
Darja: V tom jsme měly ohromné štěstí i na kreativní zaměstnance, kteří s nadšením vymýšlejí a tvoří společně s námi. Jsme ve fázi – jak to říct – prototypů? Vymýšlíme, šijeme, zkoušíme. 
Lea: Nová generace obalů má určitě potenciál v mnoha segmentech, kuchyň je začátek.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Zápach z grilu, hluk sekačky i večírků. Právník radí, jak na sousedské problémy

Sousedy si nevybíráme, ale musíme vedle nich žít. Co když nás však obtěžují jejich letní grilovačky nebo bujaré...

Spořicí účty už zhodnotí vklady i o více než 5 procent. Kde úročí nejvíc?

Inflace meziročně stoupla na 17,5 procenta a nejspíš dál poroste. Základní úroková sazba, kterou se ČNB snaží krotit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Domácnosti mají podle odborníků revidovat své rozpočty hned teď

Vyšší šanci zvládnout aktuální zdražování mají ty domácnosti, které ho vezmou na vědomí. To mimo jiné značí revizi...

Očekávám těžký rok, rok a půl, říká ekonom Bezděk. Zdražování se mu zdá přehnané

Premium Vladimír Bezděk je uznávaný ekonom a investor. Má zkušenosti z České národní banky i korporátu a byl expert na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisícovka za registraci. Co (ne)musíme u lékaře platit

Účtuje si váš lékař roční poplatek? Požaduje úhradu doporučených vyšetření nebo péče? Jak je to s poplatky u lékaře a...

Porucha imunity je první známka, že je v našem životě něco špatně, říká lékařka

Premium Lidí s poruchami imunity přibývá. Příčinou je často špatný životní styl, což vede k vážným nemocem, třeba k rakovině....

Bude hůř. Považuji za férové sdělit to divákům předem, přiznal šéf ČT

Premium Inflace, energie, válka na Ukrajině a k tomu nízké koncesionářské poplatky. Současná situace postihla i Českou...

První díl rozhovoru s Shopaholicadel: Práci neseženu, každý den můžu umřít!

Premium Rozhovorům se dlouho úspěšně vyhýbala, nyní ale udělala výjimku a Expresu poskytla exkluzivní sondu do své duše....

  • Další z rubriky

Domácnosti i firmy musí začít šetřit, bude to hodně bolet, říká ekonom

To, co přijde v následujících dvanácti měsících, bude mít podle šéfa skupiny Partners Petra Borkovce brutální dopady do...

Přes tisíc projektů a hektolitry zmrzliny. Malá firma nastartovala po covidu

Opustil práci v korporátu a začal podnikat. Zaměřil se na softwarovou podporu fyzických eventů. Jenže covid přinesl...

Svěží pití na tři je ZON. Rodinná firma utrží ročně téměř 100 milionů

Slunce svítí, teplý vzduch voní po šťavnatých malinách a zralých jablkách, někde v dáli šumí voda. Ne, neležím v sadu...

Jak poznat organizaci, v níž vám hrozí role obětního beránka

V organizacích a firmách se řeší problémy různě. Buď tak, že se snaží co nejrychleji odhalit „viníka“ a obětního...

Bude hůř. Považuji za férové sdělit to divákům předem, přiznal šéf ČT

Premium Inflace, energie, válka na Ukrajině a k tomu nízké koncesionářské poplatky. Současná situace postihla i Českou...

K vulgárnímu nápisu musela tatéra přemluvit sexem. Teď ho chce pryč

Její nápad se v salónech nikomu nelíbil. Žádný tatér s ním nechtěl mít nic společného, tak moc nápis svou nositelku...

Herečka Anne Heche zemřela, nepřežila následky zranění po autonehodě

Třiapadesátiletá herečka Anne Heche zemřela. Uvedla to její přítelkyně Nancy Davisová. Herečka skončila v nemocnici v...

Stav herečky Anne Heche je téměř beznadějný. Má vážně poškozený mozek

Herečka Anne Heche (53) s největší pravděpodobností nepřežije nehodu, při níž autem narazila do dvoupodlažní budovy v...

Rýn během pátku přestane být splavný. Ekonomické dopady pocítí celá Evropa

Hladina řeky Rýn v německé oblasti Rheingau podle úřadů v pátek klesne na kritickou úroveň, na klíčovém místě naměří už...