Některé potraviny mohou být návykové, zjistili vědci. Prosazují jejich značení

Autor:
  15:00
Závislost na průmyslově zpracovaných potravinách postihuje 14 procent dospělé populace a asi 12 procent dětí. Ukázaly to výsledky nejnovější celosvětové studie. Vědci proto nyní vyzývají, aby některé výrobky byly označeny jako návykové. Způsob, jakým někteří lidé tyto potraviny konzumují, může totiž splňovat kritéria pro diagnózu poruchy způsobené užíváním návykových látek. Autoři zprávy vyzývají k dalšímu výzkumu této problematiky.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nedávná analýza, jejíž výsledky právě publikoval časopis British Medical Journal, zjistila, že existuje přímá spojitost mezi konzumací průmyslově zpracovaných potravin a špatným zdravotním stavem. Včetně zvýšeného rizika rakoviny, nárůstu hmotnosti nebo srdečních onemocnění. Analýza 281 studií z 36 různých zemí světa navíc odhalila, že závislost na těchto potravinách se podle odhadů vyskytuje u 14 procent dospělých a 12 procent dětské populace.

Mezi chování, které by mohlo splňovat kritéria návykovosti, podle odborníků patří především intenzivní chutě, abstinenční příznaky, menší kontrola nad příjmem a jejich pokračující konzumace navzdory obezitě, poruchám příjmu potravy, horšímu fyzickému a duševnímu zdraví a nižší kvalitě života, uvedli.

Celosvětová spotřeba těchto výrobků však stále prudce stoupá. Jen ve Spojeném království a USA nyní tyto poživatiny tvoří více než polovinu průměrné stravy běžného člověka. Vědci uvedli, že pokud by některé potraviny s vysokým obsahem sacharidů a tuků byly oficiálně klasifikovány jako „návykové“, mohlo by to přispět ke zlepšení zdravotního stavu prostřednictvím změn v sociální, klinické a politické politice.

Je třeba další výzkum

Odborníci uvedli, že pokud by se tak stalo, mohlo by to přispět ke zlepšení zdravotního stavu populace. „Platnost a klinický význam závislosti na jídle se stále více potvrzuje,“ uvedla Ashley Gearhardtová autorka studie a profesorka psychologie na michiganské univerzitě v USA. „Tím, že uznáme, že některé druhy zpracovaných potravin mají vlastnosti návykových látek, můžeme přispět ke zlepšení globálního zdraví,“ říká odbornice.

Průmyslově zpracované potraviny

jsou potraviny komerčně vyrobené tak, aby se zjednodušila nebo zlevnila jejich výroba, skladování, příprava nebo konzumace. Zároveň se také upravuje jejich chuť. Tyto potraviny mohou být upraveny jak mechanicky (například mleté maso) anebo chemicky, kdy se do nich přidávají nejrůznější přísady jako konzervanty, barviva, sladidla či texturanty.

Mezi průmyslově zpracované potraviny patří například mražená pizza, sycené a slazené nápoje, slané balené potraviny, sladkosti, balené pečivo a kupované tyčinky (čokoládové, müsli, energetické) margaríny a kupované pomazánky, instantní nudle, sáčkové čaje a instantní káva, párky nebo jiné uzeniny.

Autoři studie dodali, že by tento krok také podpořil další výzkum v oblasti. Někteří odborníci v poslední době totiž naznačují, že právě tyto výrobky jsou nespravedlivě démonizovány. Všichni odborníci však svorně tvrdí, že je naléhavě zapotřebí dalšího výzkumu, abychom pochopili potenciální důsledky průmyslově zpracovaných potravin pro globální zdraví.

„Vzhledem k tomu, jak jsou tyto potraviny rozšířené a tvoří 58 procent kalorií zkonzumovaných ve Spojených státech, nevíme toho ještě mnoho,“ říká spoluautorka studie Alexandra DiFeliceantoniová, odborná asistentka na Fralinově institutu biomedicínského výzkumu v USA.

Jako tabák či alkohol

„Rafinované sacharidy nebo tuky vyvolávají v mozkovém striatu podobné hladiny extracelulárního dopaminu, jaké jsou pozorovány u návykových látek, jako je třeba nikotin nebo alkohol,“ uvedli vědci z USA, Brazílie a Španělska. Podle nich jsou na základě těchto behaviorálních a biologických paralel potraviny, které tělu dodávají vysoké množství rafinovaných sacharidů nebo přidaných tuků, silným kandidátem na návykovou látku.

Autoři studie zároveň dodávají, že rychlost, s jakou se tyto potraviny dostávají do střev, může také hrát roli v jejich návykovém potenciálu. K jejich návykovosti mohou podle nich přispívat také potravinářské přídatné látky. I když třeba zlepšují pocit v ústech, samy o sobě pravděpodobně návykové nejsou, mohly by se stát silnými zesilovači účinků látek ve střevech,“ píše se ve studii. Vědci ale také zdůraznili, že ne všechny potraviny mají návykový potenciál.

Závěr studie je však jednoznačný. Ačkoli je zapotřebí dalšího výzkumu, průmyslově vyráběné potraviny s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů a tuků lidé zjevně konzumují návykově a jednoznačně vedou ke škodlivým zdravotním následkům. „Pochopení těchto potravin jako návykových by mohlo vést k novým přístupům v oblasti sociální spravedlnosti, klinické péče i politického přístupu k této problematice, uzavírá studie podle The Guardianu.

Přesun výroby do USA nechystáme, s Trumpem se EU dohodne, věří šéf Linetu v USA

Nejčtenější

Drát, který odpojil polovinu Čech. ČEPS zveřejnil snímky poškozeného vedení

Provozovatel přenosové soustavy ČEPS zveřejnil ve čtvrtek poprvé i snímky poškozeného vedení V411. Pád fázového vodiče na něm odstartoval minulý týden řetěz událostí, jehož výsledkem byl výpadek...

OBRAZEM: Kam se hrabe mandelinka. Německou úrodu ničí nebezpečný druh hmyzu

Německo se potýká s bramborovou nákazou, kterou roznáší muška jménem žilnatka rákosní. Hmyz kromě brambor napadá i další plodiny, jako je cukrová řepa nebo rebarbora. Některým pěstitelům hmyz...

Malí živnostníci doplácejí na výdejní boxy. Přicházejí o balíky i o peníze

Obliba výdejních boxů v Česku roste a speciálních schránek pro převzetí zásilek přibývá ve větších městech i na vesnicích. Na rozvoj boxů však doplácejí menší živnostníci, jejichž provozovny slouží...

Blackout byl pro sklárnu na hranici katastrofy, nakonec přijde „jen“ o miliony

Novoborská sklárna Crystalex CZ vyčísluje škody po pátečním rozsáhlém výpadku elektřiny, půjdou do milionů korun. K tavení skla využívá sklárna na rozdíl od jiných výhradně elektřinu.

Dýšková kultura se mění. Zákazníky dnes do spropitného tlačí technologie

Spropitné je v dnešní době stále větší věda. Zatímco ještě před pár lety jej dávali spokojení zákazníci hotově přímo číšníkům či barmanům, dnes si o něj stále častěji říká dotyková obrazovka u...

Uhelná párty neskončila. Banky nadále podporují fosilní paliva, říká zpráva

Navzdory cílům a změnám klimatu se v poslední době opět zvýšily objemy peněz proudících do uhelného průmyslu. Přitom ještě před čtyřmi lety na klimatické konferenci COP26 ve skotském Glasgow velcí...

12. července 2025

Fico žádá dohodu o ruském plynu. Sankce je ochotný blokovat i za cenu obří krize

Slovensko chce do úterý dohodu s Evropskou unií ohledně požadavků Bratislavy k plánu Evropské komise (EK) postupně do konce roku 2027 zastavit dovoz ruského plynu do EU, uvedl slovenský premiér...

12. července 2025  11:37

Šampaňské orgie deset kilometrů nad zemí. Emirates lákají na degustační menu

Letecká společnost Emirates poprvé vytvořila pro pasažéry palubní menu spárované se šampaňským. Na osmnácti nových chodech kombinovaných s láhvemi Moët & Chandon pracoval tým kuchařů více než rok,...

12. července 2025

Olivy mizí ze stromů i obchodů. Řecký poklad drtí sucho a zloději

Produkce oliv a olivového oleje je spjatá s řeckou kulturou po staletí. Nyní ovšem i tato nenáročná plodina zažívá krizi, protože stromy nezvládají radikální změnu klimatu. Nedostatkové zboží navíc...

12. července 2025

Bulhaři předstihli Čechy, příští rok zavedou euro. Proč ho chtějí a čeho se obávají?

Skoro dvě dekády od připojení do Evropské unie Bulharsko přijme evropskou měnu. Bulhaři začnou eurem platit už od ledna příštího roku. Slibují si od něj hlavně snížení propastného rozdílu v příjmech...

12. července 2025

Jako organizovaný zločin. Zakázaných pesticidů přibývá, pašují se z Bulharska

Evropská data podle agentury Reuters ukazují, že nejméně 14 procent přípravků na ochranu rostlin v EU je nelegálních, před deseti lety byl přitom tento podíl 10procentní. Za vzestupem stojí...

11. července 2025

Humbuk kolem Zaklínače 4. Akcie vývojářů posilují, za rok dvojnásobně vyrostly

Ačkoliv čtvrtý díl oblíbeného Zaklínače vyjde nejdříve za dva roky, zájem o akcie studia CD Projekt je v posledních týdnech obrovský. Jen za letošek se cena akcií polské společnosti zvýšila o 40...

11. července 2025

Electrolux pod tlakem: Evropská pokuta se blíží, firma odpovědnost nepřehodí

Společnost Electrolux dlouhodobě staví svou značku na principech udržitelnosti. V kampaních zdůrazňuje používání recyklovatelných materiálů, ekologicky šetrných technologií a podporu cirkulární...

11. července 2025  10:45,  aktualizováno  16:09

Prodeje piva v USA stagnují. Vítězná je jediná značka, vsadila na nízké kalorie

Pivo má za sebou na americkém trhu špatný rok, během něhož prodeje velkých značek neustále klesaly. Jedna světlá výjimka se ale přece jen našla. Je jí značka Michelob Ultra, která uspěla s nabídkou...

11. července 2025  15:07

Prodejce módy Zalando koupil rivala About You. Chce posílit na evropském trhu

Němečtí internetoví prodejci módy Zalando a About You dokončili dříve oznámené spojení. Slibují, že společně pokryjí větší podíl evropského trhu s módou. O dokončení spojení obou firem, které...

11. července 2025  14:36

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bateriová úložiště jako pojistka proti blackoutu. Spojené státy mají náskok

Změna klimatu způsobuje vlny veder, navzdory tomu se otevírají nová datová centra a další kryptoměnové doly. Tyto nové vysavače elektřiny však v USA přicházejí současně s instalací velkých...

11. července 2025  12:51

Bitcoin láme rekordy, překonal už 118 tisíc dolarů. Rostou i další kryptoměny

Cena bitcoinu v pátek překonává jeden rekord za druhým. Poté, co během dopoledne posílila zhruba o sedm procent, překonala už hranici 118 000 dolarů (2,49 milionu korun). Výrazně zpevňují i další...

11. července 2025  12:08
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.