Dubrovník: úžasné město nespí a umí zruinovat peněženku

Tohle chorvatské město už není napůl kašírovanou atrakcí pro turisty, doopravdy to tady žije naplno, leckdy doslova na ulici. Celý den a taky celou noc. Jen se připravte na to, že zejména v restauracích si tu sáhnete docela hluboko do kapsy.
Dubrovník

Dubrovník | foto: Profimedia.cz

Tip na dovolenou

Vybírejte na dovolená.iDNES.cz a vydejte se například do prosluněného Chorvatska.

Do Dubrovníka přijíždíme v devět večer. Docela nás šokuje, že nikde nemůžeme najít jediné místečko k zaparkování, všechna parkoviště pod hradbami, samozřejmě placená, i ta v horních ulicích, jsou totálně přeplněná. Nakonec musíme šlapat dobrý kilometr a půl; zatím z kopce, zpátky to bude horší.

Jako první nás ohromují úžasně nasvícené hradby, pak dojímají úzké středověké uličky s rozvěšeným prádlem. A všude davy lidí, asi jako na Karlově mostě v turistické špičce. Samoty jsme si užili jedině v bočních křivolakých uličkách.
Tady se totiž žije na ulicích, davy lidí sedí na zahrádkách restaurací. Není divu, venku je v tuhle dobu ještě 24 stupňů Celsia, a to je teprve červen. I když se setmí, všichni prodejci mají otevřeno.

Celkově dělá město velký dojem úchvatné směsice rozpadajících se ruin ve dvorcích a skvostně opravených paláců v hlavních ulicích.

Dubrovník
Dubrovník, jeden ze starých domů podél hradeb

Jídlo? Raději v apartmánu

Ale restaurace jsou příšerně drahé. Obyčejná pasta, tedy těstoviny, tu stojí 80 kun (260 korun), dvojnásobek toho, co jsme dali v restauraci v sedm kilometrů vzdálených Mlinech. Přesto je plno, i když místečko "jen pro vás" se vždycky najde, soudě podle náhončích, kteří na každém rohu s jídelním lístkem v ruce lákají do svého podniku. Všude zní angličtina, podle přízvuku americká; vypadá to, jako by sem létaly plné boeingy přímo z Minnesoty a New Yorku. Některé restaurace mají balkánský kolorit, trojice muzikantů vám zahraje na housle přímo do ucha, samosebou za patřičný obolus.

Namátkou koukáme do jídelního lístku bistra Teatar na hlavní třídě mezi paláci: saláty stojí od stokoruny nahoru po dvojnásobek, masová jídla začínají na 230 korunách a končí na pětistovce, hranolky jsou za 80, špagety minimálně za dvě stovky, dezerty od 130 korun.

Dubrovník

Na to, že jsme u moře, jsou děsně drahé ryby: kalamáry za 230 korun, rybí filé za 260, krevety za 360, porce mořské ryby přijde na čtyři stovky, a když je čerstvá, účtují si 1 500 korun za kilo, aspoň tak to píší na jídelníčku. Humr za 2 200 korun je už opravdu jen pro gurmány, to ale všude na světě. Připočítat musíte ještě automatických 40 korun na osobu.

Na druhou stranu je fajn, že ceny si můžete prohlédnout, aniž si sednete, abyste pak trapně neutíkali při pohledu na lístek.

Opodál zjišťujeme ještě ceny v restauraci Gundulič: steak a medailonky 330 Kč, kuře a la bocar nebo dalmatský pršut za 260, plněné kuře 300, rizoto je za 160 a špagety zhruba za dvě stovky.

V Dubrovníku se ovšem jí ve velkém stylu, skoro v každé hospodě se stoly prohýbají pod mušlemi a rybami, vzduch je provoněný vůněmi jídla. Pokud ale máte hlouběji do kapsy jako my, musíte si dát na nos prádelní kolíček, protože útrata by vám sebrala půlku peněz na dovolenou.

Později potkáváme malé bistro, kde mají rybí filé za 67 korun, pizzu za 39, čevabčiči za 65, což už je lepší. Narazíme i na místo, kde prodávají čtvrtku pizzy za 45 korun (13 kun). Je podobná, i chuťově, těm z jídelních koutů našich supermarketů. Na zahnání hladu stačí...

Nejvyšší bod hradeb – válcová věž Minčeta

Náměstí Luža

Nočními ulicemi

Atmosféra postranních uliček je úžasná. Asi nikde na světě se nemusíte prodírat šlahouny kytek blokujícími úzký, ale pořád veřejný průchod. Málokde vám bude před desátou večerní kapat na hlavu voda z právě pověšeného prádla, ulice ve výšce prvního patra křižují mostky se zdobeným zábradlím, některé mostíky jsou dokonce kamenné.

Pár uliček má osvětlení na pohybová čidla, rozsvítí se, jen když vejdete, takže když chcete fotit, počkejte. Nezaměnitelný kolorit dávají uličkám místní: nevídaná je samozřejmost, s jakou si zvykli na korzující turisty, nevadí jim dokořán otevřená okna, klidně leží na kanapi, koukají na televizi se zapálenou dýmkou v ústech a sklenicí červeného vína v ruce.

Třísetmetrová třída Stradun (někdy jí říkají jen Placa, náměstí) s vápencovým vyhlazeným chodníkem láká k zutí bot. Neodolali jsme ani my a hladkost kamene, ještě rozpáleného celodenním žárem, je v kombinaci se zmrzlinou nevídaně intenzivním zážitkem.

Ovšem zmrzlina neboli chorvatsky sladoled taky není levná. Dát skoro stovku za jeden kopeček, pravda, celkem objemný, je víc než dost. Navíc, když jahodová má prachsprostě umělou chemickou chuť, určitě není z pravého ovoce, jakou třeba dostanete v Itálii. Takže malé zmrzlinové zklamání.

Do postelí se dostáváme až po půlnoci, zcela okouzleni městem. A druhého dne před polednem poté, co jsme se na chvíli vykoupali v Jadranu na pláži v Mlinech, se do něj vydáváme znovu. Tentokrát máme štěstí při hledání parkovacího místa nedaleko hradeb, ovšem smůlu v podobě zcela nefunkčního parkovacího automatu, který nechce spolknout žádnou minci. Po dobré čtvrthodině marného zkoušení, korunovaného hledáním jiného přístroje v okolí, to vzdáváme a za sklo auta umisťujeme vlastnoručně vyrobenou velkou ceduli v angličtině, informující případné strážce pořádku, že automat nefunguje a že se velmi omlouváme, ale zaplatit nemůžeme. Okukujeme ještě další auta, lístek z rozbitého stroje nemá žádné z nich, takže se uklidňujeme, že se o téhle situaci asi ví a nic nám nehrozí.

Střih, večerní návrat – za stěračem je zastrčená složenka na pokutu 85 kun kvůli nezaplacenému lístku. Inu, strážníci jsou všude stejní, ale tady aspoň na rozdíl od českých rýžovačů auta neodtahují a neinkasují tisícové výpalné.

Dubrovník, opevněný přístav

Trek po hradbách

Střih zpět do rozpáleného poledního Dubrovníka. Davy v ulicích neprořídly ani navzdory spalujícímu slunečnímu žáru, hospody jsou opět plné, my za polovic poobědvali v Mlinech.

Pak kupujeme za 70 kun (230 korun) na osobu lístek na městské hradby, úžasně zachovalé, po nichž se dá obejít celé město. Čekají nás stovky schodů, a tedy trochu námahy, a taky spousta focení. Neskutečně malebné pohledy na střechy, kostely a paláce nám nedovolí foťák schovat do batohu. Nakonec jsme jen na hradbách udělali přes 200 snímků, detaily střech, na nich ležících koček, románských rozetových oken, skalních útesů...

Vstoupit do diskuse (131 příspěvků)

Nádraží Praha Vršovice

Nejčtenější

Exotika za hubičku. Destinace pro úspornou dovolenou, kde peníze nemizejí

Sezona klasických dovolených s létem skončila, ale teď ji střídá sezona cenově...

Sezona klasických dovolených s létem skončila, ale teď ji střídá sezona cenově dostupných výletů za exotikou. S odlivem turistů se následující destinace stávají ještě lacinější a lákavější. Největší...

OBRAZEM: Nahlédněte do CHKO Soutok, kterou chce nastupující vláda zrušit

Vzácná lokalita u soutoku Moravy a Dyje stále čeká na ochranu, ke které se...

Pro jedny unikátní přírodní lokalita, která vyžaduje maximální ochranu. Pro jiné „dítě zeleného šílenství“, které si nezaslouží status CHKO, tedy chráněné krajinné oblasti. O oblast jihomoravských...

Turisté jako dojné krávy. Vynalézavost některých měst a firem nezná mezí

Svět je plný překvapení a zdaleka ne vždy to musí být příjemné. Na konflikt...

Vaše dovolená může být o dost dražší, než čekáte. A nutně ne kvůli letenkám. V účtu za zážitky a pohodlí totiž mohou figurovat nejrůznější nenápadné a skryté poplatky, s nimiž jste nepočítali....

ZANIKLÉ TRATĚ: Nákladní vlečky v centru Ostravy byly fenoménem

Jediný známý ostravský snímek nákladního vlaku s parní tramvajovou lokomotivou....

Devadesátý sedmý díl seriálu Zaniklé tratě se bude věnovat dalšímu ostravskému fenoménu. Právě v Ostravě totiž fungoval největší systém nákladní dopravy na elektrifikovaných místních drahách,...

To je nešvar české gastronomie. Kašpárek hodnotí restaurace a porovnává se světem

Premium
Radek Kašpárek

Radek Kašpárek je nejen úspěšný šéfkuchař, ale i porotce známých soutěží a majitel restaurace Field, která pouhý rok po otevření získala michelinskou hvězdu. Radek se rozpovídal nejen o tom, co ho na...

S dětmi na svahu: které sjezdovky jsou ideální pro rodiny a začátečníky?

Ve spolupráci
Amenity Hotel & Resort Orlické hory

Aby dovolená na horách nebyla větší dobrodružství, než je nezbytně nutné, zkuste zkombinovat aktivní dovolenou s pohodlím. Kde jsou sjezdovky pro začátečníky a kde nejlépe učit lyžovat děti?

9. listopadu 2025

Zážitek v Istanbulu, na který nezapomenete. Užijte si turecké termální lázně

Premium
Součástí svatebního hammámu je tanec, živá hudba a občerstvení.

Chcete zažít rozkoše z časů Osmanské říše? Pak zavítejte do Istanbulu a navštivte jeho hammámy, jež dokonale očistí vaše tělo i ducha.

9. listopadu 2025

Na co zírá mašinfíra: Po Baťově dráze z Otrokovic do Zlína

Souprava motorových vozů M131.1454 a M152.0486 spolku Kroměřížská dráha s...

S dnešním Mašinfírou se projedeme po takzvané Baťově dráze. Úsek mezi Otrokovicemi a Zlínem totiž využívali tisíce zaměstnanců Baťových závodů pro dopravu do práce, jako MHD vlastně slouží dodnes....

9. listopadu 2025

Turisté jako dojné krávy. Vynalézavost některých měst a firem nezná mezí

Svět je plný překvapení a zdaleka ne vždy to musí být příjemné. Na konflikt...

Vaše dovolená může být o dost dražší, než čekáte. A nutně ne kvůli letenkám. V účtu za zážitky a pohodlí totiž mohou figurovat nejrůznější nenápadné a skryté poplatky, s nimiž jste nepočítali....

8. listopadu 2025

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme
Malý Štokr, lokomotiva U57.001, ve stanici Osoblaha je připraven k jízdě do...

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

1. září 2021,  aktualizováno  7. 11. 8:59

KVÍZ: Vzhůru dolů! Jak hluboké jsou vaše znalosti o nejhlubších jezerech?

Bajkal je nejstarší a nejhlubší jezero na světě.

Ponořte se až na dno svých znalostí ve vědomostním kvízu o nejhlubších jezerech světa. O těch se sladkou a slanou vodou, ale i o těch, která nemají jasno v tom, zda nejsou spíš mořem. Ať už to s vámi...

vydáno 7. listopadu 2025

Svatomartinské hody 2025: Vychutnejte si gurmánský zážitek a mladé víno

Svatomartinské hody v Brně

Podzimní plískanice a mlhy mají své kouzlo, ale to největší lákadlo přichází tradičně s 11. listopadem. Svátek svatého Martina je v České republice synonymem pro křupavou husu, voňavé zelí a svěží...

6. listopadu 2025

Vánoční trhy ve Vídni 2025: Ceny, termíny i mapa. Vše, co potřebujete vědět

Vánoční trhy ve Vídni

Vídeň má v zimě obrovské kouzlo a adventní trhy ji před Vánoci tradičně provoní punčem a perníkem a dodají jí kouzelnou atmosféru. Konají se na mnoha místech, a tak jejich návštěvu můžete spojit s...

6. listopadu 2025

To je nešvar české gastronomie. Kašpárek hodnotí restaurace a porovnává se světem

Premium
Radek Kašpárek

Radek Kašpárek je nejen úspěšný šéfkuchař, ale i porotce známých soutěží a majitel restaurace Field, která pouhý rok po otevření získala michelinskou hvězdu. Radek se rozpovídal nejen o tom, co ho na...

6. listopadu 2025

OBRAZEM: Nahlédněte do CHKO Soutok, kterou chce nastupující vláda zrušit

Vzácná lokalita u soutoku Moravy a Dyje stále čeká na ochranu, ke které se...

Pro jedny unikátní přírodní lokalita, která vyžaduje maximální ochranu. Pro jiné „dítě zeleného šílenství“, které si nezaslouží status CHKO, tedy chráněné krajinné oblasti. O oblast jihomoravských...

5. listopadu 2025  12:08

Jako z bondovky. O bečovský relikviář soupeřili kriminalisté s obchodníkem

Relikviář svatého Maura

Ten příběh si říká o zfilmování. Před 40 lety byl na hradě Bečov objeven relikviář svatého Maura. Redaktor magazínu Víkend vám přiblíží soupeření amerického obchodníka a českých kriminalistů o tuto...

5. listopadu 2025

Jak zvládnout let s dětmi. Nepodceňte přípravu a udělejte z létání zábavu

létání s dětmi

Mnoho rodičů považuje let s malými dětmi za nejtěžší část dovolené. Existují přitom jednoduché triky, které mohou pomoct rodičům a zároveň dětem cestovat beze stresu a let si navrch užít. Proč je...

4. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.