Slunečné pobřeží bývalo oblíbenou destinací, kam se za totality jezdilo na letní dovolenou. Poloupravené, místy špinavé pláže a krabicózní hotely s umakartovými jídelnami mnohým tehdy připadaly jako exotický zázrak. Vždyť tu bylo moře! Ostatně většina Čechů ani nic jiného neznala, největší výhrou tehdejší doby byla doložka na Jadran.
Nesebar, vystrčený do moře na protáhlém mysu, ležící vedle Slunečného pobřeží, byl už tehdy velkým lákadlem. A také bulharskou chloubou.
Duchovní tvář dali městu vyhnanci
Přístav Nesebar, dříve nazývaný Mesembria, založili Řekové roku 510 před Kristem na místě thrácké osady. Námořní obchod kvetl díky Thrákům, pak přišli Římané a na pár set let to šlo s Mesembrií z kopce.
Rozkvět znovu zaznamenala za byzantské vlády. V 5. a 6. století sem byli posíláni neposlušní šlechtici do vyhnanství. Ti se tu snažili nejen přežít, ale také slušně žít, a protože to byli většinou lidé zbožní, vystavěli tu na čtyřicet kostelů a kaplí, z toho jednu třílodní baziliku, jejíž ruiny můžete spatřit ještě dnes.
V úzkých uličkách najdete spoustu historických domů, s kamenným přízemím a dřevěným patrem, charakteristickými stavbami pro tento region. Je to skutečná krása, stejně jako opravené hradby přístavu a větrný mlýn na příjezdové komunikaci. Právě kvůli vzácnému historickému centru je Nesebar už od roku 1983 zapsán na seznamu UNESCO.
Centrum válcuje těžká komerce
Kdo navštívil Nesebar před 20-30 lety, určitě si pamatuje již při příchodu přes šíji, která poloostrov spojuje s pevninou, nezaměnitelnou vůni pečených grundlí, bulharsky zaza, a chobotnicových chapadélek.
U maringotkových stánků voníval chléb s čubricí, ubrousky k dispozici nebyly. Zato mastiky, co hrdlo ráčí, Slnčev brjag, místní koňak za pár šupů, vína hektolitry, dobrého levného, i proslulý melnik, který se dal v socialistickém Česku koupit sedmička za třináct káčé.
V místech, kde lahůdky, sice ne moc hygienicky, ale chutně, dělali, je dnes velký bazar. Bohužel ale nejen tam, v bazar postupně mění i další části Nesebaru.
Místní se snaží vydělat, což by bylo v pořádku, kdyby to nebylo místy na úkor romantického genia loci Nesebaru. Na stánky a trhovce narazíte na každém rohu. Originálních bulharských suvenýrů ale moc nenajdete, spíše jen kýče - nabízejí se křiklavé ručníky, krabičky polepené mušličkami, pseudokřišťálová zvířátka, asijské hračky a oděvy, kosmetika, čepice, klobouky a plavky, šnorchlovací výbavy, karimatky...
Objevíte ale i průkazy Státní bezpečnosti a množství nacistických relikvií, zahlédl jsem i Mein Kamf. Ve městě, které je zapsáno na seznamu kulturního dědictví UNESCO, bych stál o jinou kulturu.
I proto UNESCO už před několika lety dokonce zvažovalo vyškrtnutí Nesebaru z prestižního seznamu.
Festival chutí
Pokud se chcete tržnicovému mumraji vyhnout, přijeďte do Nesebaru brzy ráno nebo večer. To budete mít malebné uličky skoro pro sebe.
Pozitivním faktem je, že všude je plno hospod, kaváren, restaurací s velmi velkou nabídkou jídel v různých cenových relacích. Chuťové buňky můžete jen uchlácholit nějakou pizzou nebo vaflemi, jemně na ně zabrnkat například šopským salátem či plněným vinným listem, ale také se můžete nechat zasytit tradiční bulharskou kuchyní, která je zdravá, protože procento zeleniny v ní je hodně vysoké.
V nabídce samozřejmě nechybí ani různě upravené a dobré ryby. Hojně zastoupená je v bulharských letoviscích i česká kuchyně, pokud by se bez ní někdo neobešel.
Slunečné pobřeží
Hodně se tu změnilo za pár let a mění se dál. Před dvaceti lety zanedbané pláže, po ránu páchnoucí chaluhy na pobřeží, kanalizace, která vytékala nedaleko tobogánu, jedné z mála atrakcí, přímo do moře, to je pryč.
Nábřeží se stalo hezkou promenádou, která spojuje hotelové komplexy, zkapitalizované, a proto i jinak udržované, s Nesebarem.
Slunečné pobřeží stejně jako severobulharské Zlaté písky jsou moderní turistická letoviska se vším všudy, tedy i s množstvím lidí. Pokud vyhledáváte centra zábavy, pak je tady jistě naleznete, sportoviště, diskotéky, kavárny, bary, noční život.
Přesto ale v některých letoviscích stačí vyjít za písečné duny a máte po zážitku, některá místa trochu připomínají smetiště. Ještě se tady musí leccos změnit. Ve vnitrozemí to jde pomalu, žije se postaru.
Může se hodit Kolik zaplatíme v obchodě Kurz 1 leva = 13,305 Kč (k 13.7.2009) Ceny na pobřeží jsou až o sto procent vyšší než ve vnitrozemí, ale i tak jsou cenové relace pro nás příznivé. Káva nebo sklenka vína stojí od jednoho do dvou leva, pivo 1-1,5 leva, v obchodě se lahvové pivo dostane od 0,80 leva (10,60 Kč), jídlo v restauraci (polévka, hlavní jídlo, salát, zákusek) od 6 do 10 leva. Pizza asi 1,5 leva (20 Kč). Cigarety kolem 3 leva (40 Kč). Ceny zeleniny a ovoce na trzích jsou oproti České republice poloviční. Půjčovny aut a doprava Od 30 do 50 euro na den. Značná část silnic připomíná tankodromy, při cestování se můžete dostat mezi stáda dobytka nebo ovčí kolonu. Obojí jsem zažil, včetně velké černé zmije v oblasti Ropotama, kde jich je plno a na vozovce jsem si ji spletl s místním značením. Pozor na myče oken na křižovatkách, jsou neodbytní, raději nestahujte okénka. Restaurace a jídlo Restaurace s obsluhou jsou samozřejmě dražší, ale výborně se najíte v různých grilech, kde připravují jak vynikající mletá masa, tak různé kotlety a plátky spolu s klobáskami a za vydatné podpory perfektně připravené zeleniny. Bulharské speciality báječně chutnají a navíc jsou i zdravé. Dobré jsou i studené polévky nebo kyselá čorba. Nedat si sýr by byl hřích – žlutý kaškaval nebo bílý ovčí siréne. Hodně se používá jogurt. Za ochutnání určitě stojí sirene po šopski, což je ovčí sýr s rajčaty a vejci, zapékaný v hliněné misce, nebo snešanka, okurkový salát s tučným jogurtem a kousky vlašských ořechů. Pro milovníky masa tu mají vynikající mix mešana skara, masová směs na grilu, nebo kebapče, grilované šištičky z mletého masa. Gurmáni, kteří dávají přednost rybám si určitě nesmí nechat ujít klasiku bulharské kuchyně, grilovanou makrelu skumrju. Když vše toto završíte výborným orientálním zákuskem baklava, nebude mít váš výběr chybu. Nepřeberné množství výborných červených a bílých vín doplňuje lahodná slivovice nebo brandy Slnčev brjag nebo Pliska. Zdroj: Mapy © PLANstudio