Italská vánoční horečka s panettone

  15:30aktualizováno  15:30
Každý rok před Vánoci zachvátí Itálii panettonová horečka. Ať už vejdete do kterékoli prodejny potravin, všude narazíte na palety desítek druhů této "italské vánočky". I kdybyste si myseli, že vy ji k životu nepotřebujete, nakonec s ní prostě odejdete. Vánoce bez panettone totiž nejsou v Itálii Vánoce.

I kdybyste se totiž náhodou pokoušeli důmyslné nástrahy prodejců ignorovat, při nekonečném čekání ve frontě u pokladny budete jenom nevěřícně zírat, jak všichni před vámi, a buďte si jisti že i ti, co přijdou na řadu po vás, skládají na pokladní pás od 2 do 22 balíků panettone.

Pokud jste to nikdy neviděli, tak jediné, k čemu by se to snad vzdáleně dalo přirovnat, je naše předvánoční šílení a fronty na banány a rozinky v dobách "vzkvétajícího" socialismu. Zásadní rozdíl je v tom, že v rozvinutém kapitalismu panettone nikdy nedojde a tak si každá rodina může odnést domů prakticky tolik, kolik unese.

Abych pravdu řekla, tak to stále nejsem schopná pochopit. Na dotaz co s tolika panettone dělají, mi všichni samozřejmě odpověděli, že se jimi vzájemně obdarovávají jednotlivé rodiny. Jenomže když každá rodina dá druhé rodině třeba jen jedno balení, tak podle všech zákonitostí a podle provázanosti rodinných klanů v Itálii se musí panettone zase nakonec někde nahromadit.

Symbol Milána

Díky svému úspěchu a slávě se stal panettone, vedle La Scally a Dómu, jedním ze symbolů města odkud pochází, tedy Milána.

Legend o vzniku této pochoutky je mnoho, ale snad nejrozšířenější je ta, která odkazuje ke dvoru milánského vévody Lodovica il Moro. Jednou na Štědrý večer se dvornímu kuchaři nepodařil připravit specielní dezert, který pro tuto sváteční příležitost chystal. Aby se vyhnul nepříjemnostem a vzteku vévody, předložil na stůl co bylo náhodou k dispozici, tedy to, co si upekl pro sebe kuchařský pomocník Toni ze zbytků z kuchyně.

"Pane dolce" neboli sladký Toniho chleba z kynutého těsta, rozinek a kandovaného ovoce měl takový úspěch, že si vévoda milého Toniho hned zavolal a když zjistil, že se ještě tato pochoutka nijak nejmenuje, pojmenoval ji Toniho chléb neboli "Il pan del Toni" neboli "panettone".

Vzhledem ke svému vzniku se rozvinula tradice konzumovat tento "sladký chleba" v rodinném kruhu na štědrý den. K tomu se váže i vzájemné obdarovávání se panettone, kterých jak se zdá nikdy není dost.

Panettone - jak na ni

Co potřebujete:

500 g mouky
4 vajíčka
2 žloutky
20 g droždí
150 g cukru
100 g mandlí
150 g másla 
100 g kandované pomerančové kůry
1 sklenice mléka
50 g cukru krystal

Z poloviny množství mouky a droždí rozpuštěného v trošce teplého mléka vytvořte bochánek, který přikryjte ubrouskem a nechte vykynout.

Jakmile zvětší svůj objem dvakrát, smíchejte zbylou mouku s celými vajíčky, jedním žloutkem, cukrem, máslem, trochou soli, pomerančovou kůrou a zbylým mlékem.

Vytvarujte do požadovaného tvaru s papírem na pečení po obvodu bochánku.

Potřete povrch vrstvou másla, zbylým žloutkem a posypejte oloupanými a nasekanými mandlemi a cukrem.

Nechte kynout na teplém místě. Když zvětší svůj objem dvakrát, dejte péct nejprve ve vysoké teplotě, pak teplotu snižte. Pečte přibližně jednu hodinu.

 

Italské obchody s paletami panettone

Panettone

Autoři:

Nejčtenější

KVÍZ: Lidé pro ně i umírají. Jak dobře znáte státní vlajky?

Víte, který stát má na své vlajce kalašnikov?

Jsou jedním z nejvýraznějších symbolů každého státu. Některé vlajky pozná na první pohled téměř každý, jiné se dají...

Slavný cestovatel Miroslav Zikmund slaví sto let, svůj věk bere jako dar

Miroslav Zikmund

Při dvou cestách projel Miroslav Zikmund Asii, Afriku i Ameriku. Je absolutní systematik, jeho život má pevně daný...

Místo prosecca si dám radši pivo, říká nejlepší someliér na světě

Nejlepší sommeliér světa za rok 2018 Eros Teboni miluje ryzlinky a jihotyrolská...

Víno má podle něj hlavně vzbuzovat silné emoce. A o vínu umí Ital Eros Teboni vyprávět tak, že odložíte skleničku a...

Lyže v Německu, postel v Česku. Zkusili jsme lyžování na Velkém Javoru

Lyžování na Grosser Arber stojí za to i v pozdějších odpoledních hodinách, kdy...

Moderní lanovky, sjezdovky všech obtížností, výborné sněhové podmínky obvykle až do dubna a perfektní zázemí. To jsou...

Je to drahé, ale luxusní. Výlet za tři stovky na Dlouhé stráně na běžkách

U horní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně

Utrácet nehorázné sumy na sjezdovkách se stalo samozřejmostí, zatímco na běžkách je u nás zvykem jezdit zadarmo. Ne...

Další z rubriky

Místo prosecca si dám radši pivo, říká nejlepší someliér na světě

Nejlepší sommeliér světa za rok 2018 Eros Teboni miluje ryzlinky a jihotyrolská...

Víno má podle něj hlavně vzbuzovat silné emoce. A o vínu umí Ital Eros Teboni vyprávět tak, že odložíte skleničku a...

Čína uzavřela Tibet cizincům, bojí se nepokojů při výročí povstání

Fotograf Kevin Frayer z Getty Images fotil každoroční shromáždění tibetských...

Čínské úřady zakázaly cizincům vstup do Tibetu a začnou je tam znovu pouštět až začátkem dubna. Zákaz potvrdily...

VIDEO: Jako olympionici. Ledovou dráhu v Innsbrucku využívají i turisté

Sportovci trénují na ledové trati u Innsbrucku.

Pokud se chystáte do Tyrolska a máte rádi sport, naplánujte si cestu do Innsbrucku. Stojí tam jediná ledová dráha v...

Najdete na iDNES.cz