Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Americká potravinová revoluce. Úřady tlačí jasnější značení, průmysl se brání

  15:00
Zákony Spojených států amerických zatím nevyžadují, aby výrobci uváděli nutriční upozornění pro spotřebitele na přední straně obalů potravin. To by se však mohlo změnit. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv FDA nyní intenzivně pracuje na vývoji etiket, které by výrobci měli používat již od roku 2027. Potravinářským společnostem se krok ale nelíbí. Raději by se spolehly na seberegulaci a dovolávají se ústavy.

Regál s pochutinami v obchodě jednoho ze supermarketů v New Yorku (16. července 2022) | foto: Profimedia.cz

Když ve Francii vstoupíte do obchodu s potravinami, na přední straně většiny balených potravin uvidíte zelené, žluté nebo červené označení: zelené „A“ znamená nejzdravější potraviny, červené „E“ pak značí ty nejméně výživné.

Na druhé straně zeměkoule v Chile značky používají na balených potravinách zase ikonu podobající se semaforu. Značka „stop“ například spotřebitele varuje, že potravina obsahuje velké množství cukru, soli, nasycených tuků anebo kalorií.

V současné době více než tucet zemí celého světa vyžaduje, aby společnosti zákazníky na přední stranu obalů potravin jasně informovaly štítky s uvedenými nutričními hodnotami. Ne tak v Americe. Tam se dosud na „schovaných“ etiketách označují pouze rizikové živiny, jako je cukr nebo sodík. Informaci přinesl deník The Guardian.

Kdo tomu rozumí?

Po většinu lidské historie bylo největším problémem potravinářského průmyslu zajistit dostatek výživných a bezpečně konzervovaných potravin pro celoroční výživu všech lidí. „Industrializace zásobování potravinami tento problém vyřešila pro většinu světa, a rozhodně pro většinu vyspělého světa,“ říká Amy Bentleyová, profesorka potravinářských studií na newyorské univerzitě.

V 70. letech 20. století začalo mnoho potravinářských společností dobrovolně tisknout na obaly údaje o výživových hodnotách. V roce 1993 je začal vyžadovat i sám Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Navzdory označování však počet onemocnění souvisejících se stravou nadále rostl.

Některé potraviny mohou být návykové, zjistili vědci. Prosazují jejich značení

V současné době umírá v USA na nemoci související se stravou více než milion lidí ročně. V roce 2006 proto nezisková organizace zabývající se ochranou spotřebitelů a potravinářskou politikou Centrum pro vědu ve veřejném zájmu (Center for Science in the Public Interest, CSPI) podala u FDA občanskou petici. V ní žádala, aby úřad vyžadoval označování potravin na přední straně obalu. Současné označení výživových údajů na zadní straně obalu je podle ní nejasné a snadno se ignoruje. K jeho interpretaci je navíc zapotřebí vysoká úroveň matematických a nutričních znalostí.

„Lidé mají problém s interpretací procentuální denní hodnoty živin,“ potvrzuje Marissa G. Hallová, profesorka z univerzity v Severní Karolíně. Nové označení na přední straně obalu je podle ní obrovskou příležitostí, jak vyrovnat podmínky a zpřístupnit tyto informace lidem.

Jihoamerický vzor

Když počátkem jednadvacátého století v USA rostly tlaky na jasnější označování živin v potravinách, vyvíjeli zastánci výživy v Latinské Americe jiný systém označování. V roce 2016 zavedlo první varovné nutriční označení na světě Chile. Byl to černý štítek ve tvaru stopky. Ten společnosti musely na zboží přidávat, pokud potravina překročila dostatečně vysokou hranici cukru, soli, nasycených tuků nebo kalorií.

Výzkumníci v Jižní Americe totiž zjistili, že nejúčinnější jsou taková nutriční varování, která spotřebitelům interpretují informace (například uvádějí „vysoký obsah sodíku“ nebo „nadbytek sodíku“ namísto „570 mg sodíku“) a používají ikony. V rychlém sledu začaly po vzoru Chile podobné varovné etikety zavádět Peru, Uruguay, Mexiko, Argentina a Kolumbie.

Amerika se ale stále bránila. „Etikety by neměly ve spotřebitelích vyvolávat zbytečný strach prostřednictvím zdravotních varování a symbolů nebo jinak podporovat vyhýbání se složkám potravin nebo přídatným látkám, které byly potvrzeny jako bezpečné federálními regulačními orgány,“ napsaly v roce 2022 dvě mocné americké průmyslové skupiny: Asociace spotřebitelských značek a Asociace potravinářského průmyslu.

Strašáci v jídle. Jsme národ zmanipulovaný prodejci výživy, říká doktor Fořt

Podle nich interpretační systémy, jako je semaforová symbolika pracující s červeným a zeleným světlem, vzbudí ve spotřebitelích zbytečný strach na základě jediné limitující živiny, aniž by poskytly smysluplné informace o tom, jak by daná potravina mohla zapadat do celkového vzorce zdravého stravování. Asociace poté doporučily, aby se úřady spíše zaměřily na vzdělávání spotřebitelů a vedly je k porozumění stávajícího systému značení.

Zastánci jasnějšího označování potravin však jejich přístup kritizují. „Potravinářský průmysl se ve velké míře opírá o stejné metody, které použil tabákový průmysl, když se bránil regulaci. A jednou z věcí, kterou rádi dělají, je navrhování samoregulace,“ říká Lindsey Smith Taillieová, profesorka výživy na univerzitě v Severní Karolíně. „Je to jejich způsob, jak ovládnout systém označování, aniž by to mělo nějaké smysluplné důsledky.“

Politika jsou peníze

FDA měl zveřejnit nová pravidla pro označování již v prosinci 2023. Nakonec posunul svůj vlastní termín na červen 2024. Pokud se tak stane, zašle podklady do Bílému domu, kde Úřad pro řízení a rozpočet rozhodne, zda je před jejich finalizací pošle k veřejnému připomínkování.

„To je opravdu kritická fáze, protože v té chvíli se potravinářský průmysl začne setkávat nejen s FDA, ale i s Bílým domem. Budou podotýkat, že by se vše mělo pozdržet a nic neměnit tak blízko voleb,“ podotkla Eva Greenthalová, vedoucí politická pracovnice Centra pro vědu ve veřejném zájmu.

Některé potraviny mohou být návykové, zjistili vědci. Prosazují jejich značení

Výsledek voleb by mohl průběh označování amerických potravin výrazně změnit. Pokud zvítězí Trump, FDA pravděpodobně úsilí o změnu označování zmrazí. Pokud vyhraje Biden, bude FDA pravděpodobně nadále postupovat podle plánu. Vydá konečné stanovisko a poté stanoví velkým korporacím a malým podnikům lhůtu pro zahájení tisku etiket. To ale obvykle trvá dva až tři roky.

Až FDA vydá pravidlo, potravinářské společnosti a obchodní sdružení pravděpodobně zažalují úřad za porušení svých práv vyplývajících z prvního dodatku americké ústavy. To by mohlo zavedení nových etiket ještě více protáhnout.

„Bez ohledu na to, zda jsou v Bílém domě republikáni nebo demokraté nebo zda mají v rukou Senát či Sněmovnu reprezentantů, potravinářský průmysl se bude snažit proces zdržovat, popírat vědecké poznatky a ovlivňovat zákonodárce a regulační orgány,“ uzavřela pro The Guardian Greenthalová.

Autor:

100 tun za hodinu. Na Hané mají unikátní kombajn

  • Nejčtenější

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český e-shop s kosmetikou má potíže. Objednávky neřeší, na maily nereaguje

Na český e-shop s biokosmetikou Biooo se v posledním měsíci hrne kritika. Po více než pětadvaceti letech bezproblémového fungování si na jeho služby nyní stěžují mnozí zákazníci. Ti již několik týdnů...

23. července 2024  12:02

John Deere už nechce být woke. Podlehl tlaku konzervativců a řadí zpátečku

Přední americký výrobce zemědělských strojů John Deere se rozhodl ustoupit od svých iniciativ v oblasti podpory rozmanitosti. Podlehl tak tlaku, který se vůči němu v posledních měsících vyvinul na...

20. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za všechno mohou turisté. Řecký ostrov Santorini nemá vodu, víno ani klid

Ačkoliv je řecké hospodářství do značné míry závislé na cestovním ruchu, ne všichni domorodci jsou z turistů nadšení. Vinaři na řeckém ostrově Santorini si například stěžují na to, že kvůli turismu...

21. července 2024

Čína zprovoznila revoluční solární elektrárnu. Dokáže proud vyrábět i v noci

Už na konci letošního roku by se měla do provozu dostat první dvouvěžová (twin-tower) solární elektrárna na světě. Nachází se v Číně a ročně zvládne vyrobit až 1,8 miliardy kWh energie. Převratnou...

27. července 2024

Češi ročně vyhodí tisíce tun textilu. Zrecykluje se asi 15 procent, říká expertka

V Česku se znovu použije či zrecykluje přibližně 15 procent textilu, který se vyhodí, řekla ČTK analytička Institutu cirkulární ekonomiky (INCIEN) Andrea Veselá. Export použitého textilu podle ní...

27. července 2024  9:18

Turisté, nebo místní? Starosta Barcelony má jasno, zvyšuje daň pro návštěvníky

Hlavní město Španělska, stejně jako mnoho dalších turistických cílů, hledá rovnováhu mezi turismem a zájmy místních obyvatel. Nyní město plánuje zvýšit turistikou daň pro návštěvníky, kteří sem...

27. července 2024

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....