Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Producent sypkých pokrmů umí i veganskou kaši s chutí grilovaného masa

  6:22
Své výrobky dodává do nemocnic, domovů pro seniory i školních jídelen. Většina lidí se tak s nimi setkala, přesto je brněnská potravinářská firma AG Foods s jedenácti tisíci zákazníky v Česku a okolních zemích relativně neznámým podnikem.

Firma, která zaměstnává přibližně 230 lidí, dodává pro velkokapacitní kuchyně instantní směsi, ať už se jedná například o pohankovou kaši, nebo mix bylin na čaj. 

Vše se připravuje ve výrobním závodě v Košíkově u Velké Bíteše na Vysočině hned u hranic s Jihomoravským krajem, odkud zboží míří kupříkladu do Fakultní nemocnice Brno, domova pro seniory v Modřicích nebo v Újezdu u Brna.

Výrobní prostor v malé obci nemá firma s více než třicetiletou tradicí nijak rozsáhlý, přesto jsou na třech linkách schopni za měsíc smíchat a zabalit zhruba 700 tun produktů. 

Jeden velkokapacitní stroj, na němž se z tunového vaku například sype do menších, asi kilogramových balíků prášková smetana, dokáže za směnu vyprodukovat asi deset tun výrobků. Vodu tady člověk hledá marně, vše jsou sypké práškové směsi ze sušených surovin, klidně i mléka.

„Teď máme dokonce novinku, kdy jsme začali nabízet rýžovo-jáhlovou kaši, což je směs rozdrcené instantní směsi jáhel a rýže, ale má přitom v sobě veškeré prvky, není o nic ochuzená,“ uvedl marketingový manažer firmy Jiří Jízdný, jenž je již třetí generací v tomto rodinném podniku.

Firmu prodali a zase koupili

V roce 1990 jeho otec s dědečkem založili firmu, která začala zpracovávat syrovátku a postupně rostla. Počátkem minulé dekády společnost sice prodali, po pár letech si ji však znovu koupili zpět a dál ji rozvíjí. Předloni se její obrat pohyboval kolem 900 milionů korun.

To, že se zaměřují na instantní produkty, podle Jízdného neznamená, že vyrábí něco ošizeného či méně kvalitního. Obhajuje to i tím, že na přípravě pokrmů spolupracují s nutričními terapeuty jednotlivých zdravotnických či sociálních zařízení a snaží se jim jídlo připravovat takřka na míru. 

„Například rýžovojáhlová kaše je schválně velmi jemná, protože je určená pro starší lidi,“ doplnil Jízdný.

Snad nejkurióznější požadavek, který ve firmě dostali, byl, aby připravili veganskou kaši, která bude chutnat po grilovaném hovězím. Úsměvný úkol vzali vážně a výrobek skutečně dodali. Vypomohli si přitom šťávami ze zeleniny. 

„Sušené šťávy využíváme opravdu hodně, protože dodávají výslednému produktu barvu i chuť,“ sdělil Jiří Jízdný, jehož otec je taktéž majitelem populárních brněnských výčepů Na Stojáka.

To nejdůležitější se děje na samém počátku celého výrobního procesu. Do Košíkova přivezou kamiony velké vaky již nasušených surovin – mléka, syrovátek či smetany, jež s cukrem tvoří základ pro všechny další produkty, do nichž se opět přidávají sušené maliny, třešně či jakékoliv další suroviny, podle toho, co je zrovna potřeba vyrobit. 

„Sušená směs si zachová 95 procent původní hodnoty,“ reaguje provozní ředitel společnosti Radomír Havlíček na to, že o instantních výrobcích se hovoří jako o méně kvalitních.

„My se na to díváme i z druhého pohledu, že nevozíme vodu, ale jen sypkou směs,“ doplnil s tím, že při výrobě nepoužívají konzervanty a množství často skloňovaných éček se snaží minimalizovat.

V továrně pomáhá gravitace

Aby sypká směs po zalití správným množstvím vody či po přidání do jídla výsledný pokrm nezkazila, musí vše na začátku vyladit vývojový tým společnosti. Ten ví přesně, kolik čeho kam přidat, a podle toho se řídí i pracovníci ve výrobě, kteří vše mají napsané v programu v počítači. 

Například vědí, že když musí v dané směně vyrobit několik desítek tun kapučína, potřebují nejdříve tolik mléka a poté na váze přesně navážit požadované množství kávy. Speciálním vysavačem se vše dostane do nádoby v horní části haly, kde se už směs zamíchá, a díky gravitaci se postupně propadá do jednotlivých vaků. Pracovníci pak už jen skládají zboží do krabic a to může zamířit k zákazníkům.

Produkty od AG Foods odebírají míněná zařízení pro velkokapacitní stravování a také restaurace a hotely. Právě tam míří kupříkladu pytle se směsí na kapučíno, podobně jako k provozovatelům nápojových automatů, jež lidé běžně využívají v nádražních halách či kancelářských budovách. Kdo si dá kávu z automatu, velmi pravděpodobně ochutná ve vodě rozpuštěnou směs, která se míchala právě v Košíkově.

Z byznysu jen mezi firmami se ale poslední roky snaží proniknout i přímo do klasických obchodů a supermarketů. V roce 2013 koupili českobudějovický podnik na výrobu čajů Biogena, a tak se už se svým sortimentem alespoň tímto způsobem dostávají k běžnému zákazníkovi. Chtějí se rovněž více spojit s některými kavárnami.

Od loňska se také hodně zaměřují na prodej prostřednictvím e-shopu, kde nabízí i další své produkty, které se nedají běžně sehnat na pultech obchodů. „Začali jsme s ním v Česku a na Slovensku, příští rok bychom ho chtěli rozšířit také do Polska a Maďarska,“ řekl Jízdný.

Prodej přes internet byl dlouhodobým plánem. V době pandemie covidu se ukázalo, jak to byl předvídavý krok. E-shop alespoň částečně nahradil výpadky, které jim nastaly u zavřených škol. Čísla za minulý rok prozatím sice nemají, ale odhadují, že tržby jim klesly asi o čtvrtinu.

Kdyby pokles nenastal, měli v plánu, že příští, nebo ten následující rok rozšíří svůj výrobní závod v Košíkově. Zatím ale tuto investici museli o pár let pozdržet, než se situace zlepší. „Tento rok se chceme dotáhnout na čísla, jakých jsme dosahovali v roce 2019,“ dodal Havlíček.

Autor:
  • Nejčtenější

U Brna otevřeli povodňový park. Zadrží vodu, lidem nabídne i koupání a bruslení

Čtyřtisícové Židlochovice na Brněnsku se mohou chlubit speciálně upravenou částí u řeky Svratky. Na ploše přesahující třináct hektarů vybudovaly nádrže zadržující vodu včetně slepého ramena zmíněné...

23. července 2024

Cizoložství skončilo lynčem. Dav žen hnal nebožačku na provaze, nevěrník utekl

Premium

Odhalená nevěra, rozběsněný dav i zbabělý starosta v žaláři figurují v dalším dílu seriálu Stoleté mordy. Kauza z Lukovan, stará dlouhých 172 let, si připomenutí zaslouží, i když smrtí neskončila....

21. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Romech dřímá potenciál, jejich problémy nikdo nechápe, říká šéfka muzea

Premium

Otevírat v Česku témata týkající se Romů není snadné. Své o tom ví Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, v jehož čele stojí 21 let. V květnu obdržela cenu Jihomoravského kraje za přispění...

26. července 2024

Jih Brna mění tvář, dostane modernější střih. Starousedlíci ale vzdorují

Investoři chystají na území Brna-jih velké projekty. Přinesou stovky bytů a ještě vyšší počty pracovních míst, zároveň však do oblasti přivedou další množství automobilů. Lidé z dotčených oblastí z...

22. července 2024  5:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Až 35 stupňů. Sobota bude k nevydržení. Vedro může způsobit potíže v dopravě

Česko v sobotu zasáhnou tropické teploty. V části jižní Moravy vystoupí až na 35 stupňů Celsia, kvůli čemuž podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí i problémy v železniční dopravě....

26. července 2024  10:29,  aktualizováno  12:05

Masarykův okruh po 18 letech opustí ředitelka Ulmanová, sní o návratu MotoGP

Přesně rok poté, co na brněnském Masarykově okruhu skončil tehdejší majitel Karel Abraham starší a společnost Automotodrom Brno prodal podnikateli Karlu Hubáčkovi, odchází i Abrahamova dlouholetá...

26. července 2024  16:26

Na příští schůzi zastupitelstva starostku Znojma odvolají, svolala ji co nejpozději

Ve Znojmě mají konečně jasno o termínu mimořádného zastupitelstva, na kterém se chystá opozice odvolat dosavadní vedení města. Sejde se v pondělí 5. srpna. Jde zároveň o nejzazší možný termín, který...

26. července 2024  15:43

V Romech dřímá potenciál, jejich problémy nikdo nechápe, říká šéfka muzea

Premium

Otevírat v Česku témata týkající se Romů není snadné. Své o tom ví Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, v jehož čele stojí 21 let. V květnu obdržela cenu Jihomoravského kraje za přispění...

26. července 2024

Z jižní Moravy vyrazilo do Paříže rovnou několik favoritů na olympijské medaile

Minulou sobotu uplynulo přesně sto let ode dne, kdy Bedřich Šupčík ze Sokola Brno I vybojoval v Paříži ve šplhu na laně první zlatou olympijskou medaili pro Československo. Ve stejném městě dnes...

26. července 2024  14:39

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....