Izraelci si tisknou steaky. Alternativní výrobu chválí nejen ekologové

Kousky masa z 3D tiskárny se stávají realitou díky izraelské společnosti MeaTech. V dohledné době, týdnech či pár měsících, se chystá vytisknout 100gramový kus hovězího.

Místo skotu bioreaktory. V nich zhruba měsíc při teplotě 37 stupňů Celsia roste hovězí – a to díky množení kmenových buněk za podpory biologických roztoků s minerály a hormony, které se nacházejí v samotném zvířeti. Ve výsledku žádný rozdíl v chuti, tvaru či nutriční hodnotě, ale jen v tom, že při takového produkci jednoho kilogramu hovězího se ušetří 13 500 litrů vody, 11 kilogramů emisí CO2 a skoro 158 metrů čtverečních zemědělské půdy. A navíc, v tomto mase nejsou žádná antibiotika, bakterie či cizopasníci.

Tedy, toto je realita na pultech obchodů za deset či 15 let. Zatím je umělé maso jen v laboratořích. V izraelské společnosti MeaTech právě zkoušejí, které buňky a jaký roztok jsou nejvhodnější pro velkovýrobu. „Největším úkolem pro mě teď je najít impuls pro buňky, aby i po zhruba dvoutýdenním procesu pokračovaly ve svém růstu,“ říká Daria Petrovová, která má v MeaTech na starosti izolaci a vývoj kmenových buněk. Vegetariánkou není, ale umělé maso podle ní ušetří trápení zvířat ve velkochovech a taky planetu.

Na světě je asi 18 firem, které se o umělé maso pokouší. Hned několik jich je v Izraeli, vedle MeaTech jsou to třeba Aleph Farms anebo Future Meat Technologies. Má to logiku: pět procent Izraelců jsou vegani, čtyři procenta vegetariáni a osm procent lidé, kteří maso jedí spíše výjimečně. Rostlinné alternativy k mléku, sýrům anebo masu jsou tu běžném sortimentu obchodů. Zatím jde často o náhražky masa na bázi rostlinných bílkovin a olejů. Vegetariáni si je pochvalují, ovšem „masožravci“ se často ošklíbají. Zkrátka jim náhražky nechutnají.

Zkouší se i vepřové

V laboratoři MeaTech výzkumníci s pipetami vkládají kmenové buňky do velkých Petriho misek. „Především se pokoušíme o produkci hovězího, ale v našem zájmu je i kachní, kuřecí či vepřové,“ říká mi obchodní ředitel Simon Fried. Je to paradox, protože Židům stejně jako muslimům vepřové zakazuje víra. Ovšem ne všichni jsou věřící, a tak si někteří sekulární Izraelci vepřové dají stejně jako křesťané. 

„Vepřové se do Izraele nesmí dovážet. Když jsou horké roky, v Izraeli chovaní čuníci jsou příliš hubení a producenti vepřového mají problém,“ vysvětluje Simon Fried.

Sádlo přitom už MeaTech umí dobře. Zatímco skutečné maso se na menší kousky porcuje, u umělého je proces naprosto opačný. „Dnes není problém z kmenových buněk vyrobit maso pro sekanou, nugety či hamburger, zvlášť když se to okoření,“ shodují se Daria i Simon. 

Bezmasá jídla táhnou i ve fastfoodech. Po burgerech přišly na řadu nugetky

„MeaTech také umí vytvořit tuk, který voní a chutná jako živočišný,“ říká Simon Fried s tím, ke konci příštího roku by se měl zkušebně začít vyrábět. S tímto tukem se dá průmyslově produkovat maso, které bude kombinací živočišných a rostlinných bílkovin. „Má to lepší chuť, když místo palmového nebo kokosového oleje je tuk z bioreaktorů,“ dodává Simon Fried.

MeaTech ovšem míří mnohem výš. Cílem je uměle vyprodukované maso, které bude k nerozeznání od steaku z poraženého skotu. „Vždycky to maso budeme muset dobarvit, používáme červenou řepu, protože v umělém mase není krev,“ dodává Simon Fried. Procházíme kolem malé výrobní linky, kde zkoušejí, jak by se maso tisklo v reálné výrobě, aby mělo správnou strukturu a řez. Je možné si vyfotit jen kousek tiskárny, která dá hmotě z bioreaktorů tvar a strukturu steaku. Tiskovou trysku nesmí nikdo vidět.

„Hlavní problém je, že umělé maso je stále velmi drahé,“ říká obchodní ředitel v MeaTech. Dnes by podle něj hamburger z umělého masa vyšel na 100 až 200 amerických dolarů. Cena se snižuje, před deseti lety to byly tisíce, ale přesto – stále to kvůli ceně není pro většinu lidí alternativa ke skutečnému masu. 

„Velmi drahé jsou roztoky pro pěstování masa,“ vysvětluje. Farmaceuti sice dnes umí hormony, které tělo produkuje: testosteron, kortizol... ale jedná se o malé množství ve srovnání s tím, kolik toho bude třeba ve velkých bioreaktorech.

Společnost MeaTech vznikla koncem roku 2019, v roce 2020 se zapsala na telavivské burze a letos už vstoupila na newyorskou NASDAQ. Historie firmy de facto kopíruje historii koronaviru ve světě. První měsíce byly opravdu testem. 

„Vědci museli do práce i v době lockdownů, nemohli jsme ty bioreaktory nechat bez dozoru,“ vzpomínají v MeaTech. Firma tuto zkoušku nejen ustála, ale ještě pod sebe přibrala belgickou společnost Peace of Meat, která se specializuje na kuřecí.

Foie Gras bez týrání

Ač ekologové vidí v umělém mase především záchranu planety, snížení emisí CO2 a dalších skleníkových plynů, které skot při svém trávení vytváří, pointa je jinde. Z bioreaktorů kmenové buňky totiž míří do kontejnerů – diferenciálů, kde se jim během týdne dají vlastnosti. Z některých se stane libová svalovina, z jiných tuk. 

Americká společnost vyrábí mléko z hub. Je stejné, jako to kraví

„Nevzniká tak žádný opad jako zuby anebo kůže,“ vysvětluje obchodní ředitel MeaTech. „Můžete lépe reagovat na poptávku trhu. Po prvním lednu všichni shazují kila, tak vypěstujete víc libového. Na Den nezávislosti zase budete počítat, že potřebujete mít hodně velkých steaků,“ dodává.

Mnoho zemí díky této technologii může získat potravinovou nezávislost. Například Blízký východ hovězí maso dováží. „Počet lidí stoupá a všichni chtějí kvalitní bílkoviny. Pokud nebudeme pěstovat maso uměle, zvířata budou chována v čím dál stísněnějších podmínkách, čím dál více lesů bude ustupovat pastvinám,“ vyjmenovává Simon Fried další výhody.

A je tu ještě jedna: třeba labužníky oceňovanou pochoutku foie gras, při které se týrají husy a kachny překrmováním, už si všichni budou moci dát i bez výčitek svědomí. Zrovna tato specialita je pro výrobce umělého masa mnohem snazší úkol než 300gramový steak.

18. února 2021

Vstoupit do diskuse (265 příspěvků)

Nejčtenější

Na prodej je vila po Petru Kellnerovi od slavného architekta. Nahlédněte dovnitř

Vila ve Vraném nad Vltavou od Josefa Pleskota pro Petra Kellnera.

Realitní kancelář WIN & WIN reality inzeruje na svém webu vilu, která se dostala do učebnic architektury. Podle zápisu v katastru nemovitostí je jejím vlastníkem podnikatelka Renáta Kellnerová....

Jak se nakupuje v nizozemské „matce“ českého Alberta. Ceny někdy překvapí

Řetězci Albert Heijn patří zhruba třetina nizozemského maloobchodního trhu s...

Řetězci Albert Heijn patří zhruba třetina nizozemského maloobchodního trhu s potravinami. V Česku provozuje přes tři stovky supermarketů pod značkou Albert. Jak to vypadá v Albertově „mateřské zemi“...

Michl vedle Masaryka? Guvernér na výroční bankovce nebude, rozhodl po kritice

Česká národní banka připravuje k 100. výročí založení Národní banky...

Česká národní banka chystá speciální bankovku ke 100. výročí založení Národní banky Československé (NBČ). Bude mít hodnotu 5 000 korun a ponese jako první české platidlo holografický přítisk. Na...

Nejdražší soutěž iDNES.cz: rozdáváme peníze i milion v diamantech

Milionový diamant s Arete Diamond

Velká podzimní soutěž iDNES.cz o peníze a diamanty je v plném proudu. Na vítěze čeká unikátní zlatá trofej v hodnotě 1 000 000 Kč. Bude posázená více než tisíci přírodními diamanty od společnosti...

Dálniční známky od ledna zdraží. Kvůli novým kilometrům a inflaci

Most nad dálnicí D6 u odbočky na Loket čeká celková rekonstrukce.

Dálniční známky od ledna zdraží. Jejich cena se mění podle výše inflace a počtu kilometrů, o které se dálniční síť za rok rozrostla, informovalo ministerstvo dopravy. Nejpoužívanější celoroční známka...

Ukrajinci odvedli na daních v Česku přes osm miliard. Dvakrát víc, než stojí pomoc

Uprchlíci z Ukrajiny čekají před Úřadem práce na Praze 4 Novodvorská. (21....

Ukrajinští uprchlíci žijící v České republice zaplatili ve třetím čtvrtletí letošního roku na odvodech a daních 8,2 miliardy korun, více než dvojnásobek částky, kterou český stát vynaložil na jejich...

9. listopadu 2025  10:26

Itálie je evropská velmoc hazardu. Nejvyšší daň za to platí ti závislí

Alespoň jednou ročně sází téměř každý druhý Ital (5. 11. 2025).

Italové dlouhodobě milují hazardní hry. Stát díky tomu zaznamenává štědré daňové příjmy, na druhé straně má ale spousta Italů právě kvůli hazardu zkažený život. Mnohým zmizely úspory, kvůli sázení...

9. listopadu 2025

Pokémoni, hokejisti i fotbalisti. Češi stále více investují do sběratelských karet

Pokémon karty se vrací.

Zájem o sběratelské karty v Česku v posledních letech roste. Ke svému koníčku z dětství se čím dál častěji vracejí starší muži a přibývá také žen, které se sběratelství věnují. Vyplývá to z ankety...

9. listopadu 2025  7:23

Když luxus znamená klid. Kde leží nejlepší lyžařská střediska bez davů

The ICE St. Moritz Concours d’Elegance

Populární evropská i americká zimní střediska trpí stále více náporem lyžařů. Ti, kdo preferující spíše horský klid, proto hledají nová útočiště. Pět dosud davy neobjevených míst zmapovala agentura...

9. listopadu 2025

Jak se žije ruským podnikatelům na Západě. Bojují s regulacemi i podezíravostí

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního startupu Revolut

Od počátku invaze na Ukrajinu se rozhodly opustit Rusko stovky tisíc lidí. Přestěhovali se do zahraničí, kde začali budovat nový život. Někteří zamířili do Gruzie, jiní do Arménie, na Kypr, do Řecka...

9. listopadu 2025

Umělá inteligence jako dohazovač. Seznamovací aplikace cítí příležitost k rozvoji

Aplikace Tinder přijde s bezpečnostním tlačítkem.

Technologie umělé inteligence proměňuje i svět online seznamování. Zatímco zavedené platformy ji integrují, nové aplikace ji využívají jako základní součást svého fungování. Díky pokročilým...

8. listopadu 2025

Nagoja není nuda. Neprávem zapomenuté japonské město bojuje o pozornost

Hrad ve městě Nagoja patří mezi nejvyhledávanější turistické atrakce. (27....

Přestože je Japonsko z mnoha různých důvodů zaplaveno turisty, v zemi nadále existují města, která návštěvníky příliš netáhnou. Na cestě vysokorychlostními vlaky z Tokia turisté obvykle míří spíše do...

8. listopadu 2025

Pro jedny hrozba, pro jiné příležitost. Popularita čínských plnicích per roste

plnicí pero pelikan inkoust sběratelé čína produkty

Popularita plnicích per je i navzdory všudypřítomné digitalizaci stále obrovská. Trh ale čím dál více zaplavují i levné produkty z Číny vytlačující původní výrobce. Lákají především na velmi nízkou...

8. listopadu 2025

Příliš mnoho mléka, příliš moc krav. Švýcarsko řeší, jak se poprat se cly

Výrobci sýra v oblasti Gruyeres na západě Švýcarska

Švýcarští farmáři se potýkají s nadbytkem mléka. Přestože se jim podařilo letos dosáhnout rekordní produkce, Trumpova cla, která vyústila v pokles poptávky, je donutila zvážit způsoby, jak výrobu...

8. listopadu 2025

Čas rozhoduje. Zásilkovna dá zákazníkům větší kontrolu nad doručením

ilustrační snímek

Zásilkovna přišla s řešením, které urychlí doručení zásilky i v případě plného Z-BOXu. V její mobilní aplikaci si mohou lidé nově nastavit preference doručení – buď dají přednost rychlosti, nebo...

8. listopadu 2025  9:01

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dvacet hodin v letadle bez mezipřistání. Qantas ukázal revoluční airbus

Aerolinky Qantas ukázaly revoluční airbus, létat má komerčně létat od roku...

Australská letecká společnost Qantas odhalila první snímky svého letadla Airbus A350-1000, které bude přepravovat cestující ze Sydney do Londýna a New Yorku bez mezipřistání. Do komerčního provozu je...

8. listopadu 2025

Dubajská čokoláda, matcha, quinoa. Módní potraviny ohrožují životní prostředí

Tradiční servis pro podávání čaje matcha

Svět se nemůže nabažit superpotravin, jako je dubajská čokoláda, matcha nebo quinoa. Za oblíbeností těchto potravinových trendů se však skrývá zásadní dopad na životní prostředí a místní producenty,...

8. listopadu 2025  8:33
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.