Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izraelci si tisknou steaky. Alternativní výrobu chválí nejen ekologové

Kousky masa z 3D tiskárny se stávají realitou díky izraelské společnosti MeaTech. V dohledné době, týdnech či pár měsících, se chystá vytisknout 100gramový kus hovězího.

Místo skotu bioreaktory. V nich zhruba měsíc při teplotě 37 stupňů Celsia roste hovězí – a to díky množení kmenových buněk za podpory biologických roztoků s minerály a hormony, které se nacházejí v samotném zvířeti. Ve výsledku žádný rozdíl v chuti, tvaru či nutriční hodnotě, ale jen v tom, že při takového produkci jednoho kilogramu hovězího se ušetří 13 500 litrů vody, 11 kilogramů emisí CO2 a skoro 158 metrů čtverečních zemědělské půdy. A navíc, v tomto mase nejsou žádná antibiotika, bakterie či cizopasníci.

Tedy, toto je realita na pultech obchodů za deset či 15 let. Zatím je umělé maso jen v laboratořích. V izraelské společnosti MeaTech právě zkoušejí, které buňky a jaký roztok jsou nejvhodnější pro velkovýrobu. „Největším úkolem pro mě teď je najít impuls pro buňky, aby i po zhruba dvoutýdenním procesu pokračovaly ve svém růstu,“ říká Daria Petrovová, která má v MeaTech na starosti izolaci a vývoj kmenových buněk. Vegetariánkou není, ale umělé maso podle ní ušetří trápení zvířat ve velkochovech a taky planetu.

Na světě je asi 18 firem, které se o umělé maso pokouší. Hned několik jich je v Izraeli, vedle MeaTech jsou to třeba Aleph Farms anebo Future Meat Technologies. Má to logiku: pět procent Izraelců jsou vegani, čtyři procenta vegetariáni a osm procent lidé, kteří maso jedí spíše výjimečně. Rostlinné alternativy k mléku, sýrům anebo masu jsou tu běžném sortimentu obchodů. Zatím jde často o náhražky masa na bázi rostlinných bílkovin a olejů. Vegetariáni si je pochvalují, ovšem „masožravci“ se často ošklíbají. Zkrátka jim náhražky nechutnají.

Zkouší se i vepřové

V laboratoři MeaTech výzkumníci s pipetami vkládají kmenové buňky do velkých Petriho misek. „Především se pokoušíme o produkci hovězího, ale v našem zájmu je i kachní, kuřecí či vepřové,“ říká mi obchodní ředitel Simon Fried. Je to paradox, protože Židům stejně jako muslimům vepřové zakazuje víra. Ovšem ne všichni jsou věřící, a tak si někteří sekulární Izraelci vepřové dají stejně jako křesťané. 

„Vepřové se do Izraele nesmí dovážet. Když jsou horké roky, v Izraeli chovaní čuníci jsou příliš hubení a producenti vepřového mají problém,“ vysvětluje Simon Fried.

Sádlo přitom už MeaTech umí dobře. Zatímco skutečné maso se na menší kousky porcuje, u umělého je proces naprosto opačný. „Dnes není problém z kmenových buněk vyrobit maso pro sekanou, nugety či hamburger, zvlášť když se to okoření,“ shodují se Daria i Simon. 

Bezmasá jídla táhnou i ve fastfoodech. Po burgerech přišly na řadu nugetky

„MeaTech také umí vytvořit tuk, který voní a chutná jako živočišný,“ říká Simon Fried s tím, ke konci příštího roku by se měl zkušebně začít vyrábět. S tímto tukem se dá průmyslově produkovat maso, které bude kombinací živočišných a rostlinných bílkovin. „Má to lepší chuť, když místo palmového nebo kokosového oleje je tuk z bioreaktorů,“ dodává Simon Fried.

MeaTech ovšem míří mnohem výš. Cílem je uměle vyprodukované maso, které bude k nerozeznání od steaku z poraženého skotu. „Vždycky to maso budeme muset dobarvit, používáme červenou řepu, protože v umělém mase není krev,“ dodává Simon Fried. Procházíme kolem malé výrobní linky, kde zkoušejí, jak by se maso tisklo v reálné výrobě, aby mělo správnou strukturu a řez. Je možné si vyfotit jen kousek tiskárny, která dá hmotě z bioreaktorů tvar a strukturu steaku. Tiskovou trysku nesmí nikdo vidět.

„Hlavní problém je, že umělé maso je stále velmi drahé,“ říká obchodní ředitel v MeaTech. Dnes by podle něj hamburger z umělého masa vyšel na 100 až 200 amerických dolarů. Cena se snižuje, před deseti lety to byly tisíce, ale přesto – stále to kvůli ceně není pro většinu lidí alternativa ke skutečnému masu. 

„Velmi drahé jsou roztoky pro pěstování masa,“ vysvětluje. Farmaceuti sice dnes umí hormony, které tělo produkuje: testosteron, kortizol... ale jedná se o malé množství ve srovnání s tím, kolik toho bude třeba ve velkých bioreaktorech.

Společnost MeaTech vznikla koncem roku 2019, v roce 2020 se zapsala na telavivské burze a letos už vstoupila na newyorskou NASDAQ. Historie firmy de facto kopíruje historii koronaviru ve světě. První měsíce byly opravdu testem. 

„Vědci museli do práce i v době lockdownů, nemohli jsme ty bioreaktory nechat bez dozoru,“ vzpomínají v MeaTech. Firma tuto zkoušku nejen ustála, ale ještě pod sebe přibrala belgickou společnost Peace of Meat, která se specializuje na kuřecí.

Foie Gras bez týrání

Ač ekologové vidí v umělém mase především záchranu planety, snížení emisí CO2 a dalších skleníkových plynů, které skot při svém trávení vytváří, pointa je jinde. Z bioreaktorů kmenové buňky totiž míří do kontejnerů – diferenciálů, kde se jim během týdne dají vlastnosti. Z některých se stane libová svalovina, z jiných tuk. 

Americká společnost vyrábí mléko z hub. Je stejné, jako to kraví

„Nevzniká tak žádný opad jako zuby anebo kůže,“ vysvětluje obchodní ředitel MeaTech. „Můžete lépe reagovat na poptávku trhu. Po prvním lednu všichni shazují kila, tak vypěstujete víc libového. Na Den nezávislosti zase budete počítat, že potřebujete mít hodně velkých steaků,“ dodává.

Mnoho zemí díky této technologii může získat potravinovou nezávislost. Například Blízký východ hovězí maso dováží. „Počet lidí stoupá a všichni chtějí kvalitní bílkoviny. Pokud nebudeme pěstovat maso uměle, zvířata budou chována v čím dál stísněnějších podmínkách, čím dál více lesů bude ustupovat pastvinám,“ vyjmenovává Simon Fried další výhody.

A je tu ještě jedna: třeba labužníky oceňovanou pochoutku foie gras, při které se týrají husy a kachny překrmováním, už si všichni budou moci dát i bez výčitek svědomí. Zrovna tato specialita je pro výrobce umělého masa mnohem snazší úkol než 300gramový steak.

18. února 2021

  • Nejčtenější

Kdo nečeká, není Čech. Antireklama na Českou poštu ovládla sítě, smějí se i pošťáci

Sociálními sítěmi se od středy rychle šíří zábavné video režiséra Vladimíra Špičky, které si dělá legraci z České pošty. Ke čtvrtečnímu odpoledni zaujalo video na platformě Instagram více než 170...

Nejchudší stát Spojených států je blízko k překonání HDP Německa

Hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele nejchudšího státu USA Mississippi je vyšší než hrubý domácí produkt pěti největších evropských ekonomik s výjimkou Německa. I Německu však těsně konkuruje....

Dr. Oetker končí s výrobou v Kladně. Propustí skoro všechny zaměstnance

Společnost Dr. Oetker ze svého závodu v Kladně letos postupně propustí 114 ze 188 zaměstnanců. Firma tam ukončí výrobu. Důvodem jsou podle německé firmy zvyšující se náklady a to, že provoz už nelze...

Zkušební nákup aneb když nestačí ani tři vozíky. Jak Češi obléhají Lidl Outlet

Redakce iDNES. cz provedla zkušební nákup v první outletové prodejně Lidl, kterou řetězec otevřel na začátku ledna v pražských Štěrboholích. Ani po deseti dnech zájem o zlevněné zboží neopadl,...

Neratovická Spolana propustí většinu zaměstnanců a ukončí část výroby

Neratovická společnost Spolana ukončí v první polovině roku část výroby, kvůli čemuž propustí většinu zaměstnanců. Týkat se to bude zhruba 500 lidí, ve firmě jich zůstane kolem 150. Podnik při...

Luxus na kolejích. Nahlédněte do nejkrásnějších vlaků světa

Nejluxusnější hotelový pokoj může být překvapivě na kolech. V Evropě i Asii totiž sílí trend luxusních vlaků, které nabízejí špičkovou gastronomii a ubytování v přepychu, jakému většina klasických...

19. ledna 2025

Expanze řetězců pokračuje. V tržbách jsou stále na špici Lidl a Kaufland

Premium

Tuzemský maloobchod se ještě vyrovnává s inflačními dozvuky předchozích let, kvůli kterým množství nakupovaných potravin klesá. Obchodní řetězce proto intenzivně pracují na rozvoji privátních značek,...

19. ledna 2025

Realita šatů ze Shein. Zaměstnanci v továrnách tráví i 75 hodin týdně

Zaměstnanci čínských továren, které dodávají oblečení módnímu gigantovi Shein, běžně pracují 75 hodin týdně, což je v rozporu s čínskými zákony. Mnohdy nemají jinou možnost, jelikož živí své rodiny....

18. ledna 2025

Novým magnetem pro boháče je pobřeží Uruguaye. Přispívá i politická stabilita

Punta del Este, směs exkluzivity Hamptons a výškových budov Miami Beach, se stává magnetem pro zahraniční peníze v Uruguayi. Od pandemie zažívá příliv bohatých cizinců, včetně Američanů a Evropanů,...

18. ledna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Tomáš Vartecký nastupuje do léčebny. Je to větší, než jsem myslel, říká

Tomáš Vartecký (54) se svěřil s tím, že nastupuje do léčebny. Muzikant uznal, že situace je horší, než si myslel a je...

Eva Adamczyková je maminkou. Olympionici prozradili jméno miminka

Snowboardistka Eva Adamczyková (31) a herec Marek Adamczyk (37) se stali rodiči. Narození jejich prvního potomka na...

Zvládla jsem tisíc mužů za dvanáct hodin. To je rekord, říká Bonnie z OnlyFans

Pornoherečka Bonnie Blue (25) svůj obsah na OnlyFans a sociálních sítích považuje za vzdělávací. Za cíl měla v...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové Plané. Podle médií se...

Herec Hynek Čermák a jeho o dvacet let mladší manželka Veronika se rozešli

Herec Hynek Čermák (51) a jeho manželka Veronika Čermák Macková (31) se po necelých deseti letech vztahu rozešli. V...