Koronavirus
Sledovat další díly na iDNES.tvDucasse je jednou z největších hvězd světové gastronomie a bezpečnostní pravidla přijatá kvůli epidemii covidu-19 se bezprostředně dotýkají jeho podnikání, napsala agentura AP.
Pro svou restauraci Allard na levém břehu Seiny proto zakoupil ventilační technologii za 50 000 eur (1,3 milionu Kč), která má přenosu infekce mezi hosty zabránit.
Systém se sérií filtrů zpomaluje pohyb molekul vzduchu až dvacetkrát a nasává je dříve, než by se spolu s dalšími částicemi mohly rozšířit v interiéru.
„Tohle je jedna z nejmenších restaurací v Paříži, a proto jsme se rozhodli systém zavést tady, protože pravidla o udržení odstupu by znamenala takové snížení kapacity, že by byl provoz téměř nemožný,“ řekl Ducasse. „S novým systémem bude vzduch u každého stolu skoro jako na operačním sále,“ dodal.
„Pokud jste nositelem viru, tak i lidé sedící vedle vás budou v naprostém bezpečí,“ je přesvědčen jeden z autorů návrhu ventilačního systému Arnaud Delloye.
Systém ve Francii schválil a doporučil k užívání státní úřad pro zdraví a bezpečnost práce (INRS). Někteří odborníci ale o jeho funkčnosti přesvědčení nejsou.
„Obecně lze říci, že interiérová ventilace se vstupy u stropu neovlivní proudy vzduchu mezi dvěma lidmi, kteří budou spolu sedět u stolu a povídat si,“ tvrdí Julian W. Tang z britské univerzity v Leicesteru.