Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První koupaliště na jihu Moravy v sobotu zahajují sezonu, většina za týden

  16:19
Počasí tomu sice moc nepřeje, ale už tuto sobotu se otevírají první koupaliště v Jihomoravském kraji. Konkrétně ta brněnská, Riviéra a Zábrdovice. Školáci tady mají tradičně v dopoledních hodinách po celý červen vstupné zdarma.
Brněnské koupaliště Zábrdovice se návštěvníkům otevře v sobotu 25. května 2024.

Brněnské koupaliště Zábrdovice se návštěvníkům otevře v sobotu 25. května 2024. | foto: Starez-sport

Jinak se ceny na dvou zmíněných koupalištích v Brně nemění. Celodenní vstup na Riviéru vychází i tak vůbec nejdráž – pro dospělého na 300 korun, děti od šesti do čtrnácti let platí polovinu, nejmladší návštěvníci plavou zdarma.

V týdnu od 10. do 16. června se koupaliště Riviéra promění v rozlehlý sportovní park. Hlavní lákadlem je atrakce zipline, kdy se návštěvník zavěšený na laně spustí z hlavní budovy až na druhou stranu bazénu.

„Dále bude možné vyzkoušet širokou škálu dovedností, od střelby na cíl, discgolf, boulderingovou stěnu, zorbingové koule, balanční schopnosti až po nejrůznější sporty,“ líčí Michaela Dittrichová, mluvčí městské společnosti Starez-sport, která areál provozuje.

Největší brněnské koupaliště Riviéra je připravené k provozu. Veřejnosti se otevírá už v sobotu 25. května 2024.

I během nadcházející letní sezony jako loni ale pokračují stavební práce na velkém městském okruhu v ulici Bauerova, což pro návštěvníky Riviéry znamená komplikace. Parkovat se má opět ve sportovním areálu za Anthroposem. Cesta za osvěžením z rozpáleného auta dál povede po cyklostezce podél řeky Svratky, přes pochozí lávku až k hlavním pokladnám.

„Pro vjezd stačí ukázat čipové hodinky, jednorázovou vstupenku nebo zaplatit vratnou zálohu 200 korun, která se odečte na pokladně při placení vstupu,“ popisuje Dittrichová. Autobusová zastávka Riviéra linky 84 je obsluhovaná a po přejití přechodu se člověk octne hned u pokladen.

Cesta z koupaliště je ale složitější a rozhodně je lepší se vybavit pevnými boty, protože koridor pro chodce směrem k zastávce tramvají v Pisárkách i opačným k velodromu vede po štěrku či blátem. Pro kočárky ani vozíčkáře to také není uzpůsobené.

Navíc lze narazit i na auta, která stojí v místě, kudy by měl člověk jít, jinde zas mohou návštěvníky zmást neaktuální cedule, které na plotech při různých přesunech zůstaly. Obě místa jsou vzdálená deset až patnáct minut chůze.

„Přístup na koupaliště se bude během sezony měnit s ohledem na převod z průchodu vedle náhonu na druhou stranu po ulici Křížkovského,“ doplnila navíc Anna Dudková z tiskového oddělení brněnského magistrátu.

KoupalištěDatum otevřeníCena (základní/zlevněná)
Riviéra (Brno)25. května300/150 Kč
Zábrdovice (Brno)25. května195/95 Kč
Kraví hora (Brno)27. května200/100 Kč
Brno-jih1. června190/100 Kč
Vyškov1. června150/130 Kč
Znojmo1. června130/100 Kč
Břeclav1. června120/60 Kč
Mikulov1. června170/120 Kč
Královopolská (Brno)1. června250/150 Kč
Kuřim13. června125/100 Kč
Letovice22. června90/50 Kč
Hustopečesrpen155/120 Kč

Od pondělí pak otevře brány koupaliště na Kraví hoře. „Návštěvníkům jsou k dispozici nové cesty, opravené schodiště a nové sítě i kůly u plážového volejbalu,“ přibližuje mluvčí městské části Brno-střed Michal Šťastný s tím, že novinkou je také vyšší počet míst u občerstvení a systém objednávek u stánků. I tady vstupné nemění.

Hlavní radovánky vypuknou příští sobotu, tedy na Den dětí, kdy přivítá plavce většina koupališť. Včetně biotopu v Brně-jih, kde opravili například povrchy kolem bazénu.

„Práce za necelých deset milionů korun zahrnovaly rekonstrukci dna, nový systém hráze i vytrhání starých rostlin a vysazení nových. S ohledem na to, že rostliny, které vodu čistí, jsou teprve malé, očekávám největší přínos do kvality vody v příštím roce,“ přibližuje Pavel Svrčina, ředitel příspěvkové organizace, která se o koupaliště stará.

V Mikulově loni zpřístupnili zrekonstruované koupaliště, které prý bylo samo o sobě velkou novinkou. „Proto pro letošní rok žádné další změny nechystáme a návštěvníci se můžou těšit na krásný zrekonstruovaný areál s několika bazény, atrakcemi pro děti, beachvolejbalovým hřištěm a písečnou dunou s chladivým pískem,“ zve mluvčí města Markéta Ničová. Na den vysvědčení, tedy 28. června, sem mají děti do patnácti let vstupné zdarma.

Koupaliště Královopolská Brno vstupenkou zdarma potěší nejmenší plavce hned na Den dětí. A taky novou nafukovačkou, houpačkou banán. Zdražení je tady nepatrné, ale i tak patří k nejdražším na jihu Moravy, vyšší ceny tu platí o víkendu, kdy dospělý vytáhne z peněženky 250 korun a čtyřčlenná rodina 700 korun.

V Hustopečích se protahuje rekonstrukce

Na Den dětí uvítají vodychtivé návštěvníky i ve Vyškově, Břeclavi nebo Znojmě. Naopak počkat si musejí lidé v Letovicích na Blanensku nebo v Hustopečích u Brna, kde koupaliště od podzimu za 20 milionů rekonstruují. Opravují technologii a obnovují bazénové vany a dodatečně do projektu přidali výměnu tobogánu a skluzavky, kvůli čemuž práce nabraly zpoždění.

„Současně jsme zjistili, že přestože bude skluzavka vizuálně stejná, technologicky bude odlišná a bude potřebovat hlubší dojezdový prostor. Museli jsme začít kopat v místech, kde jsou odtoková potrubí, která jsme museli také kompletně překopat. A takových krizových míst se tu našlo víc,“ vysvětluje ředitel městské organizace zastřešující sportoviště Aleš Proschek. Termín otevření je proto s otazníkem, každopádně to bude nejdříve v srpnu. V červenci se tu dá plavat alespoň v krytém bazénu.

V těchto dnech napouští bazén v Kuřimi, předpoklad otevření je ve čtvrtek 13. června. „V rámci oslav 60 let od získání statusu města jsme připravili akci pro rodiny – děti za kačku. Ta je ostatně již nyní v platnosti i do vnitřní části,“ přibližuje manažer a jednatel společnosti Wellness Kuřim Jan Sojka.

Znamená to, že dítě do patnácti let v doprovodu dospělé platící osoby má vstupné jen za jednu korunu na libovolný čas, akce ale platí jen do 16. června. Cenu zvýšili proti loňsku asi o 20 procent. „Stokoruna nám již nepokryla náklady spojené s energiemi, s vodou a její úpravou, vzorkováním anebo náklady na brigádníky,“ vysvětluje Sojka. I tak ale patří k těm nižším kvůli letitému zázemí a stavu. V budoucnu čeká koupaliště velká rekonstrukce.

Plovárna slaví dvacetiny, na začátku stála načerno

Rozlehlý areál plovárny Louka ve Znojmě s kapacitou 2 800 návštěvníků vyrostl v sousedství starobylého kláštera, dominanty jižní části města, což bylo i důvodem, proč v minulosti vadil ekologům i Okrašlovacímu spolku. Ten ostatně podal stížnost krajskému úřadu, sám předseda Lubomír Černošek záměr označil za barbarský zásah. Přesto plovárna za 200 milionů korun s dvěma bazény, toboganem, skluzavkou a brouzdalištěm v červnu 2004 otevřela.

Po dvou letech se však přišlo na to, že je kvůli chybě úředníků v provozu bez platného stavebního povolení a je v podstatě černou stavbou. Město se hájilo tím, že pracovníci stavebního odboru nechybovali a na vině je různý výklad zákona.

V rámci letošního dvacátého výročí se chystá výstava velkoformátových fotografií dokumentující tehdejší výstavbu. Od poloviny června se fotky objeví na oplocení plovárny.

„Krom toho máme na první červnový den připravené překvapení zejména pro děti. Čeká je zábavný den s kejklířem Jonášem a jeho pohádkovými kamarády. Děti se mohou těšit na divadelní představení, písničkové pásmo i diskotéku, ale také na různé workshopy, například pro malé kuchtíky nebo třeba na kovářskou dílnu. Vstupné na akci je zdarma,“ pozval mluvčí města Pavel Kovařík.

Loni na konci prázdnin vedle plovárny otevřel i nový krytý bazén za zhruba 350 milionů korun.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Děti, které zemřely u Vyškova, nebyly v autosedačkách. Řidič je ve vazbě

8. června 2024  18:05,  aktualizováno  10.6 15:18

Děti, které zemřely při dopravní nehodě v pátek večer na silnici mezi Rousínovem a Vyškovem,...

Hrozili mi zrušením směn, popisuje řidič, který se zajímal o zákaz rádia

14. června 2024

Premium Před necelým rokem se dvaadvacetiletý student brněnských práv Denis Pauk rozhodl, že si ke škole...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Moc bouráte, vytýkají v Brně řidičům MHD. I proto jim zakázali rádio

13. června 2024

Devět cestujících loni skončilo v nemocnici, když se poblíž brněnské zastávky Krematorium srazily...

Stoletý most chrání proti přetížení nová značka, řidiči ji nerespektují

11. června 2024  5:14

Obava o výdrž zatíženého bezmála stoletého Maloměřického mostu v brněnské Dolnopolní ulici vedla k...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Kníratý fešák sváděl vdavekchtivé dívky s úsporami, vlákal je do vražedné pasti

9. června 2024

Premium Ačkoliv pocházel z lepší rodiny a jeho otec byl dokonce okresním soudcem v Českém Těšíně, Hugo...

Myslel jsem, že herectví je cesta ke slávě, ohlíží se brněnský „drsoň“

16. června 2024

Premium Je nepřehlédnutelný. Nejen vzhledem ke své mohutné postavě a výraznému hlasu, ale také díky...

Březík slaví první triumf v domácím šampionátu, ovládl Rallye Hustopeče

15. června 2024  16:09

Adam Březík slaví premiérový triumf v domácím šampionátu v automobilových soutěžích....

Vynálezce z fary chtěl zkrotit bouřku, převratný bleskosvod rozzuřil sedláky

15. června 2024  11:12

Na den svatého Víta, 15. června léta Páně 1754, se sedlákům u Znojma naskytl prazvláštní pohled....

Na D2 se po nehodě čtyř aut vysypal náklad, kamion skončil ve svodidlech

14. června 2024  15:41,  aktualizováno  17:25

Dálnice D2 byla ve směru na Brno mezi 3. a 11. kilometrem přes dvě hodiny zavřená. Po 15. hodině...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...